Salakblog - Andrey Rublev azt mondja, a türelem és a mentális stabilitás a kulcs ahhoz, hogy szintet tudjon lépni
Andrey Rublev azt mondja, a türelem és a mentális stabilitás a kulcs ahhoz, hogy szintet tudjon lépni
Fotó: Europress/AFP

Andrey Rublev azt mondja, a türelem és a mentális stabilitás a kulcs ahhoz, hogy szintet tudjon lépni

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/02/11 13:18
Egy, a selejtező első fordulójában elszenvedett vereség általában nem tartozik a teniszezők legkellemesebb emlékei közé. Andrey Rublev azonban szívesen gondol vissza 2019 júniusára, és a halléi torna kvalifikációjára. Azok után ugyanis, hogy volt egy fáradásos törése a hátában, majd egy csuklósérülése, végre újra versenyezhetett. Ez a tény feledtetni tudta vele még az első körös, döntőszettes vereséget is.

"Nyugi, erősebben fogsz visszatérni" - mondták az orosznak a halléi vereséget követően. "Meg kell értened, hogy régóta nem játszottál, hiányzik most nálad a meccsrutin."

Rublev nem igazán törődött a biztató üzenetekkel. Ekkor még nemigen értette, milyen hosszú is az a folyamat, amíg az ember visszaszerzi a legjobb formáját. Aztán jött egy 15 győztes meccses menetelés a részéről, mely 2019-ben kezdődött, és a 2020-as Ausztrál Open negyedik fordulójában ért véget, egy Alexander Zverevtől elszenvedett vereséggel.

"A második műtétem után már minden apró dolgot megtanultam értékelni" - mondta Rublev. "Egy ideig nem játszhattam, majd jött a halléi selejtező első fordulója, melyet elvesztettem döntő szett tie-breakben, úgy, hogy ráadásul breakelőnyben is voltam. Emlékszem, egy kissé csalódott voltam a meccs után, de korántsem annyira, mint a sérülésem előtt."

"Az volt bennem, hogy 'Végre újra játszhatok!'. Bár kifejezetten rosszul ment a tenisz, élveztem a pillanatot. Még ilyen játékkal is nyomni akartam tovább. És képes voltam minden apró sikernek örülni. Például annak, hogy tudtam menni egy kört Wimbledonban. Lépésről-lépésre haladtam, és kifejezetten erősen zártam a szezont."

"Jobban játszottam, mint előtte bármikor, bár ekkor ezzel még nem voltam tisztában. Ezt csak mostanában értettem meg."

Rublev egy energikus személyiség. Néha kicsit morcos, de általában kedves és jó fej. A pályán rendkívül türelmetlen, ezért most azon dolgozik, hogy a magánéletben rá jellemző nyugalmat a teniszébe is bele tudja csempészni. Ennek a törekvésének valószínűleg jót tett, hogy januárban Dohában és Adelaide-ben is tornát tudott nyerni. 

rub1.jpg Fotó: Europress/AFP

"Nincs türelmem, úgyhogy ezt tanulnom kell. A teniszpályán rengeteg türelemre van szükség, és el kell fogadnom, hogy néha teljesen elölről kell kezdeni fölépíteni mindent."

"Olyan nincs, hogy az ember erősebben jön vissza. Talán később, amikor már elérte azt a szintet, ahol korábban tartott, akkor a megszerzett tapasztalatok segítségével esetleg előre tud majd lépni. De előbb a régi önmagadat kell utolérned, ami egy hosszú folyamat."

Rublev fejlődésének kulcsa a mögötte álló edzői team. Fernando Vicente, korábbi top 30-as játékos, valamint Galo Blanco és Jairo Velasco segítették az orosz profivá válását.

"Úgy látom a dolgokat, ahogy ők, egy hullámhosszon vagyunk. Rendkívül közel állok a csapat minden tagjához, különösen Fernandóhoz, aki velem van a kezdetek óta. Rengeteg időt töltünk együtt, szinte a nap 24 órájában együtt vagyunk, ami még a barátokkal sem mindig könnyű. Négy éve dolgozunk már együtt, de egy pillanatig nem éreztem olyat, hogy belefáradnék, feszült lennék, vagy ilyesmi. Úgy érzem, minden napot vele tudnék tölteni."

Rublev nagyra értékeli az év eleji veretlenségi sorozatát, de sokkal fontosabb a számára, hogy úgy érzi, közben jobb teniszező is vált belőle. Azt mondja, a 2020-ra kitűzött céljai nem változtak a kiválóan sikerült első hónapot követően. 

"Minden egyes nap erős akarok lenni mentálisan. Azt akarom, hogy mindig pozitív maradjon a hozzáállásom, még olyankor is, amikor a dolgok esetleg nem mennek majd jól. Ez az egyik legfontosabb célom erre a szezonra."

rub2.jpg Fotó: Europress/AFP

"Nyilván lesz olyan, hogy dühös leszek, ha nem megy jól a játék, de ha szintet akarok lépni, el kell oszlatnom a bennem lévő kétségeket."

"A pályán kívül nehéz kihozni a sodromból. Energikus ember vagyok, ugyanakkor nyugodt is. A pályán azonban gyakran leszek dühös, és válik negatívvá a hozzáállásom. Olyannak kell lennem meccs közben is, mint a hétköznapi életben."

Rublev idei mérlege 11-1, legközelebb a mai nap délutánján Nikoloz Basilashvili ellen lép pályára a rotterdami tornán. A mérkőzést az Eurosport 2-n mi is közvetítjük. 

ATPTour

Hozzászólások