Salakblog - Az ATP elnöke biciklizni tanuló gyerekekhez hasonlította Djokovicékat
Az ATP elnöke biciklizni tanuló gyerekekhez hasonlította Djokovicékat
Fotó: Europress/AFP

Az ATP elnöke biciklizni tanuló gyerekekhez hasonlította Djokovicékat

Németh DánielNémeth Dániel
2020/06/23 13:26
Andrea Gaudenzi, az ATP elnöke úgy látja, hogy pozitív hatása is lehet a koronavírusos esetek miatt felfüggesztett Adria Tournak, mert a tornán látottak után könnyebb lesz elfogadtatni a játékosokkal az óvintézkedéseket. Már ha egyáltalán lesznek versenyek, mert akadnak olyan vélemények is, miszerint a történtek veszélybe sodorták a tenisz újraindítását.

"Sajnálom az esetleges károkat, amiket okoztam" - mondta az Adria Touron szereplő játékosok közül elsőként pozitív tesztet produkáló Grigor Dimitrov. "Szeretnék elnézést kérni mindenkitől, akit veszélybe sodortam ezen a versenyen" - tette hozzá Alexander Zverev. Ezek a nyilatkozatok már a vasárnapi eseményeket követően születtek, miután kiderült, hogy több játékos is megfertőződött a koronavírussal. A német teniszező tesztje ugyan negatív lett, azonban az orvosai tanácsára úgy döntött, hogy karanténba vonul. Nagyot változott a világ.

Koronavírusos Djokovic egyik edzője, a világelső eredményére még várni kell | Eurosport

Az Adria Tour volt a teniszélet újraindításának egyik szimbóluma, a bemutató sorozatnak, azonban nem várt következményei lettek. Megfertőződött ugyanis koronavírussal két játékos, valamint a világelső Novak Djokovic egyik edzője is. Ahogy arról beszámoltunk, Grigor Dimitrov COVID-19-tesztje pozitív lett, melynek következtében az Adria Tour zadari döntőjét törölték.

Két koncepciót teszteltek

Az elmúlt hetek a teniszben is az újrakezdésről szóltak. Ha nem is a megszokott formában és a hagyományos lebonyolítás szerint, de visszatértek a játékosok a pályákra és a képernyőkre, időközben pedig a hivatalos versenynaptár terén is fontos döntések születtek. Az Eurosporton párhuzamosan két bemutatóversenyt lehetett nyomon követni: a minden ízében formabontó, eleinte kissé kaotikusnak tűnő Patrick Mouratoglou-féle tornát, illetve a Novak Djokovic fémjelezte Adria Tourt, benne a Balkán legjobbjaival és jó néhány sztárral.

 

Utóbbi nem csak, hogy közelebb állt egy hagyományos versenyhez, de első ránézésre akár egy átlagos ATP Tour-eseménynek is elment volna. A mérkőzéseket tömött lelátók előtt rendezték, óvintézkedésnek (távolságtartás, maszk) nem volt jele, sőt, a játékosok még közös programokon is részt vettek. Mouratoglou versenyéhez képest különösen éles volt a kontraszt: náluk nem engedték be a nézőket, a kísérők csak maszkokban ülhettek a lelátón, mint ahogyan a labdaszedőknek és a vonalbíróknak is kötelező volt a viselése.

Az Adria Tour szervezőit már a belgrádi állomás során is bírálták a laza előírások miatt. "Tisztában vagyok a kritikákkal, amelyek elsősorban a nyugati országoktól érkeztek. Miért nincs távolságtartás? Mi szükség van erre, miért van egy ilyen verseny, amikor a nyugati országokban súlyos járvány tombol? Nehéz ezt elmagyarázni, de más a helyzet az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, mint Szerbiában és a környező országokban. Az Adria Tour szervezői mindenben követték a kormányszervek előírásait és szabályait" - mondta Djokovic.


Murray szerint tanulni kell az esetből

Azt mindenképpen érdemes leszögezni, hogy a helyi előírásokat tiszteletben tartották a szervezők, máskülönben nem tarthatták volna meg a versenyeket. Azonban - és erre azóta többen felhívták a figyelmet - a tenisz pont az a sportág, amelyben a legritkább esetben lehet regionális szinten gondolkodni. Globális jellegéből adódóan a világ minden tájáról utaznak játékosok a versenyekre, és ez az Adria Touron sem volt másképp: Dimitrov például az Egyesült Államokból érkezett, ahol egyelőre igen nehéz elképzelni a nézők előtt szervezett teniszversenyeket.

"Mindig is jóban voltam Novakkal" - nyilatkozta Andy Murray. "Utólag láthatjuk, hogy nem fest túl jól az, ami ott történt. Amikor ilyen nehéz helyzetben vagyunk, fontos, hogy a sportolók világszerte megmutassák, mennyire komolyan vesszük, tartjuk a távolságot, vagy akármi is a feladat. Például, ha a fiziómtól kezelést kapok, maszkot visel, csak hogy a lehető legkisebb legyen a rizikó. Voltak kisebb esetek a golfban is. Néhány játékos figyelmen kívül hagyta a szabályokat, ami nagyon nem tesz jót a sportról kialakított képnek."

Az Adria Touron történtek hatással lehetnek a nagy nehezen összeállított versenynaptárra. Augusztustól - szigorú előírások mentén - újra elindulhat az élet a valódi Touron, és ha minden a tervek szerint alakul, az eredeti időpontban rendezhetik meg a US Opent. "Remélem, mindannyian tanulunk ebből, és innentől nagyon komolyan vesszük, mert ha minden egyes héten problémák merülnek fel, nem fog visszatérni a Tour, márpedig a játékosok játszani szeretnének. Biztosítanunk kell, hogy megtegyük a szükséges lépéseket" - tette hozzá Murray.

Felelőtlenek voltak

Akadtak olyan játékosok, akik a korábbi világelsőnél lényegesen sarkosabban fogalmaztak. Nick Kyrgios "ostoba döntésként" jellemezte az Adria Tour ilyen formában történő megszervezését, az ATP Játékostanácsában ülő Bruno Soares pedig felelőtlenséget emlegetett. "Horrorshowként jellemezném ezt az egészet. Elképesztően nagy felelőtlenségre és óriási éretlenségre vall. Teljes mértékben óvatlanok voltak, a szavakat is nehezen találom" - nyilatkozta egy brazil lapnak. A történtek az ATP politikájára is hatással lehetnek.

Djokovic ugyanis nem csak a világ jelenlegi legjobb teniszezője, minden idők egyik, ha nem a legjobb játékosa, de egyben az ATP Játékostanácsának elnöke is. Ebben a szerepben pedig hatványozottan figyelnie kell az általa képviselt játékosok érdekeire, ami ebben a helyzetben egyértelműen nem történt meg. A világelső konteógyanús nyilatkozatait követően a Telegraph publicistája, Simon Briggs tette fel a kérdést, hogy vajon egy olyan elnökre van-e szüksége a járvány idején az ATP-nek, aki bevallottan oltásszkeptikus és hisz a víz gyógyító erejében.

Novak Djokovic kezét eddig fogta a Jóisten, de most úgy fest, elengedte | Eurosport

Először is szögezzük le, Novak Djokovicék az Adria Tour első két állomásán, Belgrádban és Zadarban semmiféle törvényt nem sértettek meg. Betartották az adott ország járványügyi előírásait, és ha Novak Djokovic nem Novak Djokovic lenne, akkor legfeljebb a hatóságoknak lehetne felróni, hogy miként játszhatott az a Grigor Dimitrov a Touron, aki egyenest az Egyesült Államokból repült Belgrádba, és egy napot sem töltött karanténban.

"Ezzel rossz példát mutattak" - jelentette ki Dan Evans. "Még ha ebben az országban mások is voltak az előírások, igyekeztem volna távol tartani magam az emberektől, amennyire csak lehetséges. Ők ezt teljesen semmibe vették. Szerencsétlen dolog, hogy Grigor és Coric elkapta. De ha egy kicsit mélyebbre ásunk, meglep bárkit is? Ezt a kérdést kellene feltennünk. Remélem, hogy nem bizonytalanodtak el a US Openen ezen szerencsétlen eset miatt" - jegyezte meg a brit teniszező, aki kitért Djokovic tanácsban betöltött szerepére is.

"Nem tudom" - felelte arra a kérdésre, megingott-e a szerb elnöksége. "Fogalmazzunk úgy, nem hinném, hogy ebben a helyzetben játékospartikat kellene tartani és bulikba járkálni. Miután két nagyon jó játékos is pozitív tesztet produkált, felelősséget kellene vállalnia az eseménye iránt, és azért, ahogyan ez megtörtént."

Pozitív hatása lehet az Adria Tournak?

"Remélhetőleg az emberek felismerik, hogy a probléma nem a tenisz újraindításának koncepciójával van, hanem az újraindítás módjával" - jelentette ki Mark Ein, a washingtoni torna tulajdonosa. "Még ha biztonságosnak is tartjuk a helyzetet, körültekintőnek kell lennünk az alapvető megelőző intézkedések alkalmazásával." Andrea Gaudenzi, az ATP elnöke pedig kifejezetten optimistán áll a helyzethez, mert szerinte az Adria Touron történtek után még a szkeptikusok is belátják, szükség van az intézkedésekre.

novak-djokovic-adriat-min.jpg

"Arra emlékeztet a helyzet, mint amikor a biciklizni tanuló gyerekeket megpróbálod rávenni a sisakviselésre. Először tiltakoznak. Azután elesnek a biciklivel, és maguktól felveszik a sisakot. Most már tudjuk, mennyire könnyű ezt elkapni, szóval még óvatosabbak leszünk, és talán a buborékhoz is nyitottabban állunk majd" - mondta Gaudenzi. Az ATP-elnök egyébként azt is elárulta, hogy az Adria Touron részt vevő játékosokat igyekeztek óvatosságra inteni, ugyanakkor a szövetségnek nem volt beleszólása a szervezési folyamatokba.

Hozzászólások