Salakblog - Amit szerettünk, és amit nem szerettünk az idei US Openen
Amit szerettünk, és amit nem szerettünk az idei US Openen
Fotó: Europress/AFP

Amit szerettünk, és amit nem szerettünk az idei US Openen

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/09/09 15:23
Fantasztikus két héten vagyunk túl, egyértelműen kijelenthetjük, hogy a US Open az idén sem okozott csalódást. Sőt! Ezzel együtt persze azért akadtak olyan dolgok is, melyeket kevésbé szerettünk. Íme egy szubjektív, és a teljesség igénye nélkül összeállított lista azon történésekről, melyek különösen tetszettek, vagy épp nem tetszettek nekünk. 

Ami tetszett


A férfi döntő


Az elmúlt években a férfi Grand Slam-döntők nem mindig kényeztettek el minket. Ennek sokszor az volt az oka, hogy a Nagy Hármas éppen legjobb formában lévő tagja simán verte, a hármas egy másik, kevésbé jó állapotban lévő tagját. Vagy épp valaki külsőst, aki kísérletet tett az uralmuk megtörésére. 

A legutóbbi két döntőre azonban szavunk sem lehet. Djokovic és Federer Wimbledonban nyomtak egy epikus ötszettest, most pedig Nadal és Medvedev kápráztattak el minket egy örökké emlékezetes döntővel. Hatalmas küzdelem, egetverő színvonal, hősies csata a leges-legutolsó pontig.

Rafael Nadal

Nadal minden bizonnyal ezen a US Openen játszott életében a legjobban kemény pályán. Agresszív volt, erőteljes, iszonyatosan koncentrált, helyenként varázslatosan szép pontokat ütött, máskor meg az utolsó csepp erejéig védekezett. 

Az pedig valószínűleg megér majd egyszer egy külön tanulmányt, hogy hogyan lett a borzasztóan sérülékeny Rafael Nadalból az egyik legstabilabb fizikális állapotban lévő, legegészségesebb játékos a touron. 

Daniil Medvedev

Mégis mióta vártunk már Medvedevre? Jó, persze nem konkrétan rá, hanem valakire, egy fiatalra, aki komoly, három nyert szettre játszott meccsen is felveszi a versenyt a legjobbakkal. Aki akkor tud a legjobban játszani, amikor az a leginkább számít. 

medve2.jpg Fotó: Europress/AFP

Bár Medvedev végül alulmaradt Nadallal szemben a döntőben, az utolsó pillanatig partiban tudott lenni vele. És nem azért, mert a spanyol rosszul játszott, hanem azért, mert ő jól. És ez nagy különbség. 

Ha az ember ránéz az oroszra, még azt sem biztos, hogy gondolná, hogy sportol. Azt meg pláne nem, hogy élsportoló. Még McEnroe is aggódott érte, mondván, túlságosan vékony. Medvedev azonban nem csak taktikailag, lelkileg és érzelmileg állta a strapát, hanem ütőerőben és állóképességben is. 

Bianca Andreescu

A WTA-touron az volt az egyik legjobb az utóbbi két évben, hogy senki sem dominált, és nagyon nyitottá váltak a versenyek végjátékai. Igaz, ez egyszersmind azt is maga után vonta, hogy nem igazán nőttek ki sztárok. Leszámítva talán Naomi Osakát. Ennek vethet most véget Andreescu, aki, amellett, hogy csodálatosan teniszezik, egy kifejezett sztáralkat. 

Az őrségváltás minden eddiginél egyértelműbb jelei

Tudtuk, hogy Roger Federer, Novak Djokovic, Rafael Nadal és Serena Williams nem fognak örökké dominálni. Ilyen határozottan azonban talán még sosem láttuk meginogni az uralmukat. Talán most szembesültünk a legegyértelműbben azzal, hogy bizony minden elmúlik egyszer... Aztán persze ki tudja, lehet, hogy az Ausztrál Openen mindent visszarendeznek majd a régi kerékvágásba. 

Grigor Dimitrov feltámadása

Jó volt újra látni, hogy a srác, akinek a tehetségéről ódákat zengtünk, még mindig itt van köztünk. Az elmúlt egy-két évben nem volt hozzá túl kegyes a sors, de úgy tűnik, szerencsére túl van a sérüléseken, túl van a válságon, és újra számolni kell vele. 

Naomi Osaka sportszerű gesztusa

Az idei verseny egyik legsportszerűbb jelenete az volt, amikor a kétszeres GS-bajnok japán lány vigasztalta és közös interjúra invitálta az új amerikai szupertehetséget, Coco Gauffot. 

osakagauff.jpg Fotó: Europress/AFP

Ami nem tetszett

A NextGen gyengélkedése

Medvedeven, és Matteo Berrettinin kívül a fiatalok teljesítménye azért hagyott kívánnivalót maga után. Oké, nem férhet oda mindenki a legjobbak közé, de talán előzetesen több nagy menetelésre számítottunk. 

Alexander Zverev például megint megállt a negyedik fordulónál, de, ami még rosszabb, Stefanos Tsitsipas zsinórban a második GS-en zúgott ki az első körben. 

A sérülések

A sérülések az élsport velejárói. Talán csak azért kaptuk fel most jobban a fejünket, mert az előző major két döntőse Djokovic és Federer is az áldozatok között volt. Előbbi fel is kellett, hogy adja a maga mérkőzését vállsérülés miatt, utóbbit "csak" jelentősen hátráltatta a hátproblémája.

Serena Williams mentális sebezhetősége

Serena nem dominálja már a női teniszt, ami tulajdonképpen törvényszerű. Ennek kifejezett előnye, hogy a tornagyőztesek listája jóval sokszínűbb az utóbbi években. 

Ettől függetlenül azonban nem volt jó nézni, ahogy küzd saját magával, hogy megszerezze végre a 24. Grand Slam-címét, anyaként pedig az elsőt. Jól láthattuk, hogy a tenisze megvan hozzá, fejben azonban mindenképpen szüksége volna némi finomhangolásra.

ser.jpg Fotó: Europress/AFP


részben tennis365
Hozzászólások