Salakblog - Amíg Federer azt nem mondja, hogy vége, addig nincs vége
Amíg Federer azt nem mondja, hogy vége, addig nincs vége
Fotó: Europress/AFP

Amíg Federer azt nem mondja, hogy vége, addig nincs vége

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/01/30 14:43
(It ain't over, til it's over (Lenny Kravitz) - Nincs vége, amíg nincs vége)


Amikor Stefanos Tsitsipas megverte Roger Federert az Ausztrál Open negyedik körében, John McEnroe arról beszélt élő adásban, hogy eljött a generációváltás ideje. Nem tudni, az amerikai megbánta-e a fönti kijelentését a torna második hetében történtek fényében, de tény, egy ilyen mondat teljesen helyénvalónak tűnt a verseny félidejében.

Sőt, lehet, hogy most sincs vele baj, hisz a későbbi két döntős, Rafael Nadal és Novak Djokovic még 30-as éveik elején járnak, Federer pedig már a vége felé közelít. És míg a svájci az elmúlt egy évben nem játszott még Grand Slam-elődöntőt sem, addig a másik kettőnek fináléi, és győzelme, illetve győzelmei vannak benn az elmúlt négy major-tornáról.

Tehát, ha Johnny Mac kifejezetten Federerre gondolt, könnyen lehet, hogy igaza van.

Persze a svájci elmúlt három GS-veresége talán csak annak fényében tűnik aggasztónak, amennyi mindent elért közel két évtizedes pályafutása során. Elhíresült mondatát, nevezetesen, hogy 'egy szörnyet teremtett' épp itt, Ausztráliában hallhattuk tőle, miután Djokovic legyőzte őt a 2008-as elődöntőben. A mondat arra utalt, hogy a sok eredmény, a megannyi nagy győzelem odáig vezetett, hogy a rajongók sérthetetlennek gondolták őt. 

Azóta az érinthetetlenség persze már rég a múlté, de még most, bő tíz évvel később is hihetetlenül magas szinten teniszezik. Ám az a fölény, mellyel a mezőny 99 százalékával szemben rendelkezett a major-tornákon, lassan eloszlóban van. Talán a változás csak egészen minimális, azonban simán lehet, hogy ez azt jelenti, hogy mondjuk az elődöntő helyett kihullik már a negyedik fordulóban. Ez a visszaesés észlelhető lehet a mozgásán, a robbanékonyságán, sikeréhségén, vagy akár az önbizalmán. 

000_1CF0SN.jpg Fotó: Europress/AFP

Meglepő vereségek

Federer a tavalyi wimbledoni torna előtt 4-0-ás mérleggel rendelkezett Kevin Andersonnal szemben, ráadásul úgy, hogy még szettet sem vesztett ellene. Aztán meccslabdáról kikapott tőle a negyeddöntőben. Bár a svájci később elmondta, hogy voltak problémái a kezével, 2-0-ás előnyből korábban csak egyszer kapott ki az All England Clubban. 

Ezt követően John Millman verte őt meg a US Open negyedik fordulójában. Itt a párás időjárás viselte meg a svájcit a kelleténél jobban. 

Ezt követte a Tsitsipas elleni meccs az Ausztrál Openen, ahol 12 break-labdájából egyet sem tudott kihasználni. Erre ráment a második szettje, ami pedig akár a mérkőzést is jelenthette volna a számára. Így azonban a görög egyre inkább érezte a lehetőséget, és végül meg is ragadta azt.

Mindhárom alkalommal úgy kapott ki, hogy hozta az első szettet. Az a Federer, akinek korábban kifejezett erőssége volt, amikor előnyben teniszezhetett.

A mérlege az Ausztrál Openen 87-2 volt ezt megelőzően azokat a meccseket tekintve, amikor övé lett az első játszma. Korábban csak két Grand Slam-győztes, Marat Safin és Nadal verték meg ilyen helyzetből Melbourne-ben.

federer2.jpg Fotó: Europress/AFP

Régen látott rossz sorozat

Legutóbb 2013-ban fordult elő vele, hogy három egymást követő GS-en nem jutott el minimum a legjobb négyig. Ez, valamint a fönti adatok jól mutatják, hogy Federer már nem az a játékos, aki mondjuk 2017-ben volt, amikor két majort is nyert a visszatérését követően. 

Ha folytatja, márpedig minden jel szerint folytatja, ki kell találnia valamit, pályafutása során már nem először a versenyképessége visszaszerzésére. Ilyenkor általában új szakembereket hozott a csapatába, és megújította például a fonákját, vagy éppen előállt az ún. SABR-taktikával. 

Nehéz elképzelni, hogy befejezné az együttműködést Ivan Ljubiciccsel, de vajon hoz majd valakit pluszban a horvát mester mellé? 

Legelőször azonban valószínűleg azt kell majd eldöntenie, hogy mennyi tornát vállal be a salakszezonban a Garros előtt. Azaz, hogy mennyire veszi komolyan magát a borítást, mennyi energiát tesz az egészbe, hisz Párizs után jön Wimbledon, ahol talán a legnagyobb esélye van még GS-t nyerni. 

federer3.jpg Fotó: Europress/AFP

Hol a vége?

Tekintve, hogy meglehetősen komoly szerződése van az Uniqlo nevű japán sportszergyártó céggel, kevéssé valószínű, hogy Federer a tokiói játékok előtt abbahagyná. Ráadásul egyesben ugye még nincs olimpiai aranya, így akár még az is motiválhatja őt. 

Lehet, hogy a 2017-es mesés visszatérés már a múlté, ám ismerjük már a svájcit annyira, hogy soha ne írjuk őt le.
Amíg ő azt nem mondja, hogy vége, addig nincs vége. 

(részben via)
Hozzászólások