Salakblog - Amiért Shapovalov világelső lehet
Amiért Shapovalov világelső lehet
Fotó: Europress/AFP

Amiért Shapovalov világelső lehet

Kálmán LaciKálmán Laci
2017/12/10 15:49

Denis Shapovalov számára 2017 az áttörés éve volt. A 18 éves kanadai srác lejátszotta élete első ezres elődöntőjét Montrealban, ahol ráadásul legyőzte az akkor világranglista-második Rafael Nadalt is. Néhány héttel később pedig a selejtezőből indulva eljutott a US Open második hetéig.

Ha a Nadal felett aratott győzelmet, valamint a US Openen való menetelést tenisztörténeti összefüggésbe helyezzük, azt kell mondjuk, jó esély van arra, hogy ebből a fiúból világelső legyen.

Meg persze önmagában már akkor is azt kell mondjuk, ha látjuk őt teniszezni.

Hogy mire gondolunk? Ha az életkorát tekintjük viszonyítási alapnak, kijelenthető, hogy mindkét fenti összevetésben veri az ún. Nagy Négyes legtöbb tagját.

1. 18 évesen már legyőzte a világranglista első két helyezettjének valamelyikét.

A Nagy Négyes tagjai közül csak egyvalaki tudta ezt megtenni ennyire fiatalon. Ez a valaki épp Nadal volt, aki 17 évesen, a 2004-es Miami Openen legyőzte az akkor már világelső Roger Federert.

Denis Shapovalov stuns Rafael Nadal in Montreal

Denis Shapovalov stuns Rafael Nadal in Montreal to reach the quarter-finals at Rogers Cup.

A többieknek ez csak 19 évesen sikerült először. A svájci 2001-ben, Rómában verte az akkor ranglista-második Marat Safint. Andy Murray a világelső Federert győzte le 2006-ban Cincinnatiben, míg Novak Djokovic az akkor második helyen álló Nadalt 2007-ben, Miamiban.

2. Előbb jutott el egy GS-torna második hetéig, mint a Nagy Négyes bármely tagja.

A selejtezőből indulva játszott nyolcaddöntőt a US Openen. Legyőzte mások mellett Jo-Wilfried Tsongát is, végül Pablo Carreno Busta állította őt meg a legjobb 16 között.

Federer és Nadal is idősebb volt néhány hónappal, amikor eljutott egy major-torna nyolcaddöntőjébe. Előbbi a 2000-es Roland Garroson, utóbbi a 2005-ös Ausztrál Openen tette ezt meg először.

Shapovalov vs Tsonga - US Open 2017 R2 (Highlights)

Denis Shapovalov vs Jo Wilfried Tsonga

Djokovic és Murray pedig már betöltötték a 19-et, amikor először negyedik fordulót játszottak a 2006-os Garroson, illetve Wimbledonban.

Tehát, ha Shapovalov életkorához mért eredményeit nézzük, kijelenthető, hogy ez a srác jó úton van a világelsőség felé.

No, és jó eséllyel nyerhet néhány Grand Slam-tornát is persze.

via
Hozzászólások