Salakblog - Amiért Roger Federer a favorit idén Wimbledonban
Amiért Roger Federer a favorit idén Wimbledonban
Fotó: Europress/Getty

Amiért Roger Federer a favorit idén Wimbledonban

Kálmán LaciKálmán Laci
2015/06/30 09:52

Rögtön az elején felejtsük is el Roger Federer 17 Grand Slam győzelmét, ugyanis a svájci zseni mindezektől függetlenül is az idei wimbledoni torna egyik fő esélyesének tekinthető, akár nálánál fiatalabb, ám tapasztalt ellenfeleivel, akár pedig a következő generáció lehetséges bajnokaival vetjük össze.

Azt gondolni, hogy Federer megnyeri Wimbledont 2015-ben, egy teljesen más vállalás, mint ha a legszebb időszakában, 10 évvel ezelőtt állítottuk volna ezt. Teljesen más a mezőny, sokkal erőteljesebbek a játékosok, sokkal többen vannak, akik meglepetést okozhatnak. Az egész, ami most van, egyszerűen elképzelhetetlen lett volna egy évtizeddel ezelőtt.

De ez a Federer sem ugyanaz a Federer többé. Már nem szórja úgy a védhetetlen tenyereseket, mint anno. Az ifjúkori erő és dinamizmus szépen lassan átalakult egy olyan játékstílussá, amelyben már nem csak az energia, hanem a tempóváltások és az ellenfelek kreatív megoldásokkal való lefegyverzése is fontos szerepet játszik. Láthatjuk, milyen jól működik Federer kreatív támadójátéka Stefan Edberg és Severin Lüthi irányítása alatt.

A wimbledoni gyors, füves pályához Federernek nagyobb fegyvertára van, mint bárki másnak a világon, ez vitán fölül van. Így aztán, amikor a legfőbb esélyest megnevezzük, ő a legbiztosabb választás.

Federer négy alkalommal verte meg Novak Djokovicot, azóta, hogy túljutott a 2013-as szezonját negatívan befolyásoló hát problémáján. Kétszer is legyőzte a szerbet Dubajban, gyors pályán; tornagyőzelmeket aratott még Cincinnatiban, Sanghajban (itt az elődöntőben verte Djokót), Brisbane-ben és két egymást követő évben Halléban. És ott volt még a tavalyi wimbledoni döntőjük Noléval, ami nagyon kevésen múlott. A negyedik Roger győzelem egyébként Monte Carlóban volt tavaly, de az itt most nemigen számít sokat.

FedererDjoko

Vannak, akik szerint Federer jobban játszik 2015-ben, mint egy évvel korábban. Peter Bodo, a neves szakíró egészen odáig megy, hogy azt mondja, Roger talán még jobb, mint a 2012-es önmaga, amikor is 30 évesen győzni tudott Wimbledonban. Bodo azt is hozzáteszi, hogy Federer „az egyetlen játékos, aki konkurálni tud Djokoviccsal.”  Zárójelben azért jegyezzük meg, hogy Bodo valamiért elfelejtkezett egy bizonyos Stan Wawrinkáról, aki minimum egy, de könnyen lehet, hogy inkább két Grand Slam győzelmet csent el Djokovic elől az elmúlt másfél évben.

Federer nyugodtan várja Wimbledont miután tíz napja nyolcadszor is győzött Halléban. „A hallei győzelem extra önbizalmat adott nekem, ami úgy gondolom, egészen a győzelemig visz majd engem itt Wimbledonban.” – nyilatkozta Federer az ESPN-nek. Majd a Guardianben ezt részletesebben is kifejtette.

„Valószínűleg ez volt az eddigi legjobb felkészülésem Wimbledonra, részben azért, mert volt egy plusz hetünk, ami nagyon sokat jelentett. Az volt a jó, hogy az esetleges kisebb sérüléseket, amiket még a Garros alatt szereztünk, nem kellett magunkkal hozni a füves szezonra, hanem volt időnk kipihenni azokat.”

A második kiemelt Federernek lehet néhány trükkös ellenfele, de az útja nagyjából sima kell, hogy legyen a negyeddöntőig, ahol Tomas Berdych várhat rá.

A cseh korábban tört néhányszor borsot Federer orra alá (14-6 az egymás elleni mérleg a svájci javára), de amióta Edberg ott van Roger csapatában, Berdych nem tudott meccset nyerni ellene; háromból háromszor Federer nyert. Tomas mellett szólhat talán az, hogy nagyobb erővel üt az alapvonalról, de körülbelül ez minden.

Federer azzal, hogy variálja az adogatásait és sokat jön előre a hálóhoz, kiszedi Berdychet a ritmusából és védekezésre kényszeríti őt. Mindezek együttesen még a wimbledoninál egy lényegesen lassabb borításon, Indian Wellsben is egy sima vereséget eredményeztek Berdych számára.

Federerre valószínűleg Andy Murray várna az elődöntőben. A skót variációs lehetőségei a közelében sincsenek Roger sokoldalú játékának, ráadásul Federert sokkal agresszívebb támadótenisz jellemzi. Az elmúlt két és fél évben mindhárom egymás elleni meccsüket a svájci nyerte, és bár a mostani Murray egyre inkább hasonlít a 2013-as Murrayhez, Federer általában egy lépéssel előtte jár abban, hogy diktálja a tempót és nyomást helyezzen rá a fontos meccseken. Roger nem fogja hagyni, hogy Murray alapvonalcsatává alakítsa a meccsüket, inkább arra kényszeríti a skótot, hogy gyors pontokat játsszanak, és olyan helyzeteket teremt, amiket általában nem Andy szokott megnyerni. Ez fű, ami ugyan fekszik Murraynek, de még inkább fekszik Federernek.

Fedmurray

A svájci sikerének kulcsa a variációs lehetőségeiben rejlik. Elképesztő tempóban tud játszani, miközben küldözgeti az ellenfeleket egyik sarokból a másikba, becsalja őket a hálóhoz vagy épp leküldi őket a pályáról.

Nyugodtan nyesegetheti egykezes fonákjait is, mert azok úgyis mélyen lenn maradnak és ember fel nem szedi őket. Reflexből, izommemóriából üthet keményeket is futtából, amikre a salakszezonban a sok pörgetés miatt nemigen lehetett módja. Összességében azt kell, mondjuk, hogy Federer fonákja füvön kifejezetten jó, ám ezen gyakran a szakemberek is átsiklanak, és leragadnak ott, hogy Nadal mennyire szét is tudta szedni azt korábban.

Ha már itt tartunk, mi történik akkor, ha Federer Nadallal játssza az elődöntőt? Ez elég valószínűtlennek tűnik a spanyol elmúlt egy évét figyelembe véve, de ha ez mégis megtörténik, akkor arról majd közlünk egy különálló elemzést, ami elsősorban arról fog szólni, hogy Rafa visszatért. De a jelen helyzetet figyelembe véve, Federer sokkal jobb pozícióban van, hogy megnyerje ezt a tornát.

Nézzük a finálét. Még az sem biztos, hogy a svájci a döntőben Djokóval találkozna, mert azért a szerb jó eséllyel belefut majd olyan veszélyes ellenfelekbe, mint Marin Cilic vagy Stan Wawrinka, akiről már korábban ejtettünk szót. Egy biztos, ha Federer ott lenne a döntőben, akkor tuti, hogy az egész Center Court őt támogatná, ami elképesztő mennyiségű energiával töltené őt fel és teljesen elszigetelné az ellenfelét.

Federer három évvel ezelőtt győzött utoljára Wimbledonban; azóta nagyon sok munkája van abban, hogy úrrá legyen a sérülésein, alkalmazkodjon egy nagyobb fejű ütőhöz és türelmesen várt, hogy elérkezzen az ő pillanata, miközben Djokovic és a többiek megnyerték a maguk nagy tornáit.

Roger mindeközben fenntartotta optimizmusát, önmagába vetett hitét és mindig alig várta, hogy indulhasson a soron következő tornán, annak ellenére, hogy volt jó néhány veresége a nagy versenyek döntőiben (2013 óta nyolcból hat ezres torna döntőjét elveszítette, és bukott egy vb döntőt is – pontosabban sérülés miatt nem tudott kiállni a Djokovic elleni fináléra). Erre egyfelől lehet azt mondani, hogy ez már tendencia, hogy elveszíti a döntőit, hogy hanyatlóban van. Másfelől viszont olyan színvonalon játszik, ami még ma is elég majdnem mindig, majdnem mindenki ellen. A lényeg az, hogy ott van és versenyben van, akár nyer, akár veszít.

Amikor Federer játszik, tudjuk, hogy bármikor képes lehet valami varázslatra, pláne Wimbledonban. Továbbra is nagyon stabil szervagémeket játszik, és amikor védekezik, a lábmunkája még mindig olyan gyors és könnyed, mint egy macskáé. Bárkinek, aki le akarja győzni őt, tudnia kell, hogy szinte mindig képes a maga javára fordítani már elveszettnek hitt helyzeteket is. Van egy képessége, hogy akkor emeljen a játéka színvonalán, amikor kell.

Persze semmire sincs garancia a 2015-ös Wimbledont illetően, és fel lehet sorakoztatni egy csomó érvet jó néhány top játékos mellett. Talán senki nem tenne Federerre az egész mezőnnyel szemben, és lehet, hogy csak 35-40 százalék esélye van arra, hogy ő legyen a végső győztes.

Federer1

Mégis, ha egyesével megnézünk mindenkit, ő az, aki mellett a legtöbb érv szól, akinek az összes létező képesség a birtokában van, hogy megnyerje az idei Wimbledont és ezzel megszerezze a 18. Grand Slam győzelmét. Arra van csak szüksége, hogy ezeket a képességeket megfelelően kihasználja, az energiáit a lehető legtökéletesebben összpontosítsa és hogy a legjobb teniszét a legfontosabb pillanatokban húzza elő.

(Forrás: bleacherreport, fotók: Europress/Getty)

Hozzászólások