Salakblog - Amanda Anisimova a 21. század szülöttei közül elsőként elődöntőzhet egy Grand Slam-tornán
Amanda Anisimova a 21. század szülöttei közül elsőként elődöntőzhet egy Grand Slam-tornán
Fotó: Europress/AFP

Amanda Anisimova a 21. század szülöttei közül elsőként elődöntőzhet egy Grand Slam-tornán

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/06/07 09:06

Miután a fonák egyenese elzúgott Simona Halep mellett, és sarokban landolt, a 17 éves Amanda Anisimova oldalra dobta az ütőjét, kezeit a magasba emelte, és egyszerűen csak annyit mondott:

"Mi vaaan?"

A fiatal amerikai tehetség a címvédő 6:2, 6:4 arányú legyőzésével, 1 óra és 8 percnyi játék után jutott be a Roland Garros elődöntőjébe. 

Ezzel Venus Williams 1997-es US Open-döntője óta ő a legfiatalabb amerikai teniszezőnő, aki a a legjobb négy közé jutott egy Grand Slam-tornán. És Jennifer Capriati 1990-es párizsi elődöntője óta a legfiatalabb amerikai, aki ezt a Garroson tette meg.

Mindezt úgy, hogy az elmúlt másfél hétben még csak szettet sem vesztett.

"El sem hiszem, hogy ez igaz" - mondta Anisimova a pályaszéli interjúban. "Iszonyú keményen dolgoztam, de nem gondoltam volna, hogy ez így kifizetődik. Őszintén szólva ez több, mint amiről álmodtam."

2001. augusztus 31-én született New Jersey-ben, kevesebb, mint két héttel az amerikai terrortámadás előtt. Szülei, Olga és Konstantin 1998-ban vándoroltak ki Moszkvából az Egyesült Államokba legidősebb lányukkal, Mariával. 

Az oroszul és angolul is kiválóan beszélő Amanda hároméves volt, amikor a család Floridába költözött. Az édesapja kezdte el irányítani az edzéseit. 

Tavaly érte el első komolyabb sikereit. Indian Wellsben legyőzte Petra Kvitovát, és bejutott a legjobb tizenhat közé. Ezt követte egy lábsérülés, melynek következtében a tavalyi Garroson nem tudott részt venni. A szezon végén Hirosimában azonban már lejátszotta élete első WTA-döntőjét, amivel bejött a top 100-ba a világranglistán. 

A fejlődése az idén is töretlen. Az Ausztrál Openen a negyedik körig menetelt, majd áprilisban, Bogotában megszerezte első tornagyőzelmét. Azzal, hogy a hét elején bejutott a legjobb nyolc közé, ő lett az első olyan GS-negyeddöntős, aki a 2000-es években született. 

aa3.jpg Fotó: Europress/AFP

Ráadásul ő nem állt meg itt, megverte azt a Halepet is, aki korábban háromszor is döntőt játszott a Garroson.

"Tudtam, hogy ha le akarom őt győzni, akkor valamit másként kell csinálnom. Tisztában voltam ugyanis azzal, hogy ez egy nagyon nehéz mérkőzés lesz. Elégedett vagyok a teljesítményemmel, ez volt életem egyik legjobb meccse."

Következő ellenfele a nyolcadik kiemelt Ashleigh Barty lesz, aki szintén élete első elődöntőjére készül. A 23 éves ausztrál Madison Keys-t győzte le 6:3, 7:5 arányban. 

Nem Anisimova az egyetlen tinédzser a legjobb négy között. A másik ágon ugyanis a 19 éves Marketa Vondrousova mérkőzik majd a döntőért Konta Johannával. 

Csak miheztartás végett, az utolsó tizenéves, aki Grand Slamet tudott nyerni az Maria Sharapova volt, 2006-ban, a US Openen. 

via CNN

Hozzászólások