Salakblog - Az őt nyugdíjazó Alexander Zverev mellett kezdheti meg edzői karrierjét David Ferrer
Az őt nyugdíjazó Alexander Zverev mellett kezdheti meg edzői karrierjét David Ferrer
Fotó: Europress/AFP

Az őt nyugdíjazó Alexander Zverev mellett kezdheti meg edzői karrierjét David Ferrer

Nánási AntalNánási Antal
2020/07/07 12:25
Alexander Zverev vitathatatlanul az ATP Tour mezőnyének egyik legtehetségesebb játékosa, öntörvényűsége és látszólagos "betörhetetlensége" azonban eddig még megakadályozta abban, hogy igazán megcsillogtathassa tudását. Nyert már ezres versenyeket, volt év végi világbajnok és idén végre Grand Slamen is összejött egy nagyobbat szóló eredmény (elődöntő az Ausztrál Openen), neve hallatán azonban még mindig inkább az ütőcsapkodások, bírókkal folytatott hangos szóváltások, vagy éppen sajátos karanténtechnikák jutnak eszünkbe.

A profi teniszezők, különösképpen az elitet alkotó mezőny, bár népes csapattal utaznak versenyről versenyre, rendszerint egy edzőre bízzák felkészülésük irányítását. Az irányítás egy kézben való összpontosulása javarészt az állandóságot hivatott szimbolizálni egy olyan sportágban, ahol a játékosnak hétről-hétre más és más helyen kell lehetőleg egyenletesen jó teljesítményt nyújtania. Alexander Zverev edzése, bár a játékos világranglista helyezését, valamint eredménysorát tekintve komoly presztízsnek számít, egyelőre nem az a kifejezett nyugdíjas állás. Az évek során Juan Carlos Ferrero és Ivan Lendl is felügyelte a német felkészülését, huzamosabb időt azonban egyikük sem töltött el Zverev mellett, és az elválás egyikük esetében sem volt kifejezetten békés. Manapság, hasonlóan jó néhány korábbi időszakhoz, a németek első számú játékosának edzéseit édesapja, id. Alexander Zverev irányítja, egy a napokban felröppent hír szerint azonban van fejlemény ezen a téren.

Alexander Zverev és édesapjaAlexander Zverev és édesapja Fotó: Europress/AFP

Spanyol sajtóértesülések szerint ugyanis Zverev menedzsmentje a 2019-es madridi ezres verseny után visszavonuló David Ferrerrel egyeztet épp arról, hogy a spanyol legyen a következő szerencsét próbáló tréner. A hírek szerint Ferrer már Monte Carlóba utazott, hogy személyesen is beszéljen Zverevvel, majd a felek egy tizenöt napos „próbaidő” alatt kipróbálják, hogy mennyire passzolnak egymáshoz. Ha működik a kémia közöttük, akkor Ferrer szeptembertől válhat hivatalosan is Zverev edzőjévé, vállalva tanítványa felkészítését a római és a madridi ezres, valamint a Roland Garros által tarkított európai salakszezonra. A hírnek az a tény ad különös pikantériát, hogy Ferrer karrierje utolsó mérkőzését épp Zverev ellen vívta a 2019-es madridi masters második fordulójában, így, amennyiben elvállalja az állást, épp az őt nyugdíjba küldő német sikereiért küzdhet a továbbiakban.

zverev-ferrer.jpg Fotó: Europress/AFP 

A világranglistán jelenleg hetedik helyen jegyzett német egyébiránt a pályáról is jól ismerheti leendő edzőjét, hiszen a madridi találkozón túl további hét alkalommal is játszottak egymás ellen, melyek közül ötöt Zverev nyert meg. A tavalyi érzelemdús madridi mérkőzés után egyébként nagyon pozitívan nyilatkozott az általa legyőzött, visszavonuló spanyol klasszisról:

„Számomra David a leginkább tiszteletre méltó játékos a Touron és egyike azoknak, akiket igazán szeretek.”

Habár az igazi nagy diadal, a Grand Slam-győzelem nem jött össze, David Ferrer eredménysora így is tekintélyt parancsoló: tizenkilenc éves profi karrierje alatt huszonhét ATP-tornát nyert meg, valamint lejátszott egy Roland Garros-döntőt is Rafael Nadal ellen 2013-ban. Pályafutása csúcsán harmadikként jegyezték a világranglistán, játékának stabilitását azonban jól mutatja az a tény, hogy majd ötezer napon keresztül volt folyamatosan az ATP rangsor első ötven helyezettje között, a Grand Slameket is figyelembe véve lejátszott összesen 1011 hivatalos mérkőzése pedig több, mint például John McEnroe vonatkozó mutatója.

ferrer-rg-final.jpg Fotó: Europress/AFP

Habár az értesülést egyelőre még egyik fél sem kommentálta, Zverev edzése jól illeszkedne Ferrer hosszútávú célkitűzése, a spanyol Davis-kupa kapitányi posztja felé vezető úton. Sőt mi több, alig egy évvel visszavonulása után rögtön egy topjátékos mellett kezdhetné el edzői karrierjét, ami a kiugrási lehetőség mellett ugyanakkor, ismerve Zverev edzőfogyasztási szokásait, azért némi kockázatot is rejt magában. A spanyol csapat jövőbeni irányításáról Ferrer egyébiránt 2019 áprilisában így nyilatkozott:

„Nagyon büszkévé tenne, ha egy nap én lehetnék a spanyol válogatott kapitánya. Azt is tudom ugyanakkor, hogy ez a nap nagyon távol van egyelőre, hiszen vannak a rangsorban előttem bőven. Először is bele kell vetnem magam a tanulásba, hogy profi edző válhasson belőlem.”

Az Adria Tour lefújása után Alexander Zverev tervei szerint részt vesz a hónap közepén Berlinben megrendezendő bemutató tornán, a karantén szabályainak megszegése után azonban erősen kérdésessé vált, hogy a szervezők engedik-e pályára lépni a német fővárosban. Habár a játékos hivatalos programja még nem ismert, minden bizonnyal ott lesz a US Openen, valamint a GS-t megelőző héten szintén New Yorkban sorra kerülő ezres tornán is.

via Ubitennis

Hozzászólások