Salakblog - Alex de Minaur: "Keménynek kell lenni a pályán, majdnem mint egy háborúban"
Alex de Minaur: "Keménynek kell lenni a pályán, majdnem mint egy háborúban"
Fotó: Europress/AFP

Alex de Minaur: "Keménynek kell lenni a pályán, majdnem mint egy háborúban"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/07/29 11:00
Alex de Minaur 6:3, 7:6(2) arányban legyőzte Taylor Fritzet az Atlanta Open döntőjében, amivel megszerezte pályafutása második tornagyőzelmét. Ő lett a verseny történetének legfiatalabb győztese.

Az év elején Sydney-ben nyerte első trófeáját, azt követően azonban sérüléssel bajlódott, és most kezdi újra megtalálni a formáját.

Fájdalommal játszott már a szezon elején is, a probléma azonban súlyosbodott és Indian Wells után érezte, hogy nem megy tovább, le kell állnia egy kicsit. Két hónap kihagyás után tért vissza Estorilban, ám az atlantai tornáig mindössze három meccset tudott nyerni hét vereség ellenében.

"Borzasztó érzés volt, hogy nem tudtam játszani. Szépen kivártam, mire rendbe jöttem, aztán visszatértem, és valahogy arra számítottam, hogy majd ugyanazon a szinten leszek, mint a sérülés előtt. Nagyon nem így volt. Ez egy kemény időszak volt számomra."

De Minaur a munkában hisz. Azt mondta az atlantai torna előtt, hogy nincs szüksége semmi extrára, mindössze keményen kell dolgoznia a pályán és azon kívül is. 

"Az önbizalmon múlik minden. Nagy meccseket kell játszani, nagy pontokat. Ezek olyan dolgok, amiket az ember természetesnek vesz, amikor jó passzban van. De egy kihagyás után minden sokkal nehezebb. Dolgozom ezerrel, és alig várom, hogy pályára lépjek és versenyezzek."

alex2.jpg Fotó: Europress/AFP

"Ebben a sportban az a szép, hogy amikor fenn vagy, akkor nagyon fenn vagy, ugyanakkor a lent meg nagyon mélyen van ám. De, ha megérzed a győzelem ízét, az minden múltbéli rosszat felül tud írni." 

"Keménynek kell lenni a pályán, majdnem mint egy háborúban. Meg kell próbálnod bebizonyítani, hogy te vagy az erősebb, te vagy az, aki nem fogja feladni, és ennek nagyon nagy ereje van, amikor aztán lejöttök a pályáról."

"Az ember soha nem elégedhet meg. Hiába voltam jó tavaly, minden egyes nap fejlődni kell, mert most már tudják, ki vagyok, és el akarnak kapni. Folyamatosan nyomni kell, amíg el nem jutsz addig a szintig, ahonnan már nincs feljebb a számodra. Ez a célom. Soha nem leszek elégedett azzal, ahol éppen tartok. Hatalmas tűz ég bennem a tenisz iránt, és nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hogy a munkám egyben a szenvedélyem is."

Már Atlanta előtt rendkívül eltökélt volt. Tudta, hogy az elvégzett munka biztosan kifizetődik majd. Kétség még nyomokban sem volt benne.

"Úgy érzem, megteszek mindent, amit csak tudok. Ha ezen a héten nem jön a nagy eredmény, akkor majd a jövő héten, ha akkor sem, akkor majd utána. Én azonban ettől függetlenül dolgozom tovább, tudom, hogy jó úton járok. Jó teniszt játszom, úgyhogy csak idő kérdése, hogy mindez kifizetődjön."

alex4.jpg Fotó: Twitter

Nos, a nagy eredmény, a tornagyőzelem nem váratott sokat magára. Már Atlantában trófeát emelhetett a magasba. egész héten jól játszott, de a legjobbját a döntőre tartogatta. Úgy nyerte meg a Fritz elleni mérkőzést, hogy adogatóként mindössze tíz pontot vesztett.  

Sőt, bréklabdával az egész héten nem kellett szembesülnie. Az 1991 óta vezetett statisztikák szerint ő lett a harmadik játékos, aki így tudott tornát nyerni. Rajta kívül Tommy Haas Memphisben, 2007-ben és John Isner Newportban, 2017-ben tudta még ezt megtenni. 

"Ez a győzelem rendkívül különleges a számomra" - mondta De Minaur a döntő után. "Úgy érzem nagy szükségem volt erre. Baromi jól kezdtem az évet, utána azonban visszavetettek a sérülések. Az ember azt hihetné, hogy a visszatérés könnyű, de nem így van, nagyon meg kell küzdeni azért, hogy visszajuss arra a szintre, ahol korábban voltál. Éreztem, hogy előbb-utóbb jönnie kell a jó eredményeknek; ez a hét sokat segít nekem majd a továbbiakban is."

"Ennél jobban nem is kezdhettem volna az amerikai kemény pályás szezont. Örülök annak, ahol most tartok, de alig várom, hogy visszatérhessek az edzőpályára és tovább dolgozzam."

alex5.jpg Fotó: Europress/AFP

Ez Alex de Minaur. Már a győzelem pillanatában arra gondol, hogy megy vissza melózni a gyakorlópályára. Lehet, hogy nem neki van a legjobb keze a mezőnyben, a munkamorálja, az elszántsága, a céltudatossága azonban kiemelheti őt nemzedéke többi tehetsége közül. 

Amikor pedig kinn van a pályán, és tétmeccset játszik, úgy harcol minden pontért, olyan szenvedéllyel küzd, mint kevesen. 

Mint mondjuk Lleyton Hewitt vagy Raafel Nadal. 

Hozzászólások