Salakblog - Akikre érdemes lesz odafigyelni - II. rész
Akikre érdemes lesz odafigyelni - II. rész
Fotó: Europress/Getty

Akikre érdemes lesz odafigyelni - II. rész


2015/01/05 09:52

Sorozatunk első részében azon fiatalok kerültek felsorolásra, akik a tavalyi évben nagy átlagban száz helyet léptek előre a világranglistán. Tőlük várhatunk néhány meglepetés skalpot, de talán még egy-egy szezon szükségeltetik ahhoz, hogy biztosan megvessék a lábukat az élmezőnyben.

A legnagyobb reménységek a lista elején, sorozatunk második részében találhatóak. Ők azok, akik tavaly nem egyszer bizonyították, hogy számolni kell velük, idén pedig már többször esélyesként léphetnek pályára. Rájuk felettébb figyelnünk kell: fiatalok, nem ismernek félelmet, teher nélkül játszanak. Íme az öt legtehetségesebb kiscsillag.

5. Alexander Zverev (Németország) – a tizenhét éves Wunderkid. Az elképesztő adottságokkal megáldott (198 cm) Zverev híres család sarja, adott volt, hogy a tenisz felé fordul (fordítják): a papa tagja volt 1980-ban Szovjetunió Davis Kupa-csapatának, testvére (Mischa Zverev) pedig az ötvenben volt néhány éve.

Ő maga tavaly még a juniorok között kezdte természetesen, de kinőtte a korosztályát, és a profik között, Challenger-tornákon folytatta tovább, míg Hamburgban szabadkártyát kapott – nos, a többi már történelem. Megverte Haasét, Youzhny-t, Santiago Giraldót, majd Kamkét, és minden idők legfiatalabb ATP 500-as elődöntőse lett a profi férfi tenisz történelmében. Bár ott vereséget szenvedett, de mindenki megjegyezte egy életre a nevét: fényes jövő áll előtte! Jelenleg a 134.

4. Zheng Shaiai (Kína) – a húsz éves fiatal hölgy nagyszerű esztendőn van túl. Főleg Ázsiában! „Hazai kontinensén” impresszív, 19-11-es mutatóval zárt, amivel alaposan fellépett a ranglistán. Ő is egyike volt azoknak a fiatal hölgyeknek, akik részt vehettek a Rising Star Invitational elnevezésű minitornán, Szingapúrban.

Párosban már letette a névjegyét, két éve elődöntőt játszhatott az Ausztrál Openen. Ahogy írják, az igazi teszt most jön számára, amikor Ázsiától sokszor távol, a Touron kell bizonyítania. De a szakértők nem féltik, sőt! Jelenleg a 97.

3. Nick Kyrgios (Ausztrália) – az a láb közötti elütés Nadal mellett Wimbledonban... Ott ismerte meg a világ Nick Kyrgios nevét. Azzal az ütéssel minden év végi Watts, Zap és egyéb műsor kiemelt helyén szerepelt.

Mérkőzésein átlagban 18,7 ászt üt, imádja a nagy közönséget, láthattuk Wimbledonban és Flushing Meadowsban, nem fél senkitől és semmitől. Csak kicsit agyas. De ha valaki ott is rendbe teszi, ne legyen kétségünk, olyan eredmények előtt állhat, amelyekre talán ő sem számít. Na jó, ő nála nem tudni mire számít. Jelenleg az 50. helyen áll.

2. Belinda Bencic (Svájc) – a még mindig csak 17 éves svájci hölgy lett – kérdés nélkül - a tavalyi év felfedezettje a WTA-nál, hiszen a 212. helyről, a 31.-re küzdött fel magát egy esztendő alatt! Amikor Li Na legyőzte őt Melbourne-ben, azt mondta, nagyon emlékezteti őt Hingisre... Létezik ennél nagyobb dicséret?

És lehet benne valami: az a Melanie Molitor edzi, aki történetesen Martina Hingis édesanyja. Molitor vezetésével Bencic lett a legfiatalabb női teniszező Hingis óta, aki GS-negyeddöntőt játszhatott. Ja, és Kerber illetve Jankovic személyében már skalpjai is vannak. A szakértők már idén a húszba, vagy akár a tizenötbe várják...

1. Borna Coric (Horvátország) – az ATP Star of Tomorrow győztese, Borna Coric végzett a lista élén. Csak novemberben töltötte a tizennyolcat, így nem is meglepő, hogy ő a legfiatalabb a százban. És az egész csak júliusban kezdődött, ahogy Zverevnek.

Negyeddöntős volt Umagban, kvalifikált a US Openre, és Baselben élete eddigi legszebb hetét tölthette, ahol megverte gyermekkori példaképét, Rafa Nadalt. Azóta nem lehet betelni vele. Londonban, a világbajnokságon vette át a Star of Tomorrow díjat, ahol azt mondta, mindent megtesz azért, hogy legközelebb már ő is játsszon ezen a tornán. Meglátjuk! Jelenleg a 95.

Hozzászólások