Salakblog - Akiért nem lehet nem szorítani: Juan Martín del Potro
Akiért nem lehet nem szorítani: Juan Martín del Potro
Fotó: Europress/AFP

Akiért nem lehet nem szorítani: Juan Martín del Potro

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/07/01 11:51

Juan Martín del Potro egyike annak a három teniszezőnek, aki az idén le tudta győzni Roger Federert. Az argentinnek ez az Indian Wells-i fináléban sikerült, döntő szett tie-breakben, ráadásul három meccslabdát hárítva. Ezzel DelPo megszerezte pályafutása első 1000-es címét.  

Ez a meccs azt is bizonyítja, hogy, ha fitt és egészséges, akkor ő az a mezőnyből, aki képes konkurálni Federerrel és Rafael Nadallal. Talán arra is képes lehet, hogy megtörje Wimbledonban a svájci és a spanyol hat Grand Slam-torna óta tartó uralmát. 

"Rafa ellen salakon, Roger ellen füvön - ez a létező két legnagyobb kihívás, amivel egy teniszező szembesülhet. Azonban én sem kezdtem rosszul a szezont, tudom, milyen közel vagyok hozzájuk."

A 2009-es US Openen mindkettejüket legyőzte. Nadalt sima három szettben az elődöntőben, majd a fináléban Federert is, 1-2-ről fordítva. A svájci hatalmas esélyesként, és óriási formában érkezett New Yorkba, ráadásul végtelen önbizalommal állhatott ki az argentin ellen, hisz ezt megelőzően 2003-ban vesztett utoljára meccset ezen a tornán. Mégis, ezen a napon DelPo jobbnak bizonyult nála.

Ettől kezdve azonban ez a sokkal többre hivatott pályafutás jó néhány keserű fordulatot volt kénytelen elszenvedni. Nyolc hónappal később ugyanis a jobb csuklóját meg kellett műteni Minnesotában, és ezt követően 2012-ig még csak GS-negyeddöntőt sem játszott. 

Ez a csukló aztán 2013-ban elég erősnek bizonyult ahhoz, hogy megvívja minden idők leghosszabb wimbledoni elődöntőjét Novak Djokovic ellen. Aki látta ezt a meccset, nehezen tudja feledni. Iszonyatosan nagy küzdelem volt, és csodálatos teniszt tettek mindketten a pályára.

delpodjoko2.jpg Fotó: Europress/AFP

A kálváriája azonban sajnos nem ért véget, és többször is Minnesotába kellett utaznia. További műtétek vártak ugyanis rá, és már nem csak a jobb, hanem a bal csuklójával is akadtak gondok. Mindezek eredményeként zsinórban kilenc GS-tornát volt kénytelen kihagyni. 

Az igazi DelPo 2016-ban kezdett visszatérni. A riói olimpia elődöntőjében legyőzte Nadalt, majd a fináléban csak egy rettentő magas színvonalon teniszező Andy Murray tudta őt megállítani egy bő négyórás csatában. Glasgow-ban aztán a Davis-kupa-elődöntőben visszavágott a skótnak, majd a fináléban idegenben gyűrte le Ivo Karlovicot és Marin Cilicet, hozzásegítve ezzel hazáját története első DK-címéhez.

A tavalyi US Open negyeddöntőjében ismét legyőzte Federert, ám a Nadal elleni elődöntőre már elfogyott, és nem tudta hozni magát. Az idén az év elején volt egy 15-meccses sorozata, melynek során behúzta Acapulcót és Indian Wellst, és elődöntőzött Miamiban. 

Ezek után jöhetett egy öthetes, jól megérdemelt pihenő otthon. DelPo nagyon szeret főzni, és imád asadót sütni (grillezni), és enni a barátai, valamint a családja körében, Tandilban.

"Szeretek otthon lenni. Ez az én egyszerű életem. Azok a legboldogabb pillanataim, melyeket a szeretteim körében tölthetek el."

Del Potro Davis-kupa-győztesDel Potro Davis-kupa-győztes Fotó: Europress/AFP

Hívő katolikus, így érthető, hogy rendkívüli módon feldúlta őt, amikor ellopták a Ferenc pápa által megáldott rózsafüzérét. Történt ugyanis, hogy a 2013-as londoni ATP-vb előtt, a párizsi átszálláskor, miközben megállt autogramot adni, ellopták az egyik bőröndjét. 

"A hit borzasztóan sokat segít nekem a pályán. Mindig próbálok pozitív maradni, és soha nem adom fel. Amikor sérült voltam, akkor is mindig bíztam a kezelésekben. A hit erejével vagyok képes harcolni."

A műtétek miatt a kétkezes fonákját nem tudja úgy használni, ahogy szeretné, ám azt mondja, karrierje során talán az idén van a legjobb formában. A mai napig meg tudja lepni saját magát is. Például egy idei Garros-elődöntővel, amivel feljött az élete legjobbját beállító negyedik helyre a világranglistán. 

"Ez egy nagyon különleges dolog volt nekem, a családomnak és mindazoknak, akik mindvégig mellettem álltak. Újra be tudtam jutni egy Grand Slam-elődöntőbe a leggyengébb borításomon is, ami hihetetlenül fontos a számomra. És bár nálam nem a ranglista élvez elsőbbséget, amikor közel vagyok az első helyhez, az azért jó érzés."

"Akik előttem vannak, azok ugyanazok, akik közel tíz évvel ezelőtt is előttem voltak. Ők a tenisztörténelem legjobbjai. Ez azért így eléggé rendben van."

Federerrel Indian WellsbenFedererrel Indian Wellsben Fotó: Europress/AFP

Már a Garros előtt lágyékproblémákkal küzdött, így orvosai tanácsára kihagyta a queen's-i tornát. Bízunk abban, hogy mostanra már teljesen rendbejött, és, hogy számíthatunk majd tőle hatalmas szervákra és halálos tenyeresekre Wimbledonban.

Drukkolunk, hogy messzire jusson a tornán.
Valószínűleg kevesen lennének olyanok, akik ne tudnának tiszta szívből örülni a centerpályán aratott győzelmének július 15-én, vasárnap. 


via
Hozzászólások