Salakblog - Aki le akarná írni Federert salakon, azonnal verje ki a fejéből
Aki le akarná írni Federert salakon, azonnal verje ki a fejéből
Fotó: Europress/AFP

Aki le akarná írni Federert salakon, azonnal verje ki a fejéből

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/05/04 11:56

Roger Federer a legnagyobb sikereit füvön és kemény pályán érte el, hisz 101 tornagyőzelemből 90-et, 20 Grand Slam-cím közül 19-et ezeken a borításokon húzott be. Mindebből azonban nem következik, hogy a svájci ne jelentene fenyegetést a mezőny számára salakon is.

Most, hogy már csak néhány napra vagyunk a várva várt madridi visszatéréstől, gondoljuk végig, miért is lehet veszélyes ellenfél Federer ezen a borításon.

Ha Rafael Nadalt nem számítjuk - ő ugyanis a maga 11 győzelmével külön klasszist képvisel - a svájci egyike azon három aktív játékosnak, aki magasba emelhette a trófeát a Chatrier salakján. Federer 2009-ben, Stan Wawrinka 2015-ben, Novak Djokovic pedig 2016-ban tehette ezt meg. 

"Egyértelműen ezt a GS-t volt a legnehezebb megnyernem" - mondta Federer. "A másik három ehhez képest viszonylag könnyen és gyorsan jött, de a Garros-címre várnom kellett 2009-ig. Újra és újra nekiveselkedtem, miközben folyamatosan meg kellett újulnom salakon. Közben föl kellett vennem a versenyt a borítás legjobbjaival, a specialistákkal, ami rendkívüli módon megnehezítette a dolgomat, ahogy mindenki másét is, aki Garrost akart nyerni."

"A győzelem egy semmi máshoz nem hasonlítható, mindent elsöprő érzés volt. Iszonyatosan akartam ezt a sikert. Ha visszatekintek a pályafutásomra, ez volt az egyik legfelemelőbb pillanat a számomra."

Ha a számokból indulunk ki, azt is mondhatjuk, hogy Federer a második legeredményesebb aktív férfi teniszező a Garroson. 2009-es győzelmén kívül ugyanis még négy alkalommal játszott döntőt, melyekben mindannyiszor Nadal volt az ellenfele (2006, 2007, 2008, 2011). Djokovicnak három további fináléja van, míg Wawrinkának azon kívül, amikor győzni tudott, egy.

És miközben a svájci mérlege 0-5 Nadal ellen a Garroson, mindenki más ellen 65-11.

Federer salakos sikerei persze nem kizárólag Párizshoz kötődnek, szerzett ő nagy győzelmeket tavasszal más tornákon is. Összesen tizenegy salakos trófeája van, melyek közül hatot ezres tornán gyűjtött. Négyszer győzött Hamburgban, amikor az még ilyen szintű verseny volt (2002, 2004, 2005, 2007), valamint kétszer Madridban, amióta az már salakos torna (2009, 2012).

A salakra való váltás, azaz 2009 óta Federer mérlege 18-4 a spanyol fővárosban. A fönt említett két győzelmén túl, egyszer volt döntős, 2010-ben, és egyszer elődöntős, 2011-ben, mindkét alkalommal Nadaltól kapott ki.

"Mivel a madridi salak gyorsabb, mint a többi, számos játékosnak termett babér az elmúlt években" - folytatta Federer. "A nagy ütők sokkal veszélyesebbek, és az adogatásoknál kifejezetten érezni, hogy magaslaton vagyunk."

Ami még Federer mellett szólhat, hogy természetesen jól mozog salakon, nem véletlenül, ugyanis ezen a borításon nőtt föl. A svájci persze óvatosan optimista, hisz nem játszott salakos tétmeccset a 2016-os római verseny óta, amikor Dominic Thiem megverte őt a harmadik fordulóban. A Garroson pedig legutóbb 2015-ben lépett pályára, akkor Wawrinka legyőzte őt a negyeddöntőben.

"Érdekes kihívás lesz számomra a salak. Igaz, hogy ezen a borításon nőttem föl, de nem tudom, mennyire leszek versenyképes azok után, hogy három évig nem játszottam ezeken a tornákon."

Zárásként talán annyit, hogy egy olyan időszakban, amikor Nadal, Djokovic és Zverev is keresi önmagát, Thiem pedig egyelőre egy kissé hullámzó teljesítményt nyújt, eszébe ne jusson senkinek leírni az idén eddig rendkívül kiegyensúlyozottan teniszező Federert.

Eszébe ne jusson. Még salakon sem.

via

Hozzászólások