Akár már a következő szezontól jöhet a shot clock és a rövidebb bemelegítés

shadow

Tavaly Milánóban a NextGen-világbajnokságon több újítást is teszteltek, ezek közül a shot clock, azaz a labdamenetek között visszaszámláló óra bevezetése történhet meg leghamarabb, ami akár már jövőre is feltűnhet az ATP Touron.

A legjobb 21 éven aluli teniszezőknek megrendezett világbajnokságon bemutatott szabályváltoztatásokról tavaly írtunk már hosszabban is, a shot clock egyike volt azon újításoknak, amik hasznosnak tűntek. Bár többen felemelték ellene a szavukat, mások mellett Rafa Nadal tetszését sem nyerte el az ötlet, olyanok is akadtak, akik hasznosnak látták. Például az a Daniil Medvedev, aki Milánóban tesztelhette is az órákat.

A szabályok jelenleg is arra kötelezik a játékosokat, hogy 25 másodpercen belül megkezdjék az adogatást, ugyanakkor azt csak a székbíró tudja pontosan, mennyi idő telt el a labdamenet befejezését követően. “Tetszik ez a szabály, mert nincs bennünk belső óra, így kicsit frusztráltak vagyunk, ha büntetést kapunk emiatt. Ez így nagyon igazságos” - magyarázta Medvedev.

A shot clock először a US Openen debütálhat jelentősebb eseményen, az Ausztrál Openen és a Roland Garroson egyelőre csak kísérleti jelleggel, a selejtezőkben alkalmazták. A Grand Slamek közül egyedül Wimbledonban nem jelenik meg a visszaszámláló óra, az év legnagyobb füves versenyének szervezői szeretnék látni, milyen következményekkel jár az újítás, mielőtt bevetik élesben is.

000_U18Y2.jpg Fotó: Europress/AFP

Az ATP eseményein egyelőre még nincs shot clock, azonban Chris Kermode, a szervezet elnöke szerint csak idő kérdése, mikor jelennek meg a touron is a visszaszámláló órák. Kermode elmondta, nem jelöltek ki konkrét időpontot a változtatások bevezetésére, igyekeznek körültekintően belenyúlni a tenisz szabályaiba. A bemelegítéssel és az ápolási szünettel kapcsolatban lehetnek változások, a pontrendszer azonban marad a régiben.

"Úgy gondolom, hogy az ápolásokat és a WC-szüneteket is felül kell vizsgálnunk a játék gyorsításának érdekében. Ezeket elég gyorsan el lehetne végezni. A játék pontrendszerével kapcsolatos változások már a tenisz lényegét is érintik, ezért ennek sokkal több idő kell, mivel mindenkit meg kell győzni. Személy szerint imádtam, hihetetlen volt az intenzitás már az első ponttól kezdve."

Kermode azért megnyugtatta a rajongókat, nem diktátorként irányítja az ATP-t, vagyis semmit sem jelent, hogy neki bejöttek a rövidebb szettek. "A hagyományszeretőknek nem kell pánikba esniük, nem fogom egyénileg kezelni ezt az egészet. Hosszú még az út, mire eljutunk odáig, hogy bármit is tegyünk" - magyarázta az ATP vezetője.

A következő NextGen-világbajnokságon hasonló szabályok lesznek, mint 2017-ben, annyi különbséggel, hogy még rövidebb lesz a bemelegítés (ha ez sikeres lesz, akkor szintén hamar bevezethetik ATP-szinten is), ezen kívül pedig lesz egy törülközőtartó is, ahonnan a játékosok saját maguk szedhetik össze a törülközőt, ezzel is csökkentve a labdaszedők felelősségét.

via bbc