Salakblog - Agnieszka Radwanska elárulta, szerinte kinek van most a legjobb keze a női mezőnyben
Agnieszka Radwanska elárulta, szerinte kinek van most a legjobb keze a női mezőnyben
Fotó: Europress/AFP

Agnieszka Radwanska elárulta, szerinte kinek van most a legjobb keze a női mezőnyben

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/11/01 10:03
A korábbi világbajnoknő, Agnieszka Radwanksa jelenleg Sencsenben tartózkodik és figyelemmel kíséri az idei WTA-vb küzdelmeit. A kreatív ötleteiről és zseniális kezéről ismert korábbi wimbledoni döntős többek között arról is beszélt a sajtónak, hogy szerinte ki most a legjobb érintéssel rendelkező játékos a női mezőnyben. 

Természetesen szóba került, hogy mi minden történt vele a visszavonulása óta, hogy mi hiányzik neki legjobban a tourról, és hogy mit gondol a manapság uralkodó játékstílusról. 

"Néha úgy érzem, könnyedén felmehetnék a pályára, és gond nélkül csatlakozhatnék a többiekhez" - viccelődött Radwanska. "Jó érzés újra itt lenni."

"A visszavonulás életem egyik legnehezebb döntése volt. De jól érzem magam. Most is borzasztóan elfoglalt vagyok, igaz, más dolgokkal. Szerintem ezek miatt van, hogy nem igazán gondolok a profi teniszre. Repül az idő, már egy éve, hogy abbahagytam."

A rajongók kedvence 2018 novemberében jelentette be, hogy az újra és újra kiújuló sérülések miatt visszavonul a profi tenisztől. Aga összesen 20 tornát nyert, melyek közül a legértékesebb a világbajnoki címe 2015-ből. Tizenhárom éves profi pályafutása során ő lett az első lengyel teniszező, aki egyéniben Grand Slam-döntőt játszhatott. 2012-ben, Wimbledonban csak Serena Williams tudta őt megállítani, ő is csak döntőszettes mérkőzésen. 

Sok mindenért lehetett őt szeretni, de leginkább talán azokért a finom, fineszes ütésekért, melyekkel őrületbe kergette az ellenfeleket és ámulatba ejtette a világot. Zsinórban ötször lett övé az év ütése a WTA szavazásán. 
"Szerintem az ember az ilyesfajta ütéseket nem igazán tudja gyakorolni" - folytatta Radwanksa. "Az erőteljes tenisz nem volt a sajátom, így aztán más eszközökkel kellett megpróbálnom meccseket nyerni. Úgy gondolom, az érintés volt az én menekülőutam azokkal a játékosokkal szemben, akik könnyedén meg tudták ölni a labdát."

"Ezt nem lehet gyakorolni. Vagy megy, vagy nem megy."

Radwanska szerint az egyik olyan játékos, akinek ez ott van a kezében, az a világelső Ashleigh Barty. Elképesztő eszköztára van, parádés teniszre képes a hálónál, úgyhogy a lengyel lány szerint ő az, aki a jelenlegi mezőnyben a legtöbb zseniális ütést képes bemutatni. 

"Ash Barty most az egyik legjobb kezű lány a mezőnyben, ráadásul kitűnően is röptézik. Nemcsak a hatalmas erővel meghúzott ütéseket jó nézni, hanem a finom érintéseket is. Nála ez a kettő együtt megvan, ő a legjobb kombináció most a női teniszben."

Aga kitért Bianca Andreescura, aki szerinte szintén képes nagy erővel teniszezni, ugyanakkor rengeteg variációs lehetőség is van a kezében. 

"Úgy látom, most rengeteg különböző stílus keveredik a női teniszben, és egyszerre vannak jelen idősebb és fiatalabb játékosok. Elég, ha szétnézünk itt a világbajnokságon. Bianca is képes hatalmas erővel teniszezni, ugyanakkor képes nagyon trükkösen is játszani, remekül kombinálja a kettőt."

Radwanskát rendkívüli módon lenyűgözte a kanadai lány játéka a US Openen, ahol a döntőben két szettben verte Serena Williamst. 

"Amikor az ember látja őt teniszezni, olyan érzése van, mintha már évek óta a touron játszana, pedig még csak most kezdte. Döbbenetes. Egészen lenyűgöző volt, ahogy elkezdte a döntőt Serena ellen. Nem félt. Látszott, hogy nincs rajta nyomás. Száz százalékot nyújtott, ami nem könnyű ebben a helyzetben."

"Ebben az életkorban, a pályafutása ezen szakaszában egészen hihetetlen teljesítményt nyújt."

Radwanska elmondta, hogy egyáltalán nem hiányzik neki, hogy nap nap után gyűrje magát a pályán, és hétről hétre versenyekre utazgasson. Ugyanakkor elismerte, hogy a pályára lépés előtti várakozás izgalmát semmi más nem tudja visszaadni.

"A tornák különleges hangulata az, amit az ember semmiért sem cserélne el. Az az adrenalin, ami ott van benned a meccsek előtt, amikor várod az ellenfeled, az éveken át része volt az életemnek. Ez az érzés, ez a hangulat azonban már nincs többé."

"Még mindig imádom a teniszt, nagyon szeretek meccseket nézni. Az a jó, hogy nem tudhatod, mire számíts. Bármi megtörténhet."


wtatennis

Hozzászólások