Salakblog - Agassi szerint Medvedevet elsősorban a tenisz-IQ-ja emeli ki a többi fiatal közül
Agassi szerint Medvedevet elsősorban a tenisz-IQ-ja emeli ki a többi fiatal közül
Fotó: Europress/AFP

Agassi szerint Medvedevet elsősorban a tenisz-IQ-ja emeli ki a többi fiatal közül

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/10/04 09:52
Daniil Medvedev előretörése nagymértékben a tenisz-intelligenciájának köszönhető. Legalábbis így vélekedik a korábbi világelső, Andre Agassi. 

Már az idei wimbledoni torna előtt is tudtuk Medvedevről, hogy nagy tehetség, de amit az amerikai kemény pályás szezon kezdete óta művel, az egészen brutális.

Lejátszott zsinórban öt döntőt, megnyerte első 1000-es versenyét Cincinnatiben, és, ami talán a legfontosabb, bejutott a US Open döntőjébe, ahol öt szettre, és a legjobb teniszére kényszerítette Rafael Nadalt. 

Az elmúlt bő két hónap mérlege: 27 lejátszott mérkőzés, 24 győzelem.

Az orosz érthető módon sokak figyelmét felkeltette, köztük a nyolcszoros Grand Slam-bajnok Andre Agassiét is. Az amerikai elsősorban Medvedev fejét és mozgását méltatta.

"Valószínűleg a ő legjobb mozgású két méter közeli játékos, akit a teniszben valaha láthattunk" - mondta Agassi. "Rettenetesen jól érzi, mikor kell nyomást helyezni az ellenfélre, mikor kell egy kicsit agresszívvá válni, és mikor kell átengedni a másiknak a terepet, és hagyni, hogy ő rontson."

"A tenisz-intelligenciája hihetetlenül magas. Ezen kívül megvannak az eszközei ahhoz, hogy támadjon, meg ahhoz is, hogy védekezzen. Naná, hogy mindenki érdeklődését felkeltette."

Van valami közös Agassiban és Medvedevben. Az amerikai és az orosz tagjai annak a rendkívül szűk körnek, akik egy szezonon belül döntőzni tudtak Washingtonban, Kanadában és Cincinnatiben is. Agassi ezt 1995-ben, míg a csoport harmadik tagja, Ivan Lendl 1982-ben tudta megtenni. 

dan.jpg Fotó: Europress/AFP

Miközben Medvedev örül annak, hogy a Nagy Hármas egyik első számú kihívójának számít, tisztában van azzal is, hogy borzasztóan nehéz lesz ott maradnia a legjobbak között. 

"Őszintén szólva igaz, amit mondanak. Mármint, hogy minél magasabb a hullám, annál nehezebb meglovagolni azt. Tisztában vagyok azzal, milyen fontos, hogy folytassam azt a kemény munkát, amit eddig."

"Véleményem szerint a teniszben lehetetlen megmaradni egy helyen. Vagy fejlődsz, jobbá válasz minden egyes nap, vagy visszaesel és elbuksz. Ha mondjuk tartod a ranglistás helyed, az is azt jelenti, hogy keményen nyomod, hogy ott tudj maradni a legjobbakkal, és megpróbálj a lehető legjobb teniszezővé válni, akivé csak válhatsz."

Medvedevet a jövő héten ismét láthatjuk játszani a Sanghaj Mastersen. 

ubitennis

Hozzászólások