Salakblog - A WTA elnöke kiállt Serena Williams szexista vádjai mellett
A WTA elnöke kiállt Serena Williams szexista vádjai mellett
Fotó: Europress/AFP

A WTA elnöke kiállt Serena Williams szexista vádjai mellett

Németh DánielNémeth Dániel
2018/09/10 13:27

A botrányosra sikeredett női US Open-döntőt követően Serena Williams szexizmussal vádolta az őt háromszor is megbüntető székbírót, Carlos Ramost. A női teniszezőket tömörítő szövetség, a WTA kiállt az amerikai sportolónő mellett, közleményében azt írta: nem szabadna különbséget tenni a férfi és női játékosok érzelemnyilvánítása között.

Williams három büntetést is kapott a fináléban. Előbb coaching miatt figyelmeztették (edzője utólag elismerte, hogy próbált segíteni), majd elvettek tőle egy pontot ütőtörés miatt, végül megfenyegette és tolvajnak nevezte a székbírót, ami már egy teljes játékba került. Carlos Ramos - aki egyébként a világ egyik legszigorúbb bírója - mind a három esetben a szabályok szerint járt el, ennek ellenére utólag többen is azzal vádolták, hogy férfi mérkőzésen nem hozott volna hasonló ítéleteket.

Osaka történelmet írt, Serena szexista bíróról, és a nők jogaiért folytatott küzdelemről beszélt | Hosszabbítás

Naomi Osaka lett a japán tenisz történetének első Grand Slam-győztese. A 20 esztendős játékos a döntőben példaképét, Serena Williamset győzte le, két játszmában, 6:2, 6:4 arányban. A finálé azonban nem feltétlenül Osaka történelmi sikeréről szólt, sokkal inkább Serena Williams és a mérkőzést vezető székbíró, Carlos Ramos ellentétéről.

Többek között Serena Williams is arról beszélt a találkozó utáni sajtótájékoztatóján, hogy egy csomó férfi játékos úszott meg hasonló helyzetet büntetés nélkül. "A nőkért, a nők jogaiért és a nők egyenlőségéért küzdök. Számomra az, hogy tolvajnak neveztem őt, és ezért elvett tőlem egy játékot, szexizmus. Sosem vett még el férfitól gémet azért, mert azt mondták rá, hogy tolvaj." Victoria Azarenka és Billie Jean King is hasonló üzenetet fogalmazott meg Twitteren.

Az USTA és a WTA is kiállt mellette

Nem csak a játékosok, de a szövetségek szintjén is támogatták Serena kijelentését. A US Opent szervező Amerikai Teniszszövetség (USTA) elnöke, Katrina Adams a döntő utáni órákban közleményben dicsérte a 23-szoros Grand Slam-bajnok "sportszerűségét", utalva arra, hogy a felhergelt közönséget a díjátadón próbálta lecsillapítani valamelyest. Adams később az ESPN-en nyíltan beszélt a kettős mérce felszámolásáról, és az egyenlő bánásmód hiányáról.

Szexista támadás érte-e Serena Williamset? | Hosszabbítás

Vasárnap sokat elmélkedtünk a US Open női döntőjén történtekről, körüljártuk, hogy Carlos Ramos a szabályok szerint cselekedett-e, megvizsgáltuk, miként kerülhette volna el a székbíró Serena kirohanásait, talán egyetlen olyan szála van a történetnek, melyet még nem veséztünk ki, ez pedig a szexista vonal.

"Folyamatosan azt látjuk a srácoktól, hogy térfélcserénél zaklatják a székbírókat, mégsem történik semmi. Nincs egyenlőség. Ebben a tekintetben következetességre van szükség. Tisztában vagyok Serena viselkedésével, amit nem látunk szívesen. Carlosnak viszont ebben a helyzetben el kellett döntenie, ad-e büntetést azért, mert tolvajnak nevették. A bírókra ennél durvábbat is mondanak" - mondta hozzátette, szerinte Ramos egy férfi játékossal többet kommunikált volna a büntetés előtt.

Novak Djokovic és Juan Martín del Potro döntőjét követően a WTA elnöke, Steve Simon is közleményt adott ki, melyben az amerikai szövetségéhez hasonló álláspontot fogalmazott meg. "Néhány napja felmerült az a kérdés, hogy különböző normákat alkalmaznak-e férfi és női mérkőzéseken a bírók. A WTA hisz abban, hogy nem szabad különbséget tenni a férfi és női játékosok érzelemnyilvánítása között, és elkötelezetten dolgozik azért, hogy a játékosokat egyenlően kezeljék. Úgy gondoljuk, ebben az esetben nem ez történt."

Djokovic szerint nincs különbség

Az immáron háromszoros US Open-győztes szerbet is megkérdezték, mi a véleménye a női döntőben látottakról. Djokovic azt mondta: Ramos talán a kelleténél egy picit szigorúbb volt, szerinte azonban nincs különbség a férfi és női meccsek bíráskodása között. "Először is el kell mondanom, hogy imádom Serenát. Nagyon sajnáltam őt. De ebbben a helyzetben a székbírónak sem volt könnyű dolga. Mindenki számára kínos volt ez a szituáció."

A mondat, amivel elkerülhető lett volna az egész incidenssorozat a Williams-Osaka-döntőben | Hosszabbítás

Rengeteg érzés kavargott bennem, amikor felálltam tegnap éjjel a tévé elől a US Open női döntőjét követően. Nagyon sok különböző nézőpont, több igazság feszült egymásnak odabenn. Egy dologban voltam csak biztos: ennek a döntőnek nem lett volna szabad ilyen forgatókönyv szerint lezajlania.

"Személy szerint azt gondolom, a bírónak talán nem kellett volna Serena határait feszegetni, különösen nem egy Grand Slam-döntőben. Megváltoztatta a mérkőzés menetét. Mindannyian küzdünk az érzelmeinkkel, különösen, amikor egy GS-trófeáért küzdünk. De nem látom a Steve Simon által említett jelenséget. Tényleg nem. Azt gondolom, a férfiakat és a nőket is így, vagy úgy kezelik, az adott szituációtól függően."

Legyen szabályos a coaching?

Közleményében Simon egyébként arra is kitért, hogy minden versenyen engedélyezni kellene a coachingot. Mint ismert, a női teniszben - legalábbis a WTA által szervezett eseményeken - az edzők mérkőzés közben is adhatnak tanácsot a játékosaiknak szünetekben. Grand Slameken viszont erre nagyon szigorú szabályok vonatkoznak, a játékosok egyáltalán nem kaphatnak segítséget a lelátóról. "A coaching kérdésével foglalkozni kell. A WTA támogatja a coaching intézményét, de ezzel kapcsolatban további vizsgálatok szükségesek."

Szponzorált tartalom
A Roland Garros eseményeivel kapcsolatos hírek támogatója a porsche logo
Hozzászólások