Salakblog - A wimbledoni pályák állapota miatt panaszkodnak a teniszezők
A wimbledoni pályák állapota miatt panaszkodnak a teniszezők
Fotó: Europress/AFP

A wimbledoni pályák állapota miatt panaszkodnak a teniszezők

Németh DánielNémeth Dániel
2017/07/07 16:40

A Wimbledonban 12. helyen rangsorolt Kristina Mladenovic szerint rossz állapotban vannak a wimbledoni pályák, és ez visszatérő beszédtéma az öltözőkön belül.

A 24 éves teniszező saját bevallása szerint első kézből tapasztalhatta meg ennek veszélyeit. Az amerikai Alison Riske ellen lejátszott mérkőzése előtt ugyanis a bemelegítésnél kifordult a bokája, és még a térde is megsérült.

A 18-as pályán lejátszott találkozón elmondása szerint az első két játék után mindketten úgy gondolták, hogy jobb lenne befejezni a mérkőzést, mielőtt "valami rossz történne".

Láthatóan jelentős a különbség a pálya tavalyi és idei állapota között

(A bal oldali felvétel az 1-es pályán, a jobb oldali a centeren készült.)

A verseny szervezői szerint viszont mindegyik pálya játékra alkalmas volt.

A szokatlan meleg lehet a gond

Mladenovic szerint a szokatlanul meleg és száraz időjárás áll a háttérben. A héten a hőmérséklet a 30 fokot is elérte, és csak csütörtökön 60 hőséggel kapcsolatos beteget szállítottak a St John kórházba. Az előrejelzés szerint egyébként a következő napokban már valamivel hűvösebb idő várható, péntekre 26, szombatra 23 fokot jósolnak.

"A 18-as pályán volt egy nagy lyuk. Akkor jöttem rá, amikor a bemelegítésnél kifordult a bokám. Nem nagyok szakértője a füves pályának, de gondolom az időjárás nem segít. Túl jó az idő, meleg és napos, ami mindent szárazzá tesz. És iszonyatosan lassítja a pályát."

"Még csak salaknak sem lehet nevezni. Nem egyenletes a talaj, ami megnehezíti a komoly lábmunkát. A pályák színe azért ilyen, mert nincs már rajtuk fű az alapvonal környékén, ahol futni szoktunk. Ez a rész rendkívül csúszós. Finoman és óvatosan kell futni, nem lehet túlzottan erőlködni, ami meglehetősen furcsa helyzet."

A francia teniszező, aki 2:6, 6:4, 6:4 arányban elveszítette mérkőzését, így folytatta: "Viszonylag ritka dolog, amikor két játék után megállapodtok az ellenfeleddel abban, hogy be kellene fejezni egy Grand Slam-meccset. Őszintén szólva, annak is örülök, hogy nem sérültem meg komolyan, mert láttunk ma rosszabbat is."

Roger Federer is megszólalt, szerinte vannak jelek, amik aggodalomra adhatnak okot.

"Több a probléma idén? Valószínűleg így van, mert extrém meleg volt a mai és a tegnapi napon is. Ez nem jó jel, és komolyan kellene venni a játékosok véleményét, különösen ha ketten is ugyanazt állítják."

Nem úsztuk meg komoly sérülés nélkül

Mint arról mi is beszámoltunk, a női páros világelső Bethanie Mattek-Sands súlyos térdsérülést szenvedett a Sorana Cirstea elleni második fordulós mérkőzésén. Az amerikai teniszező a hálóhoz futott, amikor megcsúszott és elesett. Azonnal lehetett látni, hogy nagy a baj, és csak közel fél órás ápolás után tudták kórházba vinni a teniszezőt. Állapotáról továbbra sincs pontos információ, de annyit elárultak, hogy valóban komoly sérülésről van szó, és a pénteki nap során több tesztet is elvégeznek.

Horrorsérülés árnyékolta be Wimbledon 4. napját | Hosszabbítás

Szép és kevésbé szép (na jó, sajnos horrorisztikus) eseményekből is jutott Wimbledon negyedik napjára.

A szervezők szerint minden a legnagyobb rendben

A verseny szervezői közleményben jelezték, hogy nem változtattak a pályák eddigi felkészítési módszerein, és szerintük teljesen normális, hogy a füves borítás egy idő után kopni kezd.

"A pályákat pontosan azzal az aprólékos módszerrel készítettük fel, mint az ezt megelőző években. A fű természetes borítás, aminél gyakori, hogy az alapvonal környékén már négy nappal a bajnokság kezdete után látszódnak a használat nyomai."

Andrew Castle, a BBC kommentátora szerint a szervezők folyamatosan ellenőrzik a fű nedvességtartalmát, de melegben nagy az esélye annak, hogy kiég a fű, és csúszóssá válik a talaj. A centerpályán valamivel könnyebb helyzetben vannak a behúzható tető miatt, ott ugyanis hosszabb ideig tudják védeni a füvet a hőségtől.

Castle szerint a fő probléma az, hogy kevés időt töltenek a játékosok füvön, így nincsenek hozzászokva ezekhez a körülményekhez.

via BBC + telegraph

Hozzászólások