Salakblog - A világranglista-203. teniszező hisz benne, hogy le tudja győzni Nadalt
A világranglista-203. teniszező hisz benne, hogy le tudja győzni Nadalt
Fotó: Europress/AFP

A világranglista-203. teniszező hisz benne, hogy le tudja győzni Nadalt

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2019/08/29 16:56
Ugyan csak a 203. helyen jegyzik a világranglistán, Thanasi Kokkinakis mégis hisz benne, hogy meg tudja lepni Rafael Nadalt a US Open második fordulójában. Az ausztrál borzalmas sérüléskálváriáján remélhetőleg túljutva, négy év után nyert újra mérkőzést Grand Slam-főtáblán.

2015-ben az Australian Open első fordulójában egy mindössze 18 éves hazai versenyző a torna egyik legemlékezetesebb mérkőzését játszotta. Kokkinakis hatalmas ötszettes csatában, döntőjátszma 8:6-ra múlta felül a verseny 11. kiemeltjét, Ernests Gulbist. Miután Nick Kyrgios negyeddöntős szereplésével szintén megörvendeztette a melbourne-i szurkolókat, úgy tűnt, hamarosan az ausztrál tenisz aranykorszaka következhet. Az áttörés azonban egyelőre elmaradt.

Kokkinakis kiváló barátságban áll Kyrgiosszal, emiatt gyakran nem tesznek megfelelő különbséget a két, görög felmenőkkel rendelkező ausztrál között. Kokkinakist azonban, honfitársával ellentétben, nem hozzáállása, hanem teste akadályozza, hogy top tízes teniszezővé váljon.  

014_80730241.jpg Fotó: Europress/AFP

Az ausztrál 2015-ben még tinédzserként tört be a legjobb 100-ba. Kálváriája azonban már ezen év decemberében elkezdődött, amikor is vállsérülése miatt műteni kellett. 2015 novembere és 2017 májusa között mindössze egy mérkőzést játszott le, a riói olimpián vett részt. 2017-ben, mikor már úgy tűnt, hogy kezdi visszanyerni formáját, hiszen pályafutása során először játszott döntőt ATP-tornán, valamint első top tízes játékos (Raonic) elleni győzelmét is megszerezte, újabb sérülés akadályozta meg fejlődését.

Kihagyott Grand Slamek, visszalépések és selejtezős mérkőzések után a világranglistán a legjobb 150-ből is kicsúszva, tavaly Miamiban, némileg váratlanul, karrierje legnagyobb győzelmét aratta, amikor is az akkor világelső Federert tudta legyőzni. A fiatal játékos pályafutását nem lendítette fel a nagy bravúr, hamarosan újra megsérült, ezúttal a térdével adódtak gondok, így ismételten nem tudott a legjobbakkal versenyezni, sőt 16 hónapig még csak ATP-mérkőzést sem nyert. Federer legyőzése után, idén júliusban, a Los Cabos Openen nyert ismételten meccset, a US Openen pedig négy éve tartó Grand Slam-nyeretlenségét szakította meg.

063_937480710.jpg Fotó: Europress/AFP

Az elmúlt négy esztendőben Kokkinakis váll-, könyök-, térd-, hasizom-, hasüreg-, és ágyéksérüléssel is bajlódott. Sem felsorolni, sem időrendbe helyezni nem tudná a sokféle egészségügyi problémát, amelyekkel meg kellett küzdenie.  

Az ausztrált nagyon megviselték a megpróbáltatások, enyhe túlzással kisebb csodának nevezi, hogy „még nem ugrott le egy hídról”. Egyedül az tartotta benne a lelket, hogy tudja, tenisze elég ahhoz, hogy egészségesen a legjobbakkal is felvegye a versenyt. Leginkább az motiválja, hogy ezt be is bizonyítsa, ehhez azonban elkerülhetetlen feltétel, hogy hosszú távon sérülésmentes maradjon. Kokkinakis tisztában van vele, hogy fiatal, akár több mint tíz évet is eltölthet még a sportágban, ennek ellenére úgy érzi, pályafutása első szakasza kimaradt, sérülései megfosztották attól, hogy fiatalon valami igazán nagyot alkosson.

A sok sérülés feldolgozása nemcsak mentálisan esett nehezére. Kokkinakis azt tartja a legrosszabbnak, hogy teste 23 éves korára eldeformálódott, látható nyomai maradtak folyamatos testi problémáinak. Édesapja nem véletlenül javasolta neki, hogy teniszkarrierje helyett menjen inkább egyetemre. Az ausztrál egyelőre még hisz a visszatérésben, ugyanakkor nem zárkózik el a tanulás gondolatától sem. Ha a jövőben sem tud majd sérülései miatt játszani, az egyetem lehet számára az új életcél. 

A folyamatos kihagyás egyetlen pozitív hozadéka, hogy Kokkinakist megerősítették a teste által elé gördített akadályok. Az elmúlt években annyi tortúrán esett át, hogy a mérkőzések során felmerülő nehéz szituációk meg sem közelítik korábbi gondjait, egy vereség már nem jelenti számára a világvégét. A legfontosabb, hogy egészséges tudjon maradni, s esélyt kapjon a sorstól, hogy betörjön a legjobbak közé.  

000_1C8941.jpg Fotó: Europress/AFP

Kokkinakis szabadkártyásként vehet részt a US Openen, az első körben a fehérorosz Ilya Ivashkát győzte le négy szettben. Ezzel egy négy éve tartó nyeretlenségi szériát tört meg, utoljára 1554 napja nyert mérkőzést Grand Slam-főtáblán. A US Open második körében Nadallal találkozik, így továbbjutási esélyei minimálisak, azonban hisz benne, hogy le tudja győzni a spanyolt. Fizikailag kőkemény mérkőzésre számít, ugyanakkor úgy érzi, készen áll a találkozóra.

Kokkinakis az utóbbi időben több balkezes játékossal is összefutott, reméli, hogy tapasztalatait a világ legjobb balkezese ellen kamatoztatni tudja. Nagy dobásra készül Nadal ellen, sérülései alatt pont az ilyen mérkőzések gondolata motiválta. A 23 éves játékos úgy érzi, minden adottsága megvan, hogy megverje a legjobbakat is, ahogyan azt Federer ellen tette tavaly Miamiban. Nem azért küzdötte át magát ennyi sérülésen, hogy a 60. hely környékén jegyezzék a világranglistán, a legjobbakkal akar versenyezni, és le is szeretné győzni őket. Már rég szögre akasztotta volna az ütőt, ha nem hinne benne, hogy fényes jövő áll még előtte.

Az ausztrál úgy tekint a Nadal elleni mérkőzésre, mint bármelyik más összecsapásra. Az Arthur Ashe stadion nem riasztja meg, sőt kifejezetten örül a kihívásnak. Bízik benne, hogy agresszív játékkal rá tudja erőltetni saját akaratát a spanyolra.  

Kokkinakisnak hatalmas bravúrra lenne szüksége, hogy legyőzze Nadalt. Azzal azonban, hogy négy év után újra mérkőzést tudott nyerni egy Grand Slam-tornán, jelentős lépést tett afelé, hogy visszatérjen a legjobb 100-ba. Ha elkerülik a sérülések, az ausztrál bebizonyíthatja, hogy képes elérni azokat az eredményeket, amelyekre tehetsége predesztinálja. 


részben via

Hozzászólások