Salakblog - A világelső Osaka most nem ideges volt, inkább izgatott, Djokovicnak viszont minden oka megvan a nyugodtságra
A világelső Osaka most nem ideges volt, inkább izgatott, Djokovicnak viszont minden oka megvan a nyugodtságra
Fotó: Europress/AFP

A világelső Osaka most nem ideges volt, inkább izgatott, Djokovicnak viszont minden oka megvan a nyugodtságra

Takács MártonTakács Márton
2019/05/30 17:46
Dominic Thiemnek nem volt könnyű mérkőzése a Roland Garros második fordulójában, és ez fokozottan igaz Naomi Osakára, aki megint szett- és brékhátrányból fordított, ezúttal az idei Garros egyik legjobb meccsén Victoria Azarenka ellen. Novak Djokovic és Serena Williams viszont egyaránt könnyed győzelmen van túl. A torna ötödik játéknapjának nyilatkozatai közül válogatottunk.

Dominic Thiem a simán megnyert első játszma után rövidítésbe kényszerült a másodikban, amit egy kettős hibával bukott el Alexander Bublikkal szemben. Az osztrák újra hozta a következőt, a negyedikben viszont 1:4-es hátrányba került, miközben a Garros negyedik kiemeltje kevés ki nem kényszerített hibát vétet, mégis hullámvölgybe került. A kazah viszont úgy ütött, mintha nem lenne holnap - 51 nyerőt hintett 50 ki nem kényszerített hiba mellett -, és a vabank bejött neki. Nem sokáig, mert Thiem végül csak megcsinálta négy játszmában és továbbjutott.

"Nehéz és kemény meccs volt, mert kevés igazi labdamenet volt benne és ez egyáltalán nem adott nekem ritmust. Az ellenfelem ezt nagyon jól csinálta, valójában... Én viszont nagyon rosszul játszottam, amikor  beléptem egy-egy labdamenetbe, ami még nehezebbé tette számomra a mérkőzést. Valahogy nem volt meg a szikra. Négy szoros szettet játszottunk két és fél órán át, majdnem öt játszmát." - értékelt a találkozó után Thiem.


Naomi Osaka hasonlóan kezdte a Victoria Azarenka elleni meccsét, mint az első fordulóbelit, 0:4-gyel. Csak ezután nyerte első játékát, innen kezdett feljönni, elkezdte szórni pompás tenyereseit, egészen 4:5-ig bírta, de a remekül felkészített Azarenka okosan a japán fonákjára játszott, és 6:4-re behúzta a szettet. A folytatásban tovább javult Osaka játéka, stabilabbá váltak az ütései, a fonákja is. Mégis a fehérorosz került ismét brékelőnybe, 4:2-es vezetését pedig egy parádés tenyeres kereszttel érte el. De kétszeres Grand Slam-győztes riválisa 4:4-nél beérte ezen a kiváló meccsen, majd ritkán látható izgalmak után 7:5-re behúzta az idei Garros egyik legjobb meccsének második játszmáját.

Innen már nem volt megállás, dominált a világelső, Azarenka már a földhöz is odavágta az ütőjét 1:4-es hátrányánál. Osaka viszont pont akkor játszott a legidegesebben, amikor lezárhatta volna a partit. 5:3-nál ő adogathatott a meccsért, ahol két pontra került a győzelemtől. Első mérkőzéslabdájánál ő rontott, a másodikat viszont már értékesítette, és 2 óra 50 percnyi játék után pontot tett egy pazar csata végére. Ahogy a nyitó körben, úgy ezúttal is szett- és brékhátrányból nyert, ezúttal egy két szetten át nagyszerűen játszó riválissal szemben. Osaka a legjobb 32 között a cseh Katerina Siniakovával találkozik majd.

Azarenka_Osaka.jpg Fotó: Europress/AFP

"Agresszíven és jól játszottam. Mindent megtettem, amit megtehettem. Viszont nem éltem annyi eséllyel, mint amennyi megadatott. Néha nem helyeztem elég nyomást az ellenfelemre, ami egy olyan dolog, amiből tanulnom kell. Naomi nyilvánvalóan most már önbizalommal telve játszik, azokban a pillanatokban sokat dolgozott, amikor közel került hozzám eredményben. Még sok ehhez hasonló mérkőzésre van szükségem, de meglehetősen bizakodó vagyok, hogy rengeteg dolgot tudtam kihozni a meccsből, és a következő versenyekre még jobbá válhatok." - mondta a meccs után Azarenka.
"Nagyon elégedett vagyok a mai játékommal, az előzőhöz képest egyértelműen jobban ment. Örülök, ha meccsről meccsre tudok ezen javítani. A pályát elhagyva mindig van, amit megbánok, amit máshogy csinálnék, ezért igyekszem mindent megtenni, hogy kiiktassam ezt. Most izgatott voltam, Victoria Azarenka mégis csak egy Grand Slam-győztes, akit még a tévében láttam játszani. Amikor tavaly találkoztunk, nagyon jó formában volt, és most is kitűnő szezont fut. Kíváncsi voltam, hogy megy ellene." - nyilatkozta a mérkőzést követően Naomi Osaka.


A világelső Novak Djokovic a svájci Henri Laaksonent múlta felül három sima játszmában. A szerb a 10 bréklabdájából hatot értékesített, és mindössze 93 percnyi játék után fogadhatta svájci ellenfele gratulációját. Ez volt sorozatban a 23. győzelme Grand Slam-tornán, és halad célja felé, hogy - pályafutása során másodszor - a Roland Garros győzteseként mind a négy GS-viadalon ő legyen a címvédő, azaz megcsinálja a Nole-Slamet. Ez korábban csak az ausztrál Rod Lavernek sikerült. Legközelebb a selejtezőből idáig eljutó Salvatore Caruso ellen lép pályára.

"Laaksonen egy olyan játékos, akivel korábban még nem játszottam, ugyanaz az eset, mint az első fordulóban Hubert Hurkacz. Amennyire lehetett, kielemeztük a játékát, tudtuk, hogy a tenyerese a legfőbb fegyvere. Jól kezdtem a meccset, végig tudtam koncentrálni, a második és a harmadik játszmában jobban ment a játék, mint az elsőben. Összességében elégedett vagyok az első két itteni mérkőzésemmel. Salakon variálni kell a játékodat, ráadásul egyre nehezebb ellenfelek jönnek szembe a torna előrehaladtával. Egyelőre elég nedves az idő Párizsban és kevés a napsütés, a labdák ilyenkor lassabbak, nekünk pedig kitartóbbnak kell lennünk és többet dolgoznunk." - nyilatkozta Djokovic Alex Corretjának.


Az egyéniben 23-szoros Grand Slam-tornagyőztes, a Roland Garroson háromszoros bajnok Serena Williams két szettben nyert Kurumi Nara ellen. Az amerikai mindössze öt játékot engedélyezett japán ellenfelének, szórt nyolc ászt, és egy bréklabdát sem engedélyezett riválisának, 34 nyerője mellé 21 ki nem kényszerített hiba párosult. 

"Azt hiszem, túl ideges voltam az első körös meccsemen, az ellenfelem viszont jól játszott, csak úgy szórta a nyerő ütéseket. Az nem az a Serena volt, aki minden nap gyakorol és akit minden nap látok. Tudtam, hogy képes vagyok annál jobban játszani. Ezúttal élveztem a játék minden pillanatát és ez csodálatos volt." - mondta Serena WilliamsHozzászólások