Salakblog - A világelső meccslabdákat hárítva jutott döntőbe az Ausztrál Openen
A világelső meccslabdákat hárítva jutott döntőbe az Ausztrál Openen
Fotó: Europress/AFP

A világelső meccslabdákat hárítva jutott döntőbe az Ausztrál Openen

Takács MártonTakács Márton
2018/01/25 12:46

Az Ausztrál Open mindkét női elődöntőjén az esélyesebb diadalmaskodott. Caroline Wozniacki nyert Elise Mertens ellen, míg a világelső Simona Halep óriási csatában, mérkőzéslabdákat hárítva gyűrte le Angelique Kerbert. Marin Cilic végig uralta a Kyle Edmund elleni mérkőzését, így ő az első idei finalista a férfiaknál. Összefoglalónk.

Először Caroline Wozniacki jutott be a fináléba, ez lesz a dán harmadik Grand Slam-döntője. A US Openen 2009-ben és 2014-ben is finalista volt, de mindkettőt elveszítette. Szombaton meglesz a lehetősége az első GS-sikerére, bár nagyon nehéz dolga lesz. 2011-ben már elődöntőzött Melbourne-ben, de akkor az azóta már visszavonult Li Na meglepte a világelsőt. Mertensnek nem sikerült. Wozniacki 6:3-ra hozta az első játszmát, a második szettben pedig visszabrékelt 5:4-nél, a tie-breaket pedig simán, 7-2-re hozta.

"Úgy gondolom, remek eddig ez a két hét. Nagyon boldog és büszke vagyok, ahogy kezelni tudtam a körülményeket akkor is, amikor nem ment. Izgatott vagyok. Igyekszem a legjobbamat nyújtani, mindent megteszek majd a győzelemért." - mondta győzelme után Wozniacki. "Halep, ahogy én is, meccslabdákat hárítva jutottunk el idáig. Ez nagyon izgalmas, pláne, hogy mindketten a világelsőségre pályázunk."

Ellenfele az általa is említett Simona Halep lesz a fináléban, ha a dán győz, átveszi tőle a világelsőséget. A döntőhöz a torna talán legjobb meccsét nyerte meg a román ranglistavezető, mérkőzéslabdákat hárítva. Halep 5:0-ra elhúzott Melbourne 2016-os bajnokával szemben, 6:3-ra hozta végül a szettet, a második játszma viszont Kerberé lett 6:4-gyel. A döntő szettben fej-fej mellett haladtak, 5:4-nél Halepnek bréklabdája, egyben meccslabdája is volt, de Kerber hárította, majd visszabrékelt és 6:5-nél már neki volt két mérkőzéslabdája! Hiába, Halep visszabrékelt, folytatódott a csata. Amelyben Halep 8:7-nél, Kerber adogatásánál ismét meccslabdákhoz jutott, és a másodikat meg is csinálta, így bejutott pályafutása első melbourne-i döntőjébe.

"Nagyszerű érzés, hogy ez megtörtént. Újabb döntőt játszhatok, ez lesz a harmadik GS-finálém a két Roland-Garros-döntő után. Talán most már szerencsém is lesz. Szombaton meglátjuk. Boldog és büszke vagyok, hogy a végsőkig tudtam küzdeni."  mondta a meccs után Halep.

Az első kiemelt és a második helyen rangsorolt teniszező játssza majd a női egyes döntőjét. Ez lesz a 17. ilyen alkalom. Mindketten életük első GS-sikerére hajtanak.

A férfiaknál az első elődöntőben Marin Cilic és a torna egyik meglepetésembere, a legjobb nyolc között a világbajnok Grigor Dimitrovot búcsúztató Kyle Edmund találkozott. A britnek ezúttal nem volt esélye, Cilic végig uralta a partit. A horvát az első szettben 3:2-nél és 5:2-nél brékelt, 35 perc alatt hozta az első játszmát. A másodikat 7:6-ra hozta Cilic, a britnek pedig nem volt jó előjel, hogy még soha nem nyert meg meccset 0-2-ről. Ezúttal sem. A harmadik szettben dupla brékelőnyt szerzett a Nadal elleni elődöntőben parádézó Cilic és 5:2-nél kiszerválta a meccset. Így két nap pihenő után élete harmadik Grand Slam-fináléjára készülhet - Melbourne-ben ő az első horvát, aki döntőzhet egyesben -, a 2014-es megnyert US Open-döntő után tavaly Wimbledonban is finalista volt, de akkor Roger Federer nyert. Vasárnap ismét a svájci jöhet szembe, ha a címvédő legyőzi Melbourne dél-koreai hősét, Hyeon Chungot.

"Ezúttal más intenzitású meccset játszottam, mint Rafával. Végig nagyon összpontosítottam, odafigyeltem minden egyes pontra. Mindent összevetve jól érzem magam, most lesz két nap pihenőm vasárnapig." - mondta a meccsét követően Cilic.

Ausztrál Open

női egyes, elődöntő

Wozniacki (dán, 2.)–Mertens (belga) 6:3, 7:6

Halep (román, 1.)–Kerber (német, 21.) 6:3, 4:6, 9:7

férfi egyes, elődöntő

Cilic (horvát, 6.)–Edmund (brit) 6:2, 7:6 (7–4), 6:2

Hozzászólások