Salakblog - A veszély neve: Nick Kyrgios
A veszély neve: Nick Kyrgios
Fotó: Europress/Getty

A veszély neve: Nick Kyrgios

Kálmán LaciKálmán Laci
2016/05/10 09:18

Nick Kyrgios újra és újra bizonyítja, hogy nagy pályákon, nagy meccseken, nagy játékosok ellen is képes jó teniszre.

Sőt, akkor képes a legjobbra.

21 évével ő az ATP Top 20 legfiatalabbja, és valószínűleg nem a salak a kedvenc borítása. Ettől függetlenül a múlt héten Madridban legyőzött egy vérbeli salakost, Pablo Cuevast, valamint kiejtette a világranglista negyedikjét, a Roland Garros címvédőjét, Stan Wawrinkát is.

Kyrgios mérlege Top 10-esek ellen 8-14, ami 36.4%-os mutató. Ez jobb, mint Wawrinkáé (35.8%), David Ferreré (32.5%), Jo-Wilfried Tsongáé (34.8%) és Marin Cilicé (25.6%). És ne feledjük, hogy az ausztrál esetében jó eséllyel az elkövetkezendő 8-10 év lesz a legjobb időszak, amikor ez az arány vélhetően jócskán tovább javul majd.

Brad Gilbert, az egykori kiváló játékos és edző, az ESPN jelenlegi szakértője azt írta nemrég egy Twitter-üzenetben, hogy Kyrgios célba vette a Top 5-öt. Mikor azt kérdezték tőle, szerinte melyik fiatal jelenti a legnagyobb veszélyt Djokovicra - Nishikori, Raonic vagy Kyrgios - akkor Gilbert Kyrgiosra voksolt.

Nole még sosem játszott az ausztrállal, tehetségét azonban elismeri: "Még fiatal, de képes a legjobb játékát a nagy meccsekre időzíteni. Nagyjából a pálya bármely részéről tud tüzelni, ezen kívül ő az egyik legjobb adogató. A második szervája is kimondottan hatékony fontos pillanatokban."

A számok egyértelműen igazolják a Kyrgiosban rejlő hatalmas potenciált. Minden adott ahhoz, hogy hamarosan az egyik legjobb játékos legyen. Kúszik felfelé a ranglistán, miközben sorra ér el különféle mérföldköveket is. Azzal például, hogy legyőzte Wawrinkát, ő lett Juan Martín del Potro óta a legfiatalabb negyeddöntős Madridban. Az argentin még 2009-ben jutott hasonló magasságig a spanyol fővárosban, pontosabban akkor ő egy körrel még tovább is ment.

Nem csak a nagyok ellen bizonyít, többnyire a kortársait is veri, ha véletlenül összefutnak. Estorilban legyőzte Borna Coricot 6:4, 6:4 arányban. Ezt megelőzően a Miami Open negyeddöntőjében pedig Raonicot intézte el.

Kyrgi2Fotó: Europress/Getty

Ez után a meccs után a kanadai a következőket mondta: "Elképesztően tehetséges. Rengeteg mindent tud. A dolog ott fog eldőlni, hogy mindezt össze tudja-e majd rakni hétről hétre."

Februárban úgy verte meg Marseille-ben Richard Gasquet-t és Tomas Berdychet egymás után, hogy még egy árva bréklabdát sem kellett hárítania. Az ausztrál drukkerek egyébként azt gondolják, hogy Kyrgios lehet majd az, aki 47 év után végre Garrost nyer az országnak. Liam Fiztgibbon az ausztrál Fox Sports szakírója azt írta, hogy ő Rod Laver óta Ausztrália legnagyobb reménye arra, megnyerje a francia nyílt teniszbajnokságot.

Maga Kyrgios így nyilatkozott a salakos eredményeiről: "Úgy gondolom, elég jó évem volt tavaly salakon. Pályafutásom legnagyobb győzelmét ezen a borításon arattam (Federert verte a madridi második fordulóban 6:7, 7:6, 7:6 arányban - a szerk.). Elég magabiztosan mozgok ezen a borításon, nem nagyon tervezek most semmi különösebb változtatást."
Az egykori kiváló páros játékos, Todd Woodbridge is fontosnak tartotta, hogy elmondja véleményét Kyrgios salakos teniszéről: "Kemény dolog salakon játszani, de ő egyre többször mutatja meg, hogy bárkit, bármilyen borításon le tud győzni, úgyhogy jó, ha odafigyelünk rá."

Verte Rafát életük első mérkőzésén két éve Wimbledonban, aztán tavaly legyőzte Rogert is szintén az első és eddigi egyetlen meccsükön tavaly Madridban, aztán most begyűjtötte Wawrinka skalpját is. Újabban a pályán is egyre inkább a tenisszel foglalkozik, ez a tény pedig egyre nagyobb veszélyt jelent az ellenfelekre nézve.

Forrás: Merlisa Lawrence Corbett / bleacherreport
Hozzászólások