Salakblog - A versenyigazgató szerint Nadal kedvéért lassították le a montreali borítást
A versenyigazgató szerint Nadal kedvéért lassították le a montreali borítást
Fotó: Europress/AFP

A versenyigazgató szerint Nadal kedvéért lassították le a montreali borítást

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/08/07 14:49

Elég sok vita volt mostanság azzal kapcsolatban, hogy a füves és kemény pályás tornák borításai lassabbakká váltak. A lassítással versenyigazgatók nyilvánvalóan azoknak a játékosoknak kedveznek, akik salakon sokkal jobban érzik magukat, mint gyors borításon. Ami a montreali torna kapcsán újdonság, hogy ezúttal nem csupán pletykákról és vádaskodásokról van szó, hanem beismerésről a szervezők részéről. Ráadásul konkrét név említésével.

Legutóbb a 2018-as US Openen és az idei wimbledoni tornán támadta több játékos is a szervezőket azért, mert a borítás lassabb volt a korábbi évekhez képest.

A lassítás az idei montreali tornán is folytatódik, melyet a versenyigazgató, Eugene Lapierre is elismert egy, a L'Équipe-nek adott interjújában. Mint elmondta, lassabbá tették a borítást, melyen a labdák magasabbra pattannak föl. Lapierre azt is hozzátette, hogy a változtatásokat a címvédő és első kiemelt Rafael Nadal kedvéért hajtották végre, remélve, hogy azokkal a spanyol majd elégedett lesz.

"Úgy gondolom, Nadal szeretni fogja majd a borítást. Azért lassítottuk le a pályát, hogy egyenlőbb feltételeket teremtsünk a nagy ütők, a nagy adogatók és a jó ritörnözők között. Úgyhogy a borítás meg kell, hogy feleljen Rafának."

A második kiemelt Dominic Thiem is arról számolt be az egyik edzését követően, hogy a pálya sebességét határozottan csökkentették. Az osztrák szerint a változtatás nem drasztikus, de azért jól érezhető.

"Van néhány apró dolog, melyekhez alkalmazkodni kell" - mondta Thiem. "Megvolt az első edzésem itt, és úgy vélem, a pálya elég lassú. Igaz, a különbség nem túl nagy. Ennek ellenére, a salakhoz hasonlóan itt megint négy-öt méterrel az alapvonal mögött állok majd fogadáskor."

Thiem kedvenc borítása a salak, de jól érzi magát lassú kemény pályán is. Nyilatkozatában kitért néhány technikai változtatásra is, melyeket a lassú montreali borításon alkalmazni fog majd. 

"Többet fogok nyesni, mint általában, és a szerva is más lesz. Többnyire kick szervát ütök, de itt meghúzom majd jó keményen teli lappal."

Visszatérve a versenyigazgató nyilatkozatára, érdekes dolog elgondolkodni azon, hogy Nadal nevének említése vajon tudatos volt vagy sem. Lehet, hogy ez amolyan fricska Federernek, amiért úgy döntött, kihagyja a tornát. De az is lehet, hogy pusztán egy kommunikációs hibáról van szó.

Az ugyanis egyáltalán nem jellemző, hogy a szervezők nyíltan vállalják, kinek kívánnak kedvezni a verseny borításának megváltoztatásával.

részben EssentiallySports

Hozzászólások