Salakblog - A Tsitsipas-Rublev az újabb bizonyíték, hogy ideje végre elengedni a coaching-szabályt
A Tsitsipas-Rublev az újabb bizonyíték, hogy ideje végre elengedni a coaching-szabályt
Fotó: Europress/AFP

A Tsitsipas-Rublev az újabb bizonyíték, hogy ideje végre elengedni a coaching-szabályt

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/08/28 15:22
Nos, ez nem tartott sokáig. Mindössze bő egy napja kezdődött el az idei US Open, amikor a tavalyi női döntőt kísérő botrány egyik sarokköve, a coaching-probléma ismét csak felütötte a fejét. 

Stefanos Tsitsipas és Andrey Rublev mérkőzésének harmadik játszmájában ugyanis a székbíró, Damien Dumusois figyelmeztette a görög játékost. Az ok nem volt más mint coaching. A mérkőzésvezető szerint ugyanis Tsitsipas édesapja, egyben edzője, Apostolos, valamint a tanácsadóként közreműködő kiváló páros játékos, Leander Paes a nézőtérről utasításokkal látták el Stefanost. Érdekesség, hogy Patrick Mouratoglou, aki szintén edzi a görög tehetséget, és akinek a kézjelei elindították a tavalyi női döntő ominózus eseménysorát, ugyancsak ott ült a bokszban. 

Az ítélet meglepte Tsitispast, és a büntetés hatással volt a meccs további alakulására, melyet a görög végül négy játszmában elvesztett. 

"A büntetés megzavarhatja a gondolataidat, befolyásolhatja, milyen döntéseket hozol. Miközben úgy gondolom, abban a helyzetben nem is kellett volna ítélni semmit."

A fönti mondatok visszaidézik a tavalyi női döntőt, ahol Williams kirohanását egy feltételezett coaching miatti figyelmeztetés indította el. Serena azt mondta, nem is látta Mouratoglou jelzéseit, és most a görög is hasonlóképp érvelt. Mint mondta, a mérkőzés hevében nincs is tisztában azzal, hogy ő most tulajdonképpen utasításokat kap.

"Elmondom őszintén mit gondolok ezzel kapcsolatban. Ilyenkor annyira benne vagyok a meccsben, annyira összpontosítok, hogy kizárt dolog, hogy felfogjam és azon gondolkodjam, hogy az apám mit mond nekem a lelátóról. Ilyenkor zsong a fejem, nem is hallok semmit. Nem kezdhetek el arra koncentrálni, hogy vajon mit mutogathat nekem a csapatom odakintről, mert az megzavarhatná a játékomat. Megpróbálok nem foglalkozni a külvilággal."

Mindez persze nem lehet mentség az apák és edzők számára, akiknek nyilván nem kellene a pálya mellől kiabálni és mutogatni. Ez ugyanis ellenkezik a szabályokkal. A mérkőzésvezetőknek azonban, ahogy ez az eset is jól mutatja, ilyenkor egy kicsit talán elnézőbbnek kellene lenni azokkal az ösztönszerű reakciókkal, melyek a meccsek feszült pillanataiban kiszakadnak az edzőkből.

Senki sem gondolhatja ugyanis komolyan, hogy például egy 'Gyerünk, mozogj!' kiáltás az coaching volna. Vagy mondjuk az, hogy 'Maradj lenn!', ahogy azt John Isner mesélte egy interjúban egy hasonló eset kapcsán. Ezeket a mondatokat valószínűleg a játékos egyébként is mondogatja magában. 

A mérkőzést követő interjúban Tsitsipas szóba hozta név szerint Dumusois-t is. "Vétett ellenem a meccs során. Bárcsak minden székbíró olyan volna mint Mohamed Lahyani. Szerintem ő a legjobb. Több hozzá hasonló mérkőzésvezető kellene, ő ugyanis fair mindenkivel szemben."

Itt azért meg kell állnunk egy pillanatra. Tavaly, amikor Lahyani egy alkalommal pátyolgatta a kedvetlenül teniszező Nick Kyrgiost, lement a székéből és a lelkére beszélt, akkor egy csomó játékos épp a görögével ellenkező álláspontot képviselt. Sokan mondták azt, hogy Lahyani inkább viselkedett edzőként, semmint pártatlan székbíróként. Ezt követően egyébként, amolyan lágy figyelmeztetésként mellőzték is őt a fontosabb mérkőzésekről.

Mindezek után könnyű lenne azt mondani, hogy oké, kapjon zöld utat a meccsek alatti coaching. Egy ilyen döntésnek azonban lennének kárvallottjai is. Felmerül ugyanis a kérdés, hogy mi lesz azokkal a játékosokkal, akik nem engedhetnek meg maguknak egy főállású utazó edzőt. 

ser.jpg Fotó: Europress/AFP

A jelenlegi szabályozás fairnek tűnik. Senki sem fogalmaz meg olyan vádakat, hogy a sportág tele van elfogult és alkalmatlan bírókkal, legalábbis Tour- és GS-szinten. A coaching miatti büntetéseket illetően azonban időről-időre érkezik bírálat a játékosok részéről. Azzal kapcsolatban azonban, hogy az ellenfél előnyt kovácsolt volna a tiltott edzői utasításokból, szinte soha.

Tegyük fel, hogy az illetékesek mindenáron fenn akarják tartani ezt a szabályt, oké, legyen. Változtatni azonban ettől még lehetne egy-két dolgon. Az edzői bokszot akár jóval távolabb is tehetnék a pályától. Vagy talán az is megoldható lenne, hogy egymás mellé ültessék a két stábot. Ez esetben, aki csalni akarna, még kifinomultabb jeleket kellene, hogy használjon. 

Persze a legjobb lenne megnyitni az utat a coaching előtt. Nyilván akadna hátránya, de összességében biztos, hogy sokkal jobb volna, mint ami most van.

  részben ESPN

Hozzászólások