Salakblog - A tizedik bázeli címére készülő Federer a szíve mélyén mindig labdaszedő marad
A tizedik bázeli címére készülő Federer a szíve mélyén mindig labdaszedő marad
Fotó: Europress/AFP

A tizedik bázeli címére készülő Federer a szíve mélyén mindig labdaszedő marad

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/10/27 09:36
Miközben Roger Federer épp a tizedik bázeli tornagyőzelmére készül, idézzük föl azt a döntőt, mely az eddigiek közül talán a legnagyobb hatással volt rá. Azt, amikor még nem is volt profi teniszező. 

Köztudomású, hogy Federer kamaszfiúként egy ideig labdaszedő volt szülővárosa teniszversenyén. Egyszer, 1993-ban még abban a megtiszteltetésben is része volt, hogy a torna döntőjében szedhette a labdát Stefan Edbergnek és Michael Stichnek. 

Edberg, aki később a svájci edzője is lett, ekkoriban már nem volt annyira meghatározó játékos, mint néhány évvel korábban. Az a finom szervaröpte játék, amely Federerre is komoly hatással volt, és amely hat Grand Slam-címet hozott a svédnek, kezdett veszíteni a hatékonyságából. 

Stich ellenben ekkortájt volt a csúcson. Két évvel korábban győzött Wimbledonban, és két további GS-döntő várt még rá a következő években. 1994-ben a US Openen, míg 1996-ban a Garroson jutott el a fináléig. A világranglistán pedig néhány héttel később, 1993 novemberben érte el élete legjobb helyezését, a második pozíciót Pete Sampras mögött.

A bázeli torna ekkoriban egy 250-es szintű verseny, az ATP World Series egyik állomása volt. A döntőt pedig, ahogy ez ebben az időben megszokott volt, három nyert szettre játszották. 

A trófeát 1993-ban az aktuális formának megfelelően Stich nyerte, miután 6:4, 6:7, 6:3, 6:2 arányban legyőzte Edberget. Ez volt a német negyedik címe a szezonban, és a tizenegyedik az egész karrierjét tekintve. 

A történet idáig nem igazán extra, hisz egy nem különösebben fontos torna nem különösebben emlékezetes döntőjéről beszélünk. Amitől a '93-as bázeli finálé halhatatlanná vált, az az, hogy labdaszedőként jelen volt az akkor mindössze tizenkét esztendős Federer is.

"Természetesen emlékszem rá" - mesélte a svájci. "Két évig labdaszedősködtem, és igen, az a Michael Stich győzött, aki most a hamburgi torna igazgatója." (Stich 5:55-nél fog kezet Federerrel a videóban. - a szerk.)

"Ez egy nagyszerű emlék a számomra. Nagyon szerettem itt labdaszedő lenni. Közvetlen közelről láthattam a legjobb játékosokat. Azt, ahogy felkészülnek a mérkőzésekre, ahogy megizzadnak, és ahogy kezelik a nyomást. Igen, ezek fontos pillanatok voltak a számomra."

Jó ideje hagyomány a St. Jakobshalle Arénában, hogy Federer meghívja a labdaszedőket egy pizzapartira. Ez jól mutatja, mennyire szívesen emlékszik vissza a svájci azokra az időkre, ahogy azt is, hogy nem felejtette el, milyen fontos munkát végeznek ott a srácok. 

"Ezek felejthetetlen dolgok, és a fiúk, lányok újra és újra emlékeztetnek is arra, milyen fontos feladatot látnak ők el. A torna végén pedig mindig együtt pizzázunk."

"Ez szerintem azt jelenti, hogy a szívem mélyén még mindig labdaszedő vagyok. És mindig az is leszek."

tennis365

Hozzászólások