Salakblog - A szülinapos Felix oktatta top 20-as ellenfelét Torontóban
A szülinapos Felix oktatta top 20-as ellenfelét Torontóban
Fotó: Europress/AFP

A szülinapos Felix oktatta top 20-as ellenfelét Torontóban

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/08/08 14:58

A két fiatal kanadai, Felix Auger-Aliassime és Denis Shapovalov elvitték a show-t a Torontóban zajló Rogers Cup második napján. Az, hogy utóbbi legyőzte Jeremy Chardy-t az első meccsén, tulajdonképpen papírforma, úgyhogy az alábbiakban a még a Denisnél is 16 hónappal fiatalabb Auger-Aliassime továbbjutásáról szólnánk részletesebben. 

Felix épp a mai napon tölti be 18. életévét, úgyhogy remek ajándék volt saját magának, hogy kedden sima két szettben, 6:4, 6:3 arányban legyőzte a top 20-as Lucas Pouille-t. 

A kanadai remekül kezdte a meccset, ugyanis rögtön a második gémben elvette a francia adogatását, majd 0-40-ről megfordította a saját szervagémjét, így pillanatok alatt 3:0-ás előnybe került. Ezt követően Pouille összeszedte magát, visszabreakelt, de aztán 4:5-nél ismét bukta a szerváját, és ezáltal a szettet is. A francia rendkívül indiszponált volt, rengeteget hibázott adogatóként is, Felix pedig viszonylag stabil maradt, és köszönte szépen a játszmát.

A második szettben a kanadai ismét korán előnybe került, ezúttal azonban még a felzárkózás is elmaradt a francia részéről, így Auger-Aliassime gond nélkül lezárta a meccset.

A számok nem hazudnak. A kanadai 25 nyerőt ütött 16 hiba mellé, ugyanez az arány a franciánál 14/20 volt. 

Győzelmével Felix feljött az élő világranglista 119. helyére, ami élete eddigi legjobbja. A meccs után meglehetősen éretten nyilatkozott.

"Ahhoz, hogy le tudj győzni ilyen srácokat, mint ő, hinned kell magadban és a teniszedben. Az volt a célom, hogy mindenképpen megvalósítsam az előzetes játéktervemet, ami sikerült is. Jó százalékban ütöttem be az első szerváimat, és a fontos pillanatokban képes voltam breaklabdákat is hárítani. Jól is fogadtam, ezáltal sikerült őt mindvégig nyomás alatt tartanom. A kulcs az volt, hogy a meccs végéig magas színvonalon teniszeznem."

"Nagyon fontos, hogy kellően higgadt tudtam maradni. Korábban sok meccset buktam el azért, mert feszült voltam, nem adogattam jól, amikor kellett volna, és nem tudtam befejezni mérkőzéseket. Most minden a helyén volt, mindvégig kellően magabiztos voltam, így nem okozott gondot, hogy beüssem az utolsó pontot."

"Fontos, hogy beszéljünk az edzőmmel ezekről a kulcspillanatokról is, és persze a gyakorlás, a rutin is nagyon sokat számít. Ha edzéseken jól mennek a dolgok, és megfelelő módszerekkel dolgozom, akkor az eredmények előbb-utóbb a meccseken is megmutatkoznak."

"Büszke vagyok arra, ahogy játszottam. Így akarok teniszezni, és kiderült, hogy tudok is így teniszezni. Ahogy most kezeltem a különböző helyzeteket, ahogy viselkedtem a pályán, úgy akarok majd egész pályafutásom során."

felix2.jpg Fotó: Twitter

Az újságírók még nem ismerik őt eléggé, ezért faggatták őt a nevének eredetéről is. 

"Édesapám Afrikából, Togóból vándorolt be Kanadába. Amikor a szüleim megérkeztek Montrealba, és én megszülettem, úgy döntöttek, hogy mindkettejük vezetéknevét megkapom. Azért ragaszkodott hozzá apu is, hogy anyu nevét is felvegyem, hogy azt Québecben is elismerjék. Egyébként igen, úgy tervezem, hogy megtartom így, nem akarom megváltoztatni."

Felix a következő körben az orosz Daniil Medvedev ellen lép majd pályára. A centerpálya utolsó mérkőzése lesz majd az övék ma este. 

Egyébként pedig, Isten éltessen, Felix! :) 

via
Hozzászólások