Salakblog - A srác, aki a csúcsra tör: a Thiem-faktor
A srác, aki a csúcsra tör: a Thiem-faktor
Fotó: Europress/AFP

A srác, aki a csúcsra tör: a Thiem-faktor

HosszabbitásHosszabbitás
2019/05/26 12:39
Dominic Thiem a tavalyi elveszített döntő után egy egészen remekül sikerült 2019-es tavasszal a háta mögött immár magasba emelné a Muskétások Kupáját, ami egyet jelentene a Roland Garros megnyerésével. Szemmel láthatóan erre minden esélye megvan, az idáig vezető útja pedig kívülről nézve olyan egyszerűnek tűnik, hogy korántsem lepődnénk meg, ha ő lenne Párizs királya június 9-én.

Az osztrákkal a Roland Garros hivatalos csatornája készített kétrészes miniinterjút bécsi otthonában. A beszélgetés a múltidézést és a Thiem-karrierív rövid leírását helyezte előtérbe - azt a speciális faktort, ami a világranglista 4. helyéig repítette őt.

"Egészen kicsiként a szüleim buzdítására még csak mozogni akartam a teniszpályán, aztán 11-12 éves koromban Günter Bresnik (Thiem korábbi edzője - a szerk.) megtanította nekem, hogyan váljak agresszívabbá, hatékonyabbá az edzéseken és a meccseken. Az életben egyébként nagyon nyugodt személyiség vagyok, de a pályán mindent kiadok magamból, sokszor mérgelődöm és még jobb játékra sarkallom magam. Ez nem meglepő, hisz a legjobb érzés a sportágunkban szerintem a győzelem: amikor nyerek, ugyanolyan boldog vagyok, mint 12 évesen is voltam. Ez az, ami éltet."

Így mindjárt érthető, ha az igazi teniszcsaládból származó klasszis nem ismer bukott labdamenetet. Főleg nem kedvenc borításán, salakon, de ennek is komoly háttértörténete van.

"Több mint nyolc évig, 18 éves koromig csak salakon edzettem, így nagyon érzem a ritmust, és tudom azt is, hogyan kell nyomást gyakorolni az ellenfélre. Valahonnan egészen belülről fakad a tempó" - árulta el. 

Thiemet már most sokan a 2019-es Garros egyik legnagyobb esélyesének tartják, és azt az összetett, éles, főként pedig rendkívül magabiztos játékot látva, amit az utóbbi pár hétben, hónapban immár Nicolás Massú irányítása alatt produkált, akár meg is ismételheti kedvenc párizsi emlékének eseménysorát. No nem azt, amikor 2011-ben, a juniorok közt a fináléban Bjorn Fratangelo döntő szett 8-6-tal felülmúlta őt. 

 "Az első nagy Roland Garros-pillanatom Gustavo Kuerten 2001-es győzelme volt, amikor a döntő megnyerése után szívet rajzolt a salakba és ünneplés gyanánt belefeküdt a közepébe. A saját pályafutásomban kicsit másként alakult a nyitóemlék, hisz első junior tornámon az első körben kiestem. Egyébként ugyanúgy éreztem a különleges hangulatot akkor, mint manapság felnőttként: 1500 emberrel a nézőtéren nagyon félelmetesnek hatott az aréna."

Kuerten legendás szívrajzolása

A gyengébben sikerülő 2019-es évkezdés után tavasszal megnyerte élete első Masters-versenyét, ráadásul az Indian Wells-i sikert Barcelonában salakos győzelem követte. Felszabadultabb, játékosabb, sokrétűbb lett, nem véletlen, hogy 11-5-ös győzelem/vereség mutatóval a 4. legjobb a vörös borításon, ráadásul Roger Federert és Rafael Nadalt is le tudta győzni. Utóbbit ráadásul zsinórban a harmadik egymást követő évben.

 "Amikor Rafa ellen először játszottam, még fiatal voltam és rosszul ment az egész, nem találtam az ellenszert. Aztán idővel rájöttem, hogy agresszívabban és magabiztosabban kell kiállnom, a labdákat pedig muszáj teljes erővel megütnöm. Sok erőt adott a 2017-es római diadal, a tavalyi Garros-döntő és az ötszettes, ötórás meccs a US Openen."

Ami az utóbbi három esztendejét illeti Párizsban, mindannyiszor eljutott legalább az elődöntőig, egyszer Novak Djokovic, kétszer Nadal jelentette a végállomást. Mindkettejükről visszafogottan nyilatkozik, ha esélylatolgatásra terelődik a szó. 

"Hogy legyőzd Novakot vagy Rafát, szükséged van némi szerencsére és arra, hogy kihasználd az adódó lehetőséget, ami ellenük pláne nem adatik meg mindig."

Thiem hétfőn kezdi meg szereplését az amerikai Tommy Paul ellen. A sorsolást és a papírformát nézve az első komolyabb akadály a negyedik körben jöhet számára Gaël Monfils vagy Fernando Verdasco személyében (utóbbi legutóbb felül tudta őt múlni Rómában), majd a negyeddöntőben Juan Martín del Potróval nézhet farkasszemet. Djokovic ágára került, így az esetleges újbóli Thiem-Nadal ezúttal is a fináléban volna esedékes.

Ha a szerencse is mellé pártol, lehet, hogy nincs, aki megállítsa őt. A nagy álom és a tehetségéről szóló jóslat valóra válhat. 


Szerző: Nagy Benjámin

Forrás: részben Roland Garros/YouTube

Hozzászólások