Salakblog - A sikerkovács Rafael Nadal mögött
A sikerkovács Rafael Nadal mögött
Fotó: Europress/AFP

A sikerkovács Rafael Nadal mögött

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/06/12 09:28

Andy Murray korábbi edzője, Mark Petchey úgy véli, Carlos Moya szerződtetése zseniális húzás volt Rafael Nadal részéről. A szakember úgy látja, ő a legfontosabb tényező a tizenegyszeres Garros-bajnok legutóbbi párizsi sikere mögött. 

Moya 2016 decembere óta dolgozik együtt Rafával. Akkor kezdték el a közös munkát, amikor a világelső épp hullámvölgyben volt, és egy sérülésből próbált meg visszajönni. Nadal a megelőző két és fél évben nem nyert Grand Slam-tornát. Amióta azonban az együttműködésük elkezdődött, három majort is behúztak - két Garrost, és a tavalyi US Opent. Petchey határozottan állítja, Rafa feltámadásáért elsősorban Moyát illeti elismerés.

"Moya leszerződtetése alapvető jelentőségű volt" - mondta Petchey. "Egy új hangot hozott Nadal csapatába, és a visszatérését teljesen más dimenzióba helyezte. Nagyban hozzájárult a dominanciájához. Sokat segített neki például az adogatásoknál; Rafa ugyanis mostanság sokkal hatékonyabb első szervákat üt, és így több könnyű ponthoz jut, mint régebben."

"Sokkal több foghatatlant is szervál, mint korábban bármikor, még salakon is. Összességében tehát sokkal jobban szervál, miközben igyekszik rövidíteni a pontokat."

"Az, hogy pályafutásának ezen fázisában le tudja rövidíteni a labdameneteket, és azok többségét meg is tudja nyerni, egyértelműen meghosszabbítja a karrierjét. Ráadásul így még nehezebb feladat őt megverni."

nadalmoya.jpg Fotó: Europress/AFP

"Carlos arra is rávette tanítványát, hogy még komolyabb fegyverként használja a fonákját, akár az első adogatás mögött megütött első ütésként is. Így most sokkal inkább középen áll a pályán, mint korábban, és mindkét oldalról képes büntetni. Sehol sincs biztonságban a labda."

"Murray és Djokovic a kétkezes fonákjukkal gyakran meg tudták kontrázni Rafa tenyeres keresztjét, miközben ő igyekezett ismét tenyeressel válaszolni. Carlos azonban változtatni tudott a fölfogásán azzal, hogy meggyőzte őt arról, igazából mennyire jó is az ő fonákja."

"Egyre laposabban üti ezeket, és az évek során egyre hatékonyabb fegyver lett belőlük, ha megnézzük a számokat. A korábbi labdatartó ütésből egyértelműen befejező ütés lett."


 via
Hozzászólások