Salakblog - A sérüléseiből visszatérő Rublevvel egyre komolyabban kell számolni
A sérüléseiből visszatérő Rublevvel egyre komolyabban kell számolni
Fotó: Europress/AFP

A sérüléseiből visszatérő Rublevvel egyre komolyabban kell számolni

HosszabbitásHosszabbitás
2019/08/29 14:03
Andrey Rublev a US Open nyolcadik kiemeltjét, Stefanos Tsitsipast búcsúztatta a torna első fordulójában. A 21 éves orosz két komolyabb sérülésből felépülve egyre jobb formába lendül, s jelzi, ha egészséges, komolyan számolni kell vele.

A két fiatal teniszező, Andrey Rublev és Stefanos Tsitsipas összecsapása a US Open egyik legérdekesebb első fordulós mérkőzését hozta. Rublev fejben és fizikálisan is felülmúlta a világranglista nyolcadik görögöt, végül négy szettben, 6:4, 6:7,7:6,7:5-re győzte le Tsitsipast. Az orosz 2017-ben már átélhette, milyen Flushing Meadowsban bravúrt elérni, akkor 19 évesen egészen a negyeddöntőig jutott, ahol csak a későbbi győztes Rafael Nadal tudta megállítani.

Rublev 2017-es US Open menetelése óta két komolyabb sérülésen is átesett, a kényszerpihenők nemcsak a fejlődését akasztották meg, lelkileg is nagyon megviselték. Az orosz teniszezőnek időbe telt kimászni a mély gödörből, most azonban boldog, hogy visszatérhetett, és egyre komolyabb eredményeket ér el.

2018 februárjában Rublevet a 31. helyen jegyezték a világranglistán, ez eddigi legjobb pozíciója. Nem sokáig örülhetett karriercsúcsának, még ebben az évben három hónapos kihagyásra kényszerült hátsérülése miatt, sem a Roland Garroson, sem Wimbledonban nem tudott pályára lépni. Rublev naponta vett részt mágneses terápián, ezen kívül azonban, saját szavaival élve, semmit sem tudott csinálni, a kanapén ülve várta, hogy visszatérhessen.

063_1168274116.jpg Fotó: Europress/AFP

Rublev eddigi pályafutása legnehezebb időszakának tekinti ezt a három hónapot, ami lelkileg szörnyen megviselte, kisebbfajta depresszióval is küzdött. Az orosz kényszerpihenője során egyáltalán nem nézett teniszt, már a sportág híreinek hallatán is komolyan elszomorodott. Amikor „a kanapén ülve” véletlenül egy teniszközvetítésre kapcsolt, még inkább elkeseredett, igazságtalannak érezte, hogy miközben riválisai versenyeznek, ő nem képes edzésmunkát végezni.

A fiatal orosz a szomorú diagnózis után rögtön abban gondolkozott, mikor térhet vissza a pályára, amilyen gyorsan csak lehet újra edzésbe akart állni. Ám csak visszatérése után tapasztalta meg, hogy korábbi eredményeit utolérni talán még a kanapén várakozásnál is nehezebb feladat. Rublev kissé elveszettnek érezte magát, miután három hónap kihagyás után újra elindult tenisztornákon. Fel kellett dolgoznia, hogy időre van szüksége ahhoz, hogy hátsérülése előtti formáját visszanyerje. A mentális felépülés további hónapokat vett igénybe, szinte tovább tartott, mint maga a kényszerpihenő.

063_1170545531.jpg Fotó: Europress/AFP

Úgy tűnt, Rublev az idei szezonra ismételten megtalálja formáját, márciusban régi játékát idézve negyeddöntőig jutott Miamiban. Nem sokkal később azonban egy csuklósérülés nehezítette meg a dolgát. Ezúttal „csak” hat hetet kellett kihagynia, a Roland Garrosról viszont tavalyhoz hasonlóan idén is lemaradt.

A moszkvai teniszezőnek azzal is szembesülnie kellett, hogy míg első hosszabb kihagyása előtt első helyen rangsorolták az orosz játékosok között, azóta Medvedev és Khachanov is jelentősen beelőzte őt. Míg Rublevet jelenleg a 43. helyen jegyzik, de korábban a 115. pozícióig is visszacsúszott, addig két, hasonló korú honfitársa a top tízben foglal helyet. Rublevet egyáltalán nem foglalkoztatja gyengébb ranglistája, honfitársai sikereinek pedig kifejezetten örül. Két jóbarátja remek teljesítménye motiválja őt, hisz benne, hogy ő is képes lesz hasonló mérkőzéseket játszani és komoly tornákon győzelmet aratni. Rublev leginkább magával akar foglalkozni, nem kívánja felülmúlni egyik Davis-kupa-csapattársát sem, győzni szeretne, s betörni a legjobb tízbe.

Az orosz jelenleg teljes intenzitással tud edzeni, és fájdalmak nélkül játszik. A Tsitsipas elleni mérkőzésen látványosan frissebben mozgott, mint görög riválisa. Miközben Tsitsipas görccsel a lábában néha mozdulni is alig bírt, Rublev viszonylag jól viselte az öt perc híján négyórás összecsapást. Utólag azért az orosz elismerte, hogy a mérkőzés során az ő lába is begörcsölt, ennek ellenére többek között fizikális fölényével sikerült felülmúlnia Tsitsipast.

063_1170547548.jpg Fotó: Europress/AFP

Rublev csuklósérüléséből visszatérve, Wimbledon óta kezdett el ismételten komolyabb eredményeket elérni. A hamburgi 500-as tornán finálét játszott, a döntőig vezető úton Thiemet is legyőzte, ami salakon nem kis bravúr. A US Opent felvezető versenyeken pedig két negyeddöntőt is játszott. Leginkább Cincinattiben hívta fel magára a figyelmet azzal, hogy mindössze egy óra két percre volt szüksége ahhoz, hogy legyőzze Roger Federert. A svájcit 2003 óta nem gyűrték le ilyen simán.

Andrey Rublev azzal, hogy legyőzte Tsitsipast, megnyitotta maga előtt az utat egy esetleges US Open negyeddöntő felé. Feladata azonban így sem egyszerű, a második körben Gilles Simonnal találkozik, aki mindig kellemetlen ellenfél, utána pedig Nick Kyrgios következhet. Rublevnek továbbra is bravúros teljesítményre lesz szüksége, ha kiemelkedő eredménnyel szeretne távozni a szezon utolsó Grand Slam-tornájáról.

Az orosz utóbbi hetekben mutatott formája mindenképp bizakodásra ad okot. Ha továbbra is ilyen elszántsággal teniszezik, és a sérülések is elkerülik, a még mindig csak 21 éves Rublev már idén megjavíthatja eddigi legjobb világranglista pozícióját, s sikerrel veheti fel a versenyt az élmezőnnyel. 


Szöveg: Wojciechowski Patrícia
részben via

Hozzászólások