Salakblog - A "SerAndy" és "Murena" becenevű Serena-Murray páros egyre jobban érzi a ritmust
A "SerAndy" és "Murena" becenevű Serena-Murray páros egyre jobban érzi a ritmust
Fotó: Europress/AFP

A "SerAndy" és "Murena" becenevű Serena-Murray páros egyre jobban érzi a ritmust

Takács MártonTakács Márton
2019/07/10 11:49
Serena Williams két győzelmet is aratott kedden Wimbledonban, egyesben és vegyes párosban is nyert. Simona Halep szerelmet vallott a fűnek, Elina Svitolina nem akarja túlgondolni első Grand Slam-elődöntőjét, a Konta Johannát búcsúztató Barbora Strycova nem fél a Serena elleni meccsétől. A nyolcadik játéknap nyilatkozataiból válogattunk.

A tavaly döntős, hétszeres wimbledoni bajnok, 23-szoros Grand Slam-győztes Serena Williams három szettben múlta felül az előző körben a világelső ausztrál Ashleigh Bartyt kiejtő Allison Riske-et, így már 12. alkalommal játszhat elődöntőt Londonban. 

"Egyértelműen több nyomást érzek, ahogy öregszem. Most, hogy még idősebb lettem, mégis kicsit kevesebb rajtam a nyomás." - mondta mosolyogva a meccs után Serena Williams, aki a 37. GS-elődöntőjére készülhet már pálafutása során. 

"Komolyan mondom. Én határozottan nyomást éreztem, nem annyira, mint amikor fiatalabb voltam, majd idősebb lettem, igen, igen, igen. Most olyan, mintha mindent megtettem volna, amit tennem kellett. Nagyszerű pályafutás áll mögöttem, így nem érzem annyira a nyomást. Harcolnom kellett. Alison nagyszerűen játszott az egész tornán. Számos csodás játékost győzött le, olyanokat, akik remek éveket produkáltak. Nem adta oda nekem a meccset. Fel kellett vennem a kesztyűt és elvenni tőle. Ezt kellett tennem. Ez az első eset Ausztrália óta, hogy jól érzem magam. Ez egy nagyon hosszú és kemény év számomra, mert általában nem szoktam sérült lenni. Most minden oké, az edzésekre és a felkészülésre tudok koncentrálni, amire nem sok példa volt az elmúlt időszakban.


Serenának még aznap vegyes párosban is jelenése volt Andy Murray oldalán, sikerrrel vették a második kört is, 7:5, 6:3-ra nyertek Fabrice Martin és Raquel Atowa kettőse ellen. A “SerAndy”, illetve a Serena által javasolt “Murena" elnevezésű duóról így nyilatkozott Williams:

"Azt hiszem, egyre jobban mozgunk együtt, ami nagyon jó. Még csak pár meccsünk volt együtt, de tényleg megvan a ritmus, amit elkezdtünk érezni, és remélhetőleg továbbra is érezni fogunk." - mondta Serena a meccs után a BBC-nek.

Társa produkciójáról így vélekedett Andy Murray"Briliánsan tért vissza a meccsen, különösen az első szett végén és a második játszma elején. Sok időt takarít meg nekünk a nyerő ütéseivel, és az én dolgom is könnyebb így. Összességében úgy gondolom, mindketten jól játszottunk. Serena különlegesen jó volt most, és ha így folytatja, jó esélyeink lesznek. Serena itt a főnök, bármit is mond."


Serena elődöntős ellenfele a 33 esztendős cseh Barbora Strycova lesz egyesben, aki meglepetésre egy szoros és egy sima szettben kiejtette a brit színeket képviselő, magyar származású Johanna Kontát. A négy negyeddöntő közül az ő összecsapásuk volt az egyetlen, ahol a nem kiemelt játékos győzött. Ez lesz Strycova első GS-elődöntője.

"Kétéves voltam, amikor a nagypapám elvitt a Wimbledon Múzeumba. Láttam a trófeát. Úgy voltam vele, egyszer játszom majd itt. Most pedig, 33 esztendősen itt vagyok, ami hihetetlen dolog. Ez egy nagyszerű történet." - mondta a meccse után Strycova. "A nagyszüleim négy éven át éltek itt. Gyakran mentem hozzájuk. London a kedvenc városom, így különösen szépek a történtek. Őszintén szólva amikor a pályára léptem, ideges voltam. Azt mondtam magamnak, 'wow, itt vagyok és egy angol lány ellen játszom negyeddöntőt'. 4-1-nél úgy éreztem, nem játszom rosszul, de nem úgy teljesítettem, ahogy akartam. De aztán uraltam a szervajátékom, ami nagyon fontos volt számomra. Onnantól kezdtem el jobban mozogni."

Serena Williams ellen még nehezebb dolga lesz.

"Nem félek emiatt. Csütörtökön csak odamegyek, és megpróbálom játszani a saját játékomat. Persze nem vagyok annyira erős, mint Serena, de vannak más fegyvereim. Megpróbálom olyan sokat használni ezeket, amennyire csak tudom. Élvezni fogom a meccset. Ebben a pillanatban tényleg nincs mit veszítenem."

A hetedik helyen kiemelt Simona Halep a kínai Shuai Zhanggal csapott össze a nyolc között, és bár az első szettben 4:1-es hátrányba került és további bréklabdákat kellett hárítania, sikerült rövidítésre mentenie, és ebben végül ő volt a jobb. A második játszma már egyoldalú küzdelmet hozott, a román játékos irányított és bejutott az elődöntőbe. 

"Szeretem a füvet" - mondta a meccs után Simona Halep. "Kezdem egyre kényelmesebben érezni magam ezen a borításon. Kicsit veszélyes füvön teniszezni, mert a lábaid nem annyira stabilak itt, mint a kemény pályán, vagy a salakon. Ezért részesítem előnyben azokat a felületeket. De most már elkezdtem érezni, hogy a kezemben legyen, a lábaimban, és a fejemben is. Minden alkalommal, amikor a labda jön felém, úgy érzem, hogy tudom, mit kell tennem vele."


A nyolcadik helyen kiemelt Elina Svitolina a keddi negyeddöntőben kétszettes győzelmet aratott, de mindkét játszmában brékhátrányból kellett fordítania a cseh Karolina Muchova ellen. Az ukrán játékos pályafutása első Grand Slam-elődöntőjére készülhet, miután korábbi négy negyeddöntőjét elvesztette. A legjobb négy között a volt világelső Halep lesz a riválisa. Svitolina így értékelte a meccsét:

"Csodálatos érzés, hogy megvan az első Grand Slam-elődöntőm, nem gondoltam volna, hogy épp itt sikerül majd elérnem. Ez nagyon izgalmas, és már alig várom az elődöntőt! Muchova nagyon trükkös játékos, a fű illik hozzá. Jó lehetőségem lesz, hogy játsszak egy újabb mérkőzést itt. Igazán kedvelem azt a hangulatot, amit itt van, elég izgalmas a centerpályán szerepelni. Meglátjuk, először lesz rá lehetőségem."Hozzászólások