Salakblog - A pénz csörgését hallja a szakember, amikor a pályán csattan az ütő
A pénz csörgését hallja a szakember, amikor a pályán csattan az ütő
Fotó: Europress/AFP

A pénz csörgését hallja a szakember, amikor a pályán csattan az ütő

Németh DánielNémeth Dániel
2019/09/16 11:51
Ma már teljesen magától értetődő, hogy a profi teniszezők kiemelt figyelmet fordítanak a felszerelésükre. Különösen igaz ez az ütőkre, amit erre szakosodott szakemberek, személyesen szabnak a játékosok stílusához, hogy aztán kézzel készítsék el a finomra hangolt eszközöket. Mindez persze semmit sem ér a megfelelő húrozás nélkül, amit a legnagyobb sztárok - például Roger Federer - saját emberrel végeztetnek el.

Ivan Ljubicic, Severin Lüthi vagy épp Pierre Paganini neve valószínűleg a legtöbb teniszrajongó számára ismerősen cseng. Nem véletlenül, hiszen ez a három szakember jelenleg Roger Federer felkészítéséért felel, és az, hogy a svájci sztár 38 évesen is fantasztikus formában teniszezik, azt bizonyítja, jó munkát végeznek. Ron Yu nevét jó eséllyel sokkal kevesebben ismerik, pedig az elmúlt 15 évben ő is járta a világot, egyik hotelszobából a másikba költözött, ahol egy feladata volt: Federer ütőit készítette elő a nagy meccsekre.

"Nem a világ legélvezetesebb dolga 4:30-kor kelni, hogy nekiálljunk ütőt húrozni" - vallotta be mosoly kíséretében a CBS riporterének. Ezen a szinten egy rosszul húrozott ütő akár a különbséget is jelentheti győzelem és vereség között, így rengeteg minden múlik azon, Yu hogyan végzi a munkáját. Ami igazából egy soha véget nem érő körforgás a számára, hiszen egy profi kezei között a húrok nagyon gyorsan elhasználódnak, így hat-hét óra után vissza is kapja az ütőket a szakember, hogy elölről kezdhesse az egész munkát.

"Miután a húrok veszítenek a feszességükből, centik lehetnek két ugyanolyan ütés között, ami bizony már döntő különbség lehet" - magyarázta Yu.

A profi játékosok többségének természetesen nincs saját emberük az ütők húrozására, ezt a feladatot a versenyek által biztosított szakemberekre bízzák. Így volt ezzel az idei US Open négy egyéni döntőse, Serena Williams, Rafa Nadal, Bianca Andreescu és Daniil Medvedev is. Akadnak azonban olyan teniszezők, akik ragaszkodnak egy konkrét specialista munkájához, és fizetnek azért, hogy versenyről versenyre, a stáb tagjaként utazzon. Yu szerint az állandóság a kulcs, jó szakembereket ugyanis mindenhol lehet találni, ők azonban eltérő stílusban dolgoznak.

Az állandóság iránti igény termelte ki a privát húrozók igen szűk körét. Ez a folyamat valószínűleg még Ivan Lendl-lel kezdődött, aki csak tökéletesen húrozott ütőkkel volt hajlandó teniszezni. Hamarosan a riválisai is felvették a szokásait, hogy ne kerüljenek hátrányba a nyolcszoros Grand Slam-győztes sztárral szemben. "Segíti a komfortérzetet" - mondta egykori riválisa, Mats Wilander. "Biztos akarsz lenni abban, hogy mindegyik ütőd pont olyan, ahogyan szereted. Ez normális. Egy átlag ember nem érzi a különbséget, ezek a srácok azonban igen."

068_FtpTrial-AA_10092018_810014.jpg Fotó: Europress/AFP

Valójában már a húrozást is komoly felkészülés előzi meg, hiszen az ütők szerkezetét is a játékosokra szabják egyénileg. Ez a Roman Prokes-hoz hasonló szakemberek feladata, akik behatóan tanulmányozzák a teniszezők mozgását. 2017-ben ő volt az, aki változtatást javasolt Novak Djokovicnak. "Kiszámíthatóvá vált a pályán, mindig egy bizonyos típusú ütést választott, mert az ütője nem tette lehetővé, hogy az egész pályát bejátssza az ütéseivel" - magyarázta Prokes. Hogy megoldja Djokovic problémáit, változtatott a húrozás sűrűségén.

"Néhány húrt levettünk az ütőről, így jobban fel tudta pörgetni a labdákat és súlyra is kevesebb lett. Megváltoztattuk a súlyelosztását is. Novak két perc gyakorlás után kijelentette, hogy dobják ki a régi ütőit, mától ezekkel folytatja."

A játékosok egyéni igényei újabb kihívás elé állítják a szakembereket, hiszen fontos, hogy mindegyik eszköz pontosan ugyanolyan legyen. Ezért a feladatok nagy részét kézzel kell elvégezni: először az ütők súlyelosztását biztosító szalagok kerülnek fel - minden grammnak nagy jelentősége van - majd elkészülnek a személyre szabott, kézzel kiöntött nyelek. Prokes szerint ez minden egyes ütő esetében legalább három órányi munkát jelent, ami egészen új megvilágításba helyezi a tour hírhedt ütőtörőinek dühkitöréseit.

Brook Silva-Braga, a CBS riportere rá is kérdezett, mit érez Prokes, amikor végignézi, hogy a kemény munka árán elkészített, jobb sorsra érdemes ütőket apró darabokra törik a pályán. "Csing-csing" - felelte mosolyogva a szakember. "Több pénzt látok. Rengeteg ütő van még a táskájukban, én pedig mindig tudok még többet készíteni." Egy teljesen felszerelt ütő nagyjából 150 ezer forintot ér, vagyis például, amikor Marcos Badghatis az Ausztrál Openen sorban törte az ütőit, több mint fél millió forintnak megfelelő összeget dobott ki az ablakon.

via CBS

Hozzászólások