Salakblog - A nőket vagy a férfiakat büntetik többször teniszmeccsen?
A nőket vagy a férfiakat büntetik többször teniszmeccsen?

A nőket vagy a férfiakat büntetik többször teniszmeccsen?

Németh Dániel ·
2018/09/11 19:43

Napok óta forrong a világháló azon, vajon a rossz bíráskodás áldozata lett Serena Williams a US Open döntőjében, avagy jogosan büntette őt Carlos Ramos. Az amerikai úgy vélte, szexizmus áldozata lett, de kiállt mellette a WTA és az amerikai szövetség is. Ellenben a Nemzetközi Teniszszövetség a mérkőzést vezető bírót védte meg. De mit mondanak a számok? A Tennis Abstract blog utánajárt, vajon a férfiakat vagy a nőket büntetik többször a teniszben.

A különböző mérkőzésekről származó adatok összehasonlítását többféle szempont is nehezíti. Például az, hogy a játékvezetők felfogása merőben eltér egymástól. Carlos Ramos jól ismert a szigoráról, különösen, ha az újabban másodállásként motivációs tréningeket is vállaló Mohamed Lahyanival hasonlítjuk össze. A bírók - és ez minden sportágra igaz valamilyen szinten - nagyfokú szabadsággal rendelkeznek, így két hasonlónak tűnő szituáció megítélése eltérő lehet.

Az USTA szerint Lahyani csak Kyrgios egészségi állapota felől érdeklődött.

Általában az is jellemző, hogy a játékvezetők igyekeznek elkerülni a súlyos büntetéseket. Teniszmeccseken sokszor előfordul, hogy a szankciókat megelőzően figyelmeztetik az érintetteket, többek között coaching esetében is ez a szokás. Nagyon ritkán fajul el odáig egy jelenet, hogy a székbíró kénytelen pontot, pláne egy egész játékot elvenni valamelyik játékostól. Ebben pedig az is benne van, hogy a figyelmeztetést követően a teniszezők - az esetek többségében - valamelyest visszafogják magukat.

Nincsenek hivatalos statisztikák a büntetésekről

Mivel az ATP, a WTA, az ITF és az USTA sem közöl hivatalos statisztikákat a teniszmeccseken kiosztott büntetésekről, ezért a Tennis Abstract blog saját, 2010 óta íródó adatbázisából, több mint 3500 mérkőzés alapján vizsgálta meg, hogy a férfiak vagy a nők mérkőzésén alkalmaznak-e több büntetést. Érdemes leszögezni, hogy ebben távolról sincs benne az összes 2010 óta lejátszott mérkőzés, ugyanakkor a topjátékosok találkozóinak többségét tartalmazza az adatbázis.

KategóriaMérkőzésekBüntetésekArány (%)
Nők (összes)1895130,69%
Nők (GS)49061,22%
Nők (döntők)22820,88%
Férfiak (összes)1689160,95%
Férfiak (GS)234
62,56%
Férfiak (döntők)37151,35%

A férfi játékosok az összes megvizsgált kategóriában többször kaptak pontbüntetést, mint a nők. Ezen adatok közül talán a Grand Slameké a leginkább releváns, hiszen mind a négy major-tornán ugyanazokat a bírókat jelölik ki mindkét nem mérkőzéseire. ATP- és WTA-versenyeken ez eltérhet, mivel mindkét szervezetnek megvannak a saját játékvezetői. Ami a game-büntetéseket illeti, ez azért nem szerepel a statisztikában, mert az adatbázisban csak Grigor Dimitrov 2016-os leolvadása szerepelt. Ez is mutatja, mennyire ritka ez a fajta büntetés.

A bolgár három ütőt eltört, a harmadik büntetés a meccsbe került.

Az idei US Openen egyébként a székbírók által megállapított szabálysértések aránya 86-22 volt a férfiak javára. A Grand Slam-tornákra vonatkozó adatokat természetesen torzítja, hogy a férfi játékosok általában több időt töltenek a pályán, mivel három nyert szettre menő találkozókat játszanak, míg a nőknél elég a kettő nyert szett is. A játszmákra levetített átlag alapján kisebb különbséget kapnánk, de még ezzel a számítással is a férfiaknál lenne több büntetés.

Óvatosan ezekkel a számokkal

Pusztán a Tennis Abstract adatai alapján - kontextus hiányában - nem lehet reális képet kapni a játékosok megítéléséről. Nem tudjuk, hogy pontosan mi váltotta ki a büntetést egyik vagy másik oldalon, ahogyan azt sem fogja a statisztika megmutatni, hogy mely esetben maradtak el a büntetések. A férfiak gyakoribb büntetését okozhatná éppenséggel az is, hogy többször/hevesebben reklamálnak, így még az a lehetőség is elképzelhető, hogy a jelenleginél nagyobb arányú különbség lenne reális.

Mi a baj a teniszpályán kivillanó melltartóval? | Hosszabbítás

Van néhány gondolat, ami már Serena Williams „szuperhősruhaként" elhíresült kezeslábasa kapcsán is eszembe jutott, de akkor még nem írtam meg. Aztán erre következett az, hogy Alize Cornet a pályán fordította meg a rosszul felvett pólóját , erre „sportszerűtlen magatartásért" a székbíró figyelmeztette. Úgyhogy megírom most.

Az eltérő játékvezetői felfogás miatt csak az adna teljesen tiszta képet, ha a székbírók döntéseit egyenként megvizsgálnánk, majd az azonos szituációkat összehasonlítanánk nőkre és férfiakra levetítve. Vannak esetek természetesen, amelyeknél nem szükséges statisztika a kettős mérce megállapítására - lásd Alizé Cornet pólócseréjét -, azonban a téma kényességére való tekintettel fontos lenne hivatalos adatokkal is tisztázni, valóban hátrányt szenvednek-e a nők a bíráskodásnál a teniszben.

via tennis abstract

Hozzászólások