Salakblog - A nagy Sharapova összeesküvés-elmélet
A nagy Sharapova összeesküvés-elmélet
Fotó: Europress/Getty

A nagy Sharapova összeesküvés-elmélet

Szabó GáborSzabó Gábor
2016/03/09 12:43

Szeretném előrebocsájtani, nem volnék nagy barátja az összeesküvés-elméleteknek. Sőt, hogy igazán őszinte legyek, kevés dolog tud jobban kihozni a sodromból, mint amikor arról olvasok, hogy megtalálták a világ legrégebbi piramisát Erdélyben, csak a tudjukkik miatt éppen nem lehet nyilvánosságra hozni a mindenki által elismert tényeket. Azt pláne nem szeretem, ha valaki efféle elméletek gyártásába menekül, csak azért mert nem ért valamit.

Maria Sharapova történetében pedig elég sok minden van, amit nem lehet érteni.

Önmagában már az érthetetlen dolgok felsorolása sem egyszerű, de ezzel még azt hiszem meg tudnék birkózni, azt azonban, hogy az egész üggyel kapcsolatban egy koherens, hihető magyarázattal szolgáljak, azt nem tudom ígérni. Lehet, hogy be kell érni a végén valamiféle összeesküvés-elmélettel.

Kezdjük a legelején: Sharapova szintű sportoló gyakorlatilag Lance Armstrong óta nem bukott meg. Ám míg Lance-re vadásztak, hiszen a füléből is csöpögött a koksz, és egy olyan sportágat űzött, ami finoman szólva is doppingérzékenynek mondható, addig Sharapova nem volt érintett ilyen kérdésekben. Egyszerűen ilyen kérdésekben nem volt megszólítva. Ettől persze lehet, hogy vadásztak rá, ugyanúgy mint Lance-re, ám biztosan nem azért mert még a doppingellenőröket is ő mozgatta.

Aztán az sem teljesen megszokott, hogy ilyen szintű teniszező bukjon le. Ha jól belegondolunk, ebben a sportágban valamire való játékos inkább csak kokainnal vagy más tudatmódosító szerrel bukott le (Hingis, Agassi). Ennek alighanem az a magyarázata, hogy ezt a kérdést az ATP és a WTA picit másként intézte, mint ahogyan az a legtöbb sportágban megszokott volt. Emlékezhetünk, hogy Agassi doppingügye is csak azért derült ki, mert jelentősen lendíteni tudott könyve eladásain. Ha ő nem írja meg, még most se tudja senki. Rossz nyelvek szerint doppingügyekben a teniszezők esetében az volt a gyakorlat, ami Andre esetéből is kiderült.

Ha valaki megbukott, szépen megkérték, hogy egy darabig ha lehet, ne versenyezzen.

Nehéz azt látni, hogy a WTA kinek/kiknek a nyomására szakított ezzel a gyakorlattal, és miért engedte el az egyik legfontosabb terméke kezét. El lehet persze gondolkodni, hogy vajon ha Sharapova felveszi az amerikai állampolgárságot, és amerikai színekben is játszik, nem csak amerikaiként él Amerikában, akkor most ugyanez megtörtént volna-e? Én élnék a gyanúperrel, hogy nem biztos.  Hogy ez az egész arról is szól picit, hogy jelen pillanatban nem lehetsz egyszerre orosz és amerikai.

Megint nem. Hogy választanod kell. Nem eheted le a gyümölcsöt a tortáról itt is, meg ott is. Minden esetre az is nagyon furcsa volt, amennyire hirtelen kihátráltak Sarapova mögül legnagyobb támogatói. A NIKE például tavaly kicsit megengedőbb volt a dopping kérdésében, amikor leszerződtette azt a Justin Gatlint, akit némi túlzással eddig olyan 70 évre tiltottak el összesen. Ez  a cég gyakorlatilag még aznap bejelentette Maria szerződésének felfüggesztését.

Bár nem vagyok teljesen tisztában azzal, hogy ez vajon azt is jelenti-e, hogy a polcokról is leveszik-e a Sharapova névvel támogatott termékeket.

Meg lennék lepődve.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy Sharapova ártatlan lenne. Biztosan nem az. De azt sem hiszem, hogy bűnösebb, mint tavaly. Azzal a butasággal most ne foglalkozzunk, hogy vajon miért szedett tíz évig meldoniumot. Szedhetett, mert nem volt rajta a dopping listán. Most rajta van, így elkapták, ám a kérdés nyilvánvalóan sokkal többről szól.

A szálak alighanem Moszkváig vezetnek.

Hozzászólások