Salakblog - A mellébeszélés vége
A mellébeszélés vége
Fotó: Europress/AFP

A mellébeszélés vége

Szabó GáborSzabó Gábor
2015/05/25 15:30

Babos Tímea pillanatnyilag 11. a páros világranglistán, Kristina Mladenoviccsal a világ egyik legjobb párosát alkotják, római tornagyőzelmük után a páros torna egyik favoritjának tekinthetők a Garroson.

Babos Tímea a mai napon alig egy óra alatt esett ki ugyanott egyesben, legyőzője, Angelique Kerber nagyjából olyan játékerőt képvisel egyesben, mint amilyet Timi párosban.

Babos Timit nem sokat szoktuk látni játszani, meg merem kockáztatni, hogy az igazán hardcore tenisz fanokon kívül kevesen vannak, akik valaha látták őt teniszezni. Timi mai meccsét élőben láthattuk az Eurosporton, még ha sajnos nem is túl hosszú ideig.

Gyanítom, sokan szorítottak neki, már csak azért is, mert mogorva, esős, igazi tévénézős idő volt.

Attól tartok, hogy sokan, akik leültek Timinek drukkolni, reménykedtek, mivel egyfelől ő a legjobb magyar teniszező, másfelől meg reménykedésben éppen jók vagyunk. És nem is hiábavalóan szoktunk reménykedni, hiszen épp itt, a Garroson verte Szávay Ági Venus Williamst, itt verte Kapros Anikó Justin Henint és itt jutott el Mandula Petra a selejtezőből egészen a legjobb nyolcig.

A helyzet azonban az, hogy Timi esetében az efféle remények - már ha az egyes játékról beszélünk - nem megalapozottak. Az ő tudása azért elmarad a fent említettekétől. Az ő erényei - nagy szervák, borzasztó kemény alapvonal ütések - párosban domborodnak ki igazán.

Egyesben elegendő lehetett volna az efféle tenisz egy jó világranglistás helyezésre valamikor a kilencvenes évek végén, kétezres évek elején, de azok az idők már elmúltak. Ebben a teniszben, ahogyan Timi játszik, ma ennyi van. Ott lehet a százban, gyorsabb pályákon, magaslaton nyerhet meccseket, de nem véletlenül sikerült mindössze egyetlen mérkőzést fognia 11 Grand Slam fellépése alkalmával.

Nincs ezzel semmi baj, Timi egyértelműen és kimagaslóan a legjobb női játékosunk (sőt, legjobb teniszezőnk), és amit elér, az tiszteletreméltó. Ám akik nem tenisszel kelnek és fekszenek, hanem csak így ünnepnapokkor látják Timit, azoknak is joguk van tudni, hogy mit várhatnak tőle. Joguk van tudni, hogy párosban eljuthat akármeddig, az egyes azonban egy másik játék.

Vagy azt is mondhatnánk, hogy a világ legjobb egyes játékosai szinte kivétel nélkül jók párosban is, csak nem mindig játsszák - fordítva azonban ez a mondat nem feltétlen igaz.

Hozzászólások