Salakblog - A legenda legyőzése után sem ússza meg a házimunkát a 15 éves szupertehetség
A legenda legyőzése után sem ússza meg a házimunkát a 15 éves szupertehetség
Fotó: Europress/AFP

A legenda legyőzése után sem ússza meg a házimunkát a 15 éves szupertehetség

Németh DánielNémeth Dániel
2019/07/03 17:28
Remek döntést hoztak a wimbledoni szervezők, amikor szabadkártyát biztosítottak a mindössze 15 éves  Cori "Coco" Gauffnak. A feltűnően fiatal amerikai játékos szettveszteség nélkül jutott főtáblára, ahol két szettben legyőzte Venus Williamset. Szülei szerint viszont a pályán kívül pont olyan, mint a többi korabeli gyerek. 

Cori "Coco" Gauffnak nincs sok ideje, hogy kiélvezze a Venus Williams elleni siker ízét, édesanyja máris összeállította, milyen teendők várnak a tehetséges lányra, miután hazatértek a wimbledoni tornáról. Először az iskolai lemaradását kell pótolnia, és ha az megvan, jöhet a takarítás. "Az a szoba a te felelősséged, nem az enyém" - szólt Candi Gauff intelme, aki elkötelezetten próbálja a földön tartani lányát. 

Candi szerint nem kell attól tartani, hogy lánya gyorsan kiég a versenyszerű tenisztől. Pályán kívül ugyanis épp úgy viselkedik, mint egy átlagos 15 éves tinédzser. "Coco a pályán kívül nagyon is tinédzser. Az emberek el sem tudják képzelni, mennyire éretlen tud lenni, amikor otthon vagyunk. Játszik a ház körül, fogócskáznak, folyton arra kell kérnem őket, csendesebben csinálják. Egyértelműen tinédzser."

063_845315308.jpg Fotó: Europress/AFP

Hétköznaponként szülei valamelyest elnézőbbek vele szemben, így a földön szétszórt ruhái miatt sem kap dorgálást. "Annyira szoros a programja edzések között, hogy inkább nem zavarom ilyesmivel. Hétvégén azonban több időnk van, ilyenkor mindent pótolunk, takarítunk, el kell végeznie a feladatait."

Mondhatjuk, hogy a Gauff család a sport megszállottja. Coco edzéseit édesapja irányítja, aki a Georgia State Egyetemen kosárlabdázott. Candi a Florida State Egyetemre járt, ahol atletizált, mostanság pedig egyfajta mentális edzőként segíti lánya felkészülését. "Hiszek a lányomban" - felelte arra a kérdésre, lehet-e belőle többszörös Grand Slam-bajnok. "Ha azt mondja, ez a célja, nekem az a kötelességem, hogy biztosítsam neki a lehetőséget."

Coco Gauffra már most óriási nyomás helyeződik tehetsége miatt, ezért édesanyja szerint olyan környezetet kell teremteni számára, amiben egészséges és boldog lehet. "Amikor ránézek, mindig az érzelmeire, az arckifejezésére figyelek, azt keresem, boldog-e. Boldog és hálás gyermeket szeretnék nevelni." Hétfőn Gauff 6:4, 6:4-re verte Venus Williamset, de teljesítményével nem lepte meg édesanyját.

000_1I58PT.jpg Fotó: Europress/AFP 

"Azok, akik régóta figyelik Cocót, tudhatják, hogy vannak érzelmi hullámvölgyei, és ha belekerül egy ilyenbe, hajlamos feladni a meccset. 'Csak Coco tudja megverni Cocót' - talán erről beszélünk a legtöbbet vele."

Mivel már rendkívül fiatalon profinak állt, "virtuális középiskolába" jár, ami gyakorlatban annyit tesz, hogy interneten keresztül tartja a kapcsolatot tanáraival. "Igaz, hogy már profi, de emellett a tanulmányaira is figyelnie kell, hogy le tudjon érettségizni. Utána pedig jöhet az egyetem. Természetesen online, egyszerre kevés kurzussal, de erősen hiszek abban, hogy az agyat is dolgoztatni kell. Ha az nem működik, más is leáll."

Cocót gyakran emlékeztetik szülei, hogy a tenisz jelenleg másodlagos a tanulás mellett, ezzel is segítve feldolgozni a nyomást. Candi szerint nyugalmát tőle örökölte. "Ez inkább rám jellemző, a férjem tipikus férfi kosárlabdázó alkat. Agresszívek és intenzívek" - magyarázta. Mint mondta, arra törekednek, hogy a pályán a teniszre koncentráljon, azon kívül viszont próbálnak nyugalmat biztosítani számára.

000_1I60DF.jpg Fotó: Europress/AFP

"19 éven át tanítottam, és mindig azt vallottam, hogy a gyereknek szükségük van gyerekkorra" - mondta. A váratlan Venus elleni győzelmét követően a család kénytelen volt extra szállást intézni, és egyelőre nem kísértik a sorsot azzal, hogy a szerdai, második fordulós meccse előtt elintézik a repülőjegyet. Előbb-utóbb viszont hazatérnek, és akkor bizony Cocóra vizsgák várnak. 

"E-mailt kellett küldenem a tanároknak, hogy halaszthatnánk-e legalább addig, amíg befejezi a tornát. Utána viszont vissza kell térnie a középiskolához. Nehéz időt találni, amikor ennyire koncentrálnia kell. De mindig mondom neki, hogy elsősorban a tanulás a feladata. Azt kell elvégeznie, a tenisz másodlagos."

via Telegraph

Hozzászólások