Salakblog - A karrier Grand Slam és a világelsőség lebeg a US Open-győztes Bianca Andreescu szeme előtt
A karrier Grand Slam és a világelsőség lebeg a US Open-győztes Bianca Andreescu szeme előtt
Fotó: Europress/AFP

A karrier Grand Slam és a világelsőség lebeg a US Open-győztes Bianca Andreescu szeme előtt

Nánási AntalNánási Antal
2020/05/16 10:44
A koronavírus-járvány miatt az elmúlt két hónapban természetessé vált „home office” üzemmódban folytatódott az Eurosport „Tennis Legends” vodcast sorozata, ahol csatornánk állandó szakértői, Mats Wilander és Boris Becker ezúttal Bianca Andreescut és Felix Auger-Aliassime-et faggatták. Ebben a cikkben a tavalyi US Open győztes Andreescu nyilatkozatával foglalkozunk.

Változnak az idők: amíg a korábbiakban ahhoz voltunk szokva, hogy egy-egy Grand Slam-torna helyszínén, verőfényes napsütésben ülnek egy asztalhoz olyan teniszlegendák, mint John McEnroe, Mats Wilander, Boris Becker vagy épp Ivan Lendl, hogy megvitassák a teniszvilág aktuális történéseit, addig manapság a közös eszmecserének csak a videochat „adhat otthont”. Becker révén azért a teniszpálya is besurrant csatornánk sorozatának legutóbbi kiadásába, a német legenda ugyanis a wimbledoni centerpályát montázsolta háttérként maga mögé. Az alábbiakban Bianca Andreescu legendáinknak adott válaszaiból szemezgettünk.

Karanténlét és edzés

„Torontóban élek, itt minden áruház nyitva van, az utcákon viszont kevesen vannak.” – válaszolta Andreescu Wilander a kanadai karanténhelyzetet firtató kérdésére. „Justin Trudeau kormánya jó munkát végez, az emberek fegyelmezetten állnak a helyzethez. Egyelőre csak erőnléti edzéseket végzek, játszani fejben szoktam, illetve a virtuális madridi versenyen kipróbáltam a PS-t, de rá kellett jönnöm, hogy ez nem is olyan könnyű, majdnem kidobtam a konzolt az ablakon.”

Kanadai teniszbumm

Szintén Mats Wilander vetette fel, hogy az elmúlt években rendre kiváló játékosokat adott Kanada a nemzetközi tenisznek ─ elég csak Andreescun és Auger-Aliassime-en kívül Denis Shapovalovra vagy Eugenie Bouchard-ra gondolni. „Mi a kanadai tenisz titka?” ─ szólt a kérdés a Grand Slam-győztes hölgyhöz.

„Ez a mai helyzet, hogy ennyi jó játékosunk van, egy folyamat eredménye. A Tennis Canada program segítségével lehetőségünk nyílt arra, hogy együtt, a legjobb edzők és szakértők segítségével készüljünk a versenyekre. A montreali összetartásokon pedig olyan kapocs formálódott közöttünk, mintha egy nagy családot alkotnánk egymást biztatva, bátorítva dolgozunk és fejlődünk. Nagyon jó ebbe a közösségbe tartozni.”

andreescu_bouchard.jpgAndreescu és Bouchard Torontóban (2019)Fotó: Europress/AFP

2019 – a berobbanás éve

„Szabadkártyásként megnyerted az Indian Wells-i tornát, majd Serenát legyőzve behúztad Torontót is, végül pedig újra csak Serena ellen US Open-győztes lettél. Mi történt veled tavaly?” vette át a kérdező szerepét Boris Becker.

„Én magam sem tudom, igazi hullámvasút volt a tavalyi év. Úgy érzem, hogy sokat fejlődtem játéktudásban és a személyiségemben egyaránt. 2019-ben az első teljes évemet töltöttem a Touron, és máris TOP 10-es ellenfelekkel találtam magam szemben. Igyekeztem mindig az adott feladatra koncentrálni, és kizárni, hogy ki áll a háló másik oldalán. Elképesztő év volt, most is mosolygok, mert nagyon boldogan beszélek arról az időszakról.”

andreescu_iw.jpgIndian Wells (2019)Fotó: Europress/AFP

Karrier Grand Slam + világelsőség

Jelenleg erősen kérdéses, hogy mi lesz a teniszidény folytatásával, és a már biztosan törölt Wimbledon példáját követi-e esetleg a US Open, valamint a szeptember végére tolt Roland Garros. Boris Becker arra volt kíváncsi, vajon Andreescunak van-e közelebbi információja a New York-i tornával kapcsolatban, a játékos válasza azonban a hosszútávú céljaira is fényt derített.

„Nincs semmilyen közvetlen fülesem azzal kapcsolatban, hogy lesz-e US Open. Én úgy készülök, hogy szeretném megvédeni a címemet, sőt, a célom az, hogy mind a négy GS-t megnyerjem és én legyek a világelső. Szerintem akkor lehet szó arról, hogy idén lesz US Open, ha mindenki betartja a szociális távolságot és egyéb korlátozásokat, vagy ha kifejlesztik a védőoltást, bár az ugye eléggé ellentmondásos történet. Én még idén nem játszottam meccset, természetesen ott van a fejemben a visszatérés gondolata, remélem, hogy erre minél hamarabb sor kerülhet.”

Kanada vs. román gyökerek: Hova tartozol inkább?

Bianca Andreescu szülei, mint ahogyan a játékos vezetékneve is elárulja, Romániából vándoroltak ki Kanadába, egyetlen gyermekük már a tengerentúlon született. A kislány hétéves korában aztán a család Romániába költözött, majd négy év múltán visszatértek Torontóba. Boris Becker kissé provokatív kérdése arra irányult, a játékos melyik nációhoz érzi inkább közel magát.

„Valahol a kettő között vagyok, hiszen bár én Kanadában születtem, a szüleim Romániából származnak, és az én teniszkarrierem kezdete is oda köthető, hiszen ott fogtam először teniszütőt a kezembe. Románia mindig is különleges helyet foglalt el a szívemben, hálás vagyok a román szurkolóknak, akik egyszerűen fantasztikus, hogy minden tornán ott vannak, és varázslatos hangulatot teremtenek. Jóban vagyok egyébként Simona Haleppel is, amikor találkozunk, akkor románul beszélgetünk, kaptam is tőle egy kis bátorítást meg pár jótanácsot, amiért nagyon hálás vagyok.”

andreescu_halep.jpgAndreescu és Halep a sencseni WTA világbajnokságon (2019)Fotó: Europress/AFP

Hozzászólások