Salakblog - A homofób teniszlegenda nem enged a nézeteiből, mégis elvárja, hogy mindenki őt ünnepelje
A homofób teniszlegenda nem enged a nézeteiből, mégis elvárja, hogy mindenki őt ünnepelje
Fotó: Europress/AFP

A homofób teniszlegenda nem enged a nézeteiből, mégis elvárja, hogy mindenki őt ünnepelje

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/11/07 12:55
Margaret Court párbeszédet kezdeményezne az Ausztrál Teniszszövetséggel abból az alkalomból, hogy jövőre lesz 50 éve, hogy teljesítette a naptári Grand Slamet. A bajnoknő azt mondja, csak akkor megy el jövőre az Ausztrál Open helyszínére, a Melbourne Parkba, ha hivatalos fogadtatásban részesül, és ha a teniszörökségét megfelelő módon elismerik. 

Az ausztrál szövetség az idén Rod Lavert méltó ünneplésben részesítette a legenda 1969-es naptári Grand Slamének 50. évfordulója alkalmából. Gondban vannak azonban Court megítélésével kapcsolatban. Ennek oka, hogy Court több alkalommal is elítélő megjegyzéseket tett az azonos neműek házasságával, és úgy általában a homoszexualitással kapcsolatban. Ezzel megosztó figurává vált jó néhány jelenlegi játékos szemében, valamint korábbi nagy bajnokok, így Martina Navratilova és Billie Jean King is kritikával illették őt.

Ha Court januárban megjelenne az Ausztrál Open helyszínén, várhatóan ismét felélesztené a vitát azzal kapcsolatban, hogy vajon a jelenleg róla elnevezett stadion viselheti-e a nevét a nézetei ellenére is. Ráadásul minden bizonnyal melegjogi aktivisták is elözönlenék el a torna helyszínét. 

Court korábban állandó vendég volt a versenyen, 2017 óta azonban nem járt a Melbourne Parkban. Ekkor fogalmazta meg ugyanis a korábbiaknál is erőteljesebb, vallásos alapokon nyugvó véleményét a melegekkel kapcsolatban.

Nemrégiben arról panaszkodott a sajtónak, hogy az ausztrál szövetség még nem kereste meg azzal kapcsolatban, hogy terveznek-e ünnepséget a részére, valamint bírálta azokat, akik megfosztanák a torna egyik legnagyobb stadionját az ő nevétől.

"Szerintem az Ausztrál Teniszszövetségnek le kellene ülnie és beszélnie kellene velem" - mondja Court. "Még csak fel sem hívtak ezzel kapcsolatban. Szerintem kerülik a konfrontációt."
"Ha azt gondolják, hogy csak úgy magamtól megjelenek, akkor tévednek. Meg kellene hívniuk. Remélem, fizetik az utamat, ahogy Rod Laver útját is fizették, és kinyilvánítják felém a megbecsülésüket. Ha ezt nem teszik meg, akkor nem is igazán akarok elmenni."

Az ausztrál szövetséghez hasonló problémával néz majd szembe a másik három major-torna is, ugyanis az idén mindannyian megünnepelték Laver 1969-es sikerét. 

Ledobta a bigott-atombombát a homofób teniszlegenda | Hosszabbítás

Margaret Court ledobta a bigott-atombombát a női teniszre, miután ráduplázott korábbi homofób nyilatkozataira, és bebizonyította, hogy a többé-kevésbé védhető véleménye bigott ostobaságban gyökerezik. A 74 éves Court, aki a perthi Victory Life gyülekezet lelkipásztoraként hosszú ideje ad hangot a homoszexualitást, az egyneműek házasságát és gyermekvállalását érintő véleményének, a napokban magára haragította a női teniszben másságukat vállalókat.

Court továbbra is fenntartja véleményét, mely szerint csak egy férfi és egy nő köthet házasságot. Úgy gondolja azonban, hogy a nézeteinek semmi köze a teniszörökségéhez, és ahhoz, hogy viselheti-e a nevét egy stadion vagy sem. 

"Ennek az ügynek semmi köze a karrieremhez. Sok meleg nem ért egyet azzal, hogy meg kellene fosztani a nevemtől a stadiont. Sok meleg nem támogatja a melegek házasságkötését sem. Ők tudják, hogy házasság csak férfi és nő közt köttethet, és ezt bárki előtt el is mondják. De aztán jönnek a radikálisok és rám támadnak. Ráadásul ezeknek a kisebbségi csoportoknak szavuk van és diktálnak a nemzeteknek és a nagy cégeknek is."
"Nem akarok rosszat a melegeknek és a leszbikusoknak. Vannak melegek a templomban is. Én csak azt mondom, amit a Biblia mond. Ha nem mondhatom, ami le van írva a Bibliában, akkor valami nagyon nincs rendben a világgal."

Az ausztrál szövetség szóvivője elmondta, hogy a Court sikerének megünneplésére vonatkozó előkészületek már zajlanak. Valamint hozzátette, nincs szándékukban megváltoztatni a róla elnevezett stadion nevét.

"Ahogy korábban is mondtuk, az Ausztrál Teniszszövetség elismeri Margaret Court sportteljesítményét, noha a nézetei nem illeszkednek az egyenlőség, a sokszínűség és az elfogadás általunk fontosnak tartott értékei közé" - mondja a szövetség szóvivője.

Court a Victory Life nevű pünkösdi gyülekezet szellemi vezetője, melyet ő maga alapított 25 évvel ezelőtt. A hagyományos értékeket hirdeti, és úgy véli, a homoszexualitás nem örökletes, hanem választás kérdése. Szerinte a tenisz "tele van leszbikusokkal".

Anna Brown, az Equality Australia, azaz az Egyenlőség Ausztrália nevű mozgalom vezetője azonban úgy véli, hogy bár Court kivételes teniszjátékos volt, a nevének semmi keresnivalója egy egész közösséget képviselő stadion falán.

Navratilova: "Ideje átnevezni a Margaret Court Arenát" | Hosszabbítás

Martina Navratilova csatlakozott azokhoz, akik szerint át kellene nevezni a Melbourne-ben található Margaret Court Arénát. Mindezt az után, hogy a 24-szeres egyéni Grand Slam-bajnok ausztrál teniszezőnő kijelentette, a jövőben nem óhajt a Qantas légitársasággal utazni. Az ok: a cég nem ellenzi az azonos neműek közti házasságkötést.

"Ha fent hagyjuk Court nevét a stadionon, az rossz üzenetet küld a társadalmunk által képviselt értékekről" - mondja Brown. "Az, hogy Court a karrierje által biztosított megszólalási lehetőségeket arra használja, hogy a meleg közösséget sértegesse, jól mutatja, hogy nem tudjuk különválasztani az eredményeit a káros nézeteitől."
Brown véleménye szerint a stadion új neve Equality Arena kellene, hogy legyen. 

Chris McCormack, az Ausztrál Családok Egyesületének elnöke úgy gondolja, hogy a névváltoztatás csak egy újabb kísérlet volna arra, hogy eltöröljük a történelmünk azon részét, melyet nem tűr meg a túlérzékeny politikai korrektség. Érdekesség, hogy az egyesület egyik legfőbb támogatója egyébként maga Court.

"Ő minden idők egyik legnagyobbja" - mondja McCormack. "Több Grand Slamet nyert, mint bárki a Földön. Akár férfi, akár nő. Csak azért, mert az a véleménye, ami, nem kellene őt kitörölni a történelemből, és olyan valakit tenni a helyére, aki sokkal inkább píszí."

Bár a névváltoztatás joga az Ausztrál Teniszszövetséget illeti, a döntéshozatalba be kellene vonni Victoria állam kormányát, Melbourne városát és az Olympic Parks Trust nevű alapítvány képviselőit is. 

smh

Hozzászólások