Salakblog - A Garros közönsége átlépett egy határt
A Garros közönsége átlépett egy határt
Fotó: Europress/AFP

A Garros közönsége átlépett egy határt

Kálmán LaciKálmán Laci
2017/06/05 11:02

"Fuck off back to Venezuela", ami a legirodalmibb fordításban is nagyjából annyit tesz: "Húzz vissza Venezuelába"

Ilyen, és ehhez hasonló megjegyzésekkel kínálta meg Garbine Muguruzát a Suzanne Lenglen pálya közönsége a Kristina Mladenovic elleni nyolcaddöntő során.

Nyilván a spanyol lány nem ezért kapott ki. Sem ő, sem senki a csapatából nem fogta a vereséget a közönség viselkedésére, de ettől még ez a magatartás korántsem volt rendben.

"A tömeg ma egy kicsit túl kemény volt a számomra" - mondta Muguruza a vesztes meccs után. "Megértem őket, de azért tanúsíthattak volna egy kicsit nagyobb tiszteletet felém. Többször meg kellett állni. A székbírónak folyamatosan csendre kellett őket inteni. Én szeretek itt játszani, de ez nagyon nem volt jó érzés."

Ahhoz képest, amit a pályán kapott, Muguruza elegánsan és visszafogottan nyilatkozott. Az, hogy elsírta magát és félbe is kellett szakítani a sajtótájékoztatót, nyilván a vereség miatti csalódottságnak, a fájdalomnak is szólt, de benne volt mindaz az ellenséges viselkedés is, amivel szembetalálta magát. Ahogy haladt előre a meccs, úgy erősödött a pfujolás, volt, amikor két Garbine adogatás között is rákezdték. Sam Sumyk, Muguruza edzője egy sokat látott, sokat tapasztalt szakember, ennek ellenére a "szánalmas" és a "minősíthetetlen" jelzőket használta a közönség viselkedésére. Amellett, hogy természetesen gratulált Mladenovicnak.

A negyeddöntőbe jutott francia lány meglehetősen cinikusan reagált a helyzetre.

"Nem gondolom, hogy átlépték volna a határt. Én is tapasztaltam hasonlót Németországban, ahol a közönség még jobban fel volt tüzelve" - mondta Mladenovic utalva a stuttgarti fináléra, ahol döntő szett tie-breakben kapott ki a német Laura Siegemundtól. "Én azonban nem vádoltam a közönséget azzal, hogy sportszerűtlenek voltak. Egyébként is, szerintem normális, ha a közönség kiválasztja egy adott meccsen, hogy kinek drukkol."

Tegyük hozzá, a stuttgarti közönség gátlástalanság és fegyelmezetlenség tekintetében aligha említhető egy lapon a Garros vehemens drukkereivel. Kevéssé valószínű, hogy a nézők a francia lányt bárhova is elküldték volna meccs közben.

Két körrel korábban Sara Errani arra panaszkodott, hogy miért használja Mladenovic a "Forza!" olasz csatakiáltást pont őellene. Aztán Kiki elmondta, hogy ez egy régen berögzült szokás, nem tud ellene mit tenni, automatikusan jön. Ez rendben is van, sportszerűség szempontjából az azonban aggályos, hogy ezt Muguruza ellen a spanyol lány rontásainál is előszeretettel alkalmazta.

A tegnapi meccsel kapcsolatban - nem törődve a várható jelentős népszerűségvesztéssel Franciaországban - Elina Svitolina is kifejtette véleményét úgy a közönség viselkedésével, mint Mladenoviccsal kapcsolatban.

"Az, hogy drukkolunk valakinek, nem kellene, hogy azt jelentse, hogy tiszteletlenek, sportszerűtlenek, rasszisták és sértőek vagyunk az ellenféllel szemben, semmibe véve az ő érzéseit. Minden tisztességes játékosnak szégyellnie kellene magát azzal kapcsolatban, amit tegnap a közönség művelt. Jó érzésű ember ezt nem tudja elfogadni. Igazi bajnokok nem ünnepelnek az ellenfél hibáinál. Remélem olyasvalaki nyeri a Garrost, aki képviseli a sportág valódi értékeit."

Az sincs rendben, hogy folyton csak legyintsünk, hogy 'hát ők franciák, ők ilyenek'. De talán el lehet gondolkodni azon is, mekkora felelőssége van a játékosoknak abban, hogy milyen szintig hergelik fel a közönséget. Mladenovic ennek láthatóan mestere. De, aki feltüzel egy tömeget, az onnantól kezdve felelősséggel is tartozik a viselkedésükért.

Egyszer kiállhatna már egy nagy tekintélyű francia és elmondhatná, hogy 'gyerekek, viselkedjünk már kulturált közönséghez méltóan.'

Mert bármit is mond Mladenovic, a francia közönség bizony átlépett egy határt.

Hozzászólások