Salakblog - A Federer-Kyrgios párharc öt éve vette kezdetét, az egyik legizgalmasabb, leglátványosabb csata lett
A Federer-Kyrgios párharc öt éve vette kezdetét, az egyik legizgalmasabb, leglátványosabb csata lett
Fotó: Europress/AFP

A Federer-Kyrgios párharc öt éve vette kezdetét, az egyik legizgalmasabb, leglátványosabb csata lett

HosszabbitásHosszabbitás
2020/05/12 15:41
Nick Kyrgios nevét először 2014-ben ismerte meg a világ, amikor az ausztrál óriási meglepetésre négy játszmában legyőzte a második kiemelt Rafael Nadalt a wimbledoni torna negyedik fordulójában. Kyrgios egy évvel később újra bebizonyította, hogy nem ijed meg a legjobb játékosoktól, és a madridi torna második fordulójában egy hihetetlenül magas színvonalú mérkőzésen verte meg Roger Federert.

Az akkor még csak 20 éves ausztrál két meccslabdát is hárított a közel három órás meccs során, és végül egy végletekig kiélezett döntő szett tie-break után 6:7(2), 7:6 (5), 7:6(12) arányban múlta felül a svájcit. A találkozó után Kyrgios elmondta, hogy az ehhez hasonló meccsekért érdemes játszani.

’’Azt hiszem, hogy mindannyian azért játszunk, hogy a legnagyobb játékosok ellen, a legnagyobb pályákon teniszezhessünk. Ő minden idők legjobbja, ez kétségtelen. Amikor gyerekként ezeket a játékosokat nézed, te is játszani akarsz ellenük. Minden egyes alkalommal erre gondolok, ha a nagyok ellen lépek a pályára. Már a meccs elején egyértelműen tudtam, hogy lehet esélyem. Jól szerváltam, volt egy kis szerencsém is, és kihasználtam az esélyeimet.’’
A mérkőzést követően Federer elismerően nyilatkozott ellenfeléről és Kyrgios játékáról.

’’Szereti a nagy közönséget, nincs vesztenivalója, félnivalója, és remek játéka van. A meccsben tud maradni az alapvonal játékától függetlenül, hiszen a szervájára mindig támaszkodhat. Nem volt szerencsém, de kétségtelen, lenyűgözően játszott.’’

2015 óta az ausztrál már többször megmutatta, hogy a Nagy Hármas ellen mindig képes magából kihozni a legjobbat. Honfitársa, Lleyton Hewitt mellett Kyrgios az egyetlen játékos, aki Roger Federert, Rafael Nadalt, és Novak Djokovicot is le tudta győzni első próbálkozásra. 

Kyrgios több emlékezetes találkozót játszott a nagyokkal az évek során, de talán ezek közül is kiemelkednek az ausztrál Federer elleni csatái, amelyek több alkalommal dőltek el döntő szett rövidítésben. A 2017-es miami tornán lejátszott elődöntőjük, amiről mi is írtunk, az ATP honlapja szerint az év egyik legjobb meccse volt, amivel nehéz vitatkozni.


Szöveg: Szabó Krisztián

Hozzászólások