Salakblog - A 15 éves tehetség álma valóra vált Venus legyőzésével, Zverev mentális problémákról beszélt
A 15 éves tehetség álma valóra vált Venus legyőzésével, Zverev mentális problémákról beszélt
Fotó: Europress/AFP

A 15 éves tehetség álma valóra vált Venus legyőzésével, Zverev mentális problémákról beszélt

Németh DánielNémeth Dániel
2019/07/02 13:02
A hétfői játéknap legnagyobb szenzációja a 15 éves Cori “Coco” Gauff nevéhez fűződik, aki két szettben legyőzte Venus Williamset a wimbledoni torna első fordulójában. Kiesett a korábbi világelső Naomi Osaka, a férfiaknál pedig búcsúzott Stefanos Tsitsipas és az önbizalomhiányáról valló Sascha Zverev. A wimbledoni tenisztorna első játéknapjának nyilatkozataiból válogattunk.

Győzelemmel kezdett a címvédő és világelső Novak Djokovic, miután három játszmában legyőzte Philipp Kohlschreibert. A veterán német trükkös első körös ellenfélnek számított, annál is inkább, mivel legutóbbi találkozásukkor megverte Djokovicot. A világelső - valószínűleg ezt is szem előtt tartva - egy átlagos első körös meccshez viszonyítva koncentrált tenisszel mutatkozott be, időnként pedig egészen varázslatos labdamenetekre kényszerítették egymást. Kohlschreiber így is csak a második szettben tudta megszorongatni a szerbet.

"Rögtön elbuktam a szervám, nyilván nem ilyen kezdésre vártam. De úgy gondolom, megfelelő intenzitással reagáltam a helyzetre, jól válaszoltam. Onnantól elég jó meccsem volt, a színvonalra nem lehetett panasz, jól tartottam a szerváimat"mondta Djokovic, aki idén topfavoritként lép pályára Wimbledonban. "Minden évben reflektálok az előző év eredményeire, különösen igaz ez címvédőként. Próbálom felidézni a tavalyi érzéseket, főleg az Anderson elleni meccslabdáét. Igen, teljesen más helyzetben vagyok, mint 12 hónappal ezelőtt."


Tovább folytatódott Sascha Zverev mélyrepülése, aki rögtön az első fordulóban búcsúzott Wimbledonban. Lehetett sejteni, hogy a német játékosnak gondot okozhat a remekül szerváló, ráadásul balkezes Jiri Vesely, és a cseh teniszező lassan, de biztosan felőrölte a hatodik kiemeltet. Zverev utólag úgy fogalmazott, tipikus Grand Slam-mérkőzést játszott, utalva arra, hogy ismét nyerő helyzetben bizonytalanodott el és kezdett hibát hibára halmozni. Veresége kapcsán megjegyezte, szerinte nem teniszben maradt alul, hanem fejben voltak komoly problémái.

"Egy-két dolog nem az én elképzelésem szerint alakult, és tulajdonképpen minden szétesett. Tipikus Grand Slam-mérkőzés volt számomra. Nem túl nagy az önbizalmam jelenleg. Csak a negyedik szettben volt öt-hat bréklabdám, de egyet sem tudtam megcsinálni. Volt 0-40 és 15-40 is; amikor én kerülhettem brékhátrányba, az ellenfelem rögtön kihasználta a lehetőséget, miközben én elrontottam egy könnyű röptét. Ezt a mérkőzést nem a tenisz miatt veszítettem el. Arról van szó, hogy az önbizalmam a nulla alatt van" fogalmazott az önkritikus német.


Nem Zverev volt az egyetlen a sokra tartott fiatal generációból, aki meglepetésre búcsúzott a tornától, hiszen Stefanos Tsitsipas személyében a torna egyik (nem is annyira titkos) favoritja zúgott ki az első körben. Attól a Thomas Fabbianótól kapott ki, akit egy évvel ezelőtt nagyon simán, 91 perc alatt legyőzött a wimbledoni harmadik fordulóban. Az olasz teniszező ezúttal teljesen más arcát mutatta, félelem nélkül, agresszívan teniszezett, és még azt is feldolgozta, hogy a negyedik játszmában kihagyott két mérkőzéslabdát.

"A tavalyihoz viszonyítva teljesen más volt a tenyerese, rengeteget fejlődött, nagyon kényelmesen ütötte. Nekem jóformán találgatnom kellett, hova helyezi a labdáit. Egy évvel ezelőtt elég könnyű dolgom volt, eddigi pályafutásom legkönnyebb wimbledoni győzelmét szereztem meg. Aznap hihetetlenül jól játszottam. Valamilyen oknál fogva ezúttal a közelébe sem kerültem a tavalyi szintemnek. Ő viszont rengeteget fejlődött, sokkal stabilabban teniszezett, mint egy éve" -értékelt a korai búcsút követően a görög.


Az megvan, hogy Felix Auger-Aliassime Wimbledont megelőzően egyetlen győzelemmel sem rendelkezett GS-tornák főtábláján? Életkorából kiindulva ez nem olyan meglepő, eredményei alapján már annál inkább, hiszen a kanadai teniszező a top 20 kapuját ostromolja. Wimbledonban megszerezte a hőn áhított első győzelmet, amit minden bizonnyal követni fog még néhány. "Mindenkinek megkönnyebbülés az első megnyert GS-meccs. A formám és az ambícióim alapján viszont ennél sokkal tovább szeretnék jutni"nyilatkozta a 18 éves teniszező

Cori “Coco” Gauff nevét alighanem azok is megjegyezték, akik korábban sohasem hallottak a szupertehetséges amerikairól. Gauff szabadkártyával indult a selejtezőben és alaposan megszolgálta a bizalmat: szettveszteség nélkül harcolta ki a főtáblás szereplés lehetőségét, többek között az első kiemelt Aliona Bolsova legyőzésével. 15 éves korával ő lett Wimbledon történetének legfiatalabb főtáblás játékosa az Open-érában, és rögtön egy ötszörös bajnok legendával, a nálánál 24 évvel idősebb Venus Williamsszel találkozott.

Tinédzser búcsúztatta az ötszörös bajnok Venus Williamst | Hosszabbítás

Búcsúzott a wimbledoni teniszbajnokság hétfői nyitónapján az ötszörös bajnok.

"Számomra ez volt az álomsorsolás, ezért nagyon boldog vagyok, hogy ilyen szinten tudtam játszani. Nagyszerűen teniszezett, amikor pedig korábban találkoztunk, nagyon kedves volt velem. A pályán nem gondoltam Venusra, csak a játékomra figyeltem. Mindegy, ki ellen játszom, győzni szeretnék. Végig ezen jártak a gondolataim. Korábban azt mondtam: szeretnék a legnagyobb lenni. Nyolcéves voltam, amikor apukám azt mondta, képes lehetek erre. Nyilván nem hittem el, még mindig nem vagyok erről 100%-ig meggyőződve, mégis ki kell ezeket mondani."

"Sosem tudhatjuk, mi fog történni. Ha úgy megyek ki erre a meccsre, hogy pár játékra talán jó lehetek, biztosan elveszítem a meccset. Az volt a célom, hogy a legjobbamat nyújtsam. Az álmom pedig, hogy nyerek. Így történt" - nyilatkozta a fiatal tehetség.

Óriási meglepetésre a második helyen kiemelt Osaka már a nyitókörben kiesett | Hosszabbítás

A US Open és az Australian Open bajnokát a kazah Julija Putyinceva két játszmában búcsúztatta.

"Elmehetek? Úgy érzem, mindjárt elsírom magam" - mondta rövidre zárt sajtótájékoztatóján Naomi Osaka, aki óriási meglepetésre, két játszmában kikapott a kazah színekben versenyző Yulia Putintsevától. A korábbi világelső nehéz ellenfelet kapott, abból a szempontból mindenképp, hogy Putintseva tulajdonképpen a mumusává vált az utóbbi időben: mindkettő egymás elleni mérkőzésüket a kazah teniszező nyerte, ráadásul nagyon simán. Osaka ezúttal jól kezdett, ám hiába vezetett 3:1-re az első szettben, Putintseva visszajött a brékhátrányból.

"Nem fogom elárulni a titkom"viccelődött a sajtótájékoztatón Putintseva. "Mindhárom mérkőzésen végig erősen koncentráltam. Megfigyeltem, hogy ha épp dekoncentrált vagyok, Naomi szórja a nyerőket. Az a célom, hogy a lehető legkellemetlenebb helyzetbe hozzam. Minden pontra figyeltem, főleg a fogadókra. Mentális oldalról ez nagyon kemény meccs volt, mert folyamatosan nyomást helyez rád. Higgadtnak kell maradni, és kénytelenek vagyunk elfogadni, ha üt egy hihetetlen nyerőt. Fantasztikus élmény volt ezen a pályán játszani, imádtam."
Hozzászólások