Salakblog - A 15 éves Coco Gauff hullámvasútja egyre csak fölfelé száguldott 2019-ben
A 15 éves Coco Gauff hullámvasútja egyre csak fölfelé száguldott 2019-ben
Fotó: Europress/AFP

A 15 éves Coco Gauff hullámvasútja egyre csak fölfelé száguldott 2019-ben

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/12/03 09:34
Coco Gauff számára elsöprő erejű áttörést hozott a 2019-es szezon. Saját bevallása szerint olyan volt, mintha megállás nélkül hírességekkel lógott volna, miközben folyamatosan azon dolgozott, hogy egyre jobb és jobb legyen.

A 15 éves szupertehetség bemutatkozó évére a teniszrajongók is sokáig emlékezni fognak majd.

Egyebek mellett arra, hogy Wimbledonban eljutott a második hétig úgy, hogy az első fordulóban legyőzte egyik legnagyobb példaképét, Venus Williamst. A US Openen is menetelt egy nagyot, ahol ráadásul nem csupán a győzelmei okoztak emlékezetes perceket, hanem a Naomi Osaka elleni meccsének lezárása is. Majd következett Linz, ahol szerencsés vesztesként a főtáblára kerülve szerezte meg első tornagyőzelmét. A trófeáig vezető úton ráadásul, életében először egy top 10-es játékost, Kiki Bertenst is sikerült megvernie. 

Nyári és őszi sikereinek köszönhetően Gauff a világranglista 68. helyén zárta az évet. Néhány hónap alatt annyi minden történt vele, hogy júliustól novemberig lélegzetvételhez is alig jutott. 

"Felültem egy hullámvasútra, mely egyre csak fölfelé száguldott" - mesélte Gauff. "Most, hogy itt a holtszezon, most ereszkedik csak szépen lassan lefelé. Fantasztikus év van mögöttem."
"Visszanézve persze meglepő, de sosem mentem föl úgy a pályára, hogy magamban azt gondoltam, ki fogok kapni. Ez nem lett volna jó hozzáállás. Akartam a győzelmet és hittem is benne."

A Venus elleni wimbledoni győzelme azért is volt különleges, mert óriási lendületet adott számára a folytatáshoz.

gauffosaka.jpg Fotó: Europress/AFP

"Nem mondom, hogy számítottam rá, de hittem benne, hogy le tudom őt győzni. Ez volt talán az egyetlen olyan meccs, ahol mások voltak a céljaim, mint általában. Itt inkább csak látni akartam, mire lehetek képes ellene, de a többi mérkőzésen egyértelműen a győzelemre mentem. Különleges élmény volt ellene játszani, és ez a győzelem rendkívül sok önbizalmat adott nekem."

A következő fordulókban legyőzte Magdalena Rybarikovát és Polona Hercogot is, ami azt jelentette, hogy Jennifer Capriati 1991-es menetelése óta ő lett a legfiatalabb játékos, aki megérte a második hetet az All England Clubban. Ezt követően a későbbi bajnok, Simona Halep győzte őt le a negyedik fordulóban.  

Sikerének köszönhetően alkalma nyílt arra, hogy számos hírességgel találkozzon. Volt egy valaki, aki különösen nagy hatással volt rá.

"Michelle Obama volt az. Amikor találkoztunk, azt mondta nekem, hogy teljesen rendben van, ha nemet mondok bizonyos dolgokra, ugyanis fel kell arra készülnöm, hogy mostantól elég sok mindent fognak tőlem kérni. De én csak járjam a saját utamat, haladjak a saját tempóban, úgy, ahogy nekem jó."

"Összefutottam Kevin Harttal a Clippers-meccsen. De találkoztam Kawhi Leonarddal és Kyrie Irvinggel is. Még mindig alig tudom földolgozni, de tiszta őrület, hogy lehetőségem volt találkozni és néhány szót váltani velük. Nem számítottam rá, hogy ez az idén megtörténik velem. Vagy, hogy egyáltalán bármikor."

gauffvenus.jpg Fotó: Europress/AFP

"Az álmom mindig is a tenisz volt. Nem gondoltam sem a kamerákra, sem az összes többi dologra, ami ezzel a sporttal együtt jár."

Úgy tűnik azonban, hogy Gauff jól kezeli az életében zajló változásokat. Amikor arról kérdezték, mi minden lett más azóta, hogy márciusban betöltötte a 15-öt, olyan választ adott, amiben minden benne volt.

"Most szerdán kaptam csak meg az engedélyt, hogy vezethetek" - mondta nevetve. "Nyolc hónap késéssel, mert a nyáron nem volt időm átvenni."

"Amikor Floridában jövök-megyek, megismernek az emberek. Sok híresség is kiszúr, ami nagyon furcsa a számomra. Elmentem egy díjkiosztó gálára és találkoztam jó néhány A-listás sztárral. Először voltam ilyen helyen. Eleinte eléggé feszült voltam, de aztán nagyon jól éreztem magam."

A télen arra készül, hogy a mentalitásán és a technikáján is csiszoljon egy kicsit. Alig várja már a következő szezont, nem elfelejtve persze, hogy az életkora miatt csak három versenyen indulhat a 16. születésnapjáig. 

"A holtszezonban az erőnlétemet igyekszem fönntartani és javítani rajta egy kicsit. Ebben a tekintetben túl sok korrigálni való nincs. Ami pedig a technikát és a taktikát illeti, szeretnék még jobban belépni a pályára, még inkább a saját kezembe venni a sorsom, megragadni az esélyeimet, és amin csak lehet, javítani egy kicsit."

gauff2.jpg Fotó: Europress/AFP

"Az idén nagyon sok számszerű célt tűztem ki magam elé, ami komoly nyomást is helyezett rám. Jövőre csak a fejlődésemmel akarok foglalkozni. A ranglista meg az eredmények kevésbé lesznek fontosak."

"Aucklandben kezdem a szezont, majd pedig jön az Ausztrál Open. Utána még nem tudom, hogy lesz. A tornaindulásokra vonatkozó korlátozások miatt sok minden csak az utolsó pillanatban dől majd el. Jó eséllyel Indian Wells lesz majd a harmadik verseny a 16. szülinapom előtt."

wtatennis

Hozzászólások