Salakblog - 21 kiemelt már rögtön az első körben kihullott Wimbledonban
21 kiemelt már rögtön az első körben kihullott Wimbledonban
Fotó: Europress/AFP

21 kiemelt már rögtön az első körben kihullott Wimbledonban

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/07/04 13:13

A 21 az minden volt, csak épp nem szerencseszám a kiemeltek számára Wimbledonban. Az első körben ugyanis éppen ennyien voltak kénytelenek elköszönni a további küzdelmektől.

21-en tehát, ami azt jelenti, hogy a 64 kiemelt játékos egyharmada.

Kizúgtak nagy esélyesek, Grand Slam-bajnokok, köztük korábbi itteni győztesek is. Búcsúzott Maria Sharapova, Grigor Dimitrov, Sloane Stephens, Petra Kvitova, David Goffin és még sokan mások.

Sok emlékezetes kieső volt az elmúlt évtizedekben. Elég, ha mondjuk a tavalyi évre gondolunk, amikor Stan Wawrinka ötödik kiemeltként volt kénytelen pakolni és hazautazni az első kör után. 

Vagy ott volt Simona Halep, aki 2015-ben, azok után, hogy egy évvel korábban elődöntőt játszott, harmadik kiemeltként kihullott az első fordulóban. Jana Cepalova búcsúztatta őt a második játéknapon. 

Aztán ott volt Rafael Nadal, aki kétszeres wimbledoni bajnokként, nyolcszoros Garros-győztesként érkezett az All England Clubba, 2013-ban. Az átállás ezúttal nem sikerült a spanyolnak, és pályafutása során először kiesett egy major-torna első fordulójában. 

Roger Federer, azok után, hogy egy évvel korábban legyőzte Pete Samprast Wimbledonban, nagy várakozások mellett már hetedik kiemeltként vágott neki a versenynek. A torna azonban hamar véget ért a számára, ugyanis a fiatal horvát tehetség, Mario Ancic megverte őt rögtön az első meccsén.

Nehéz feledni 1996-ot, ez volt ugyanis az az év, amikor az első néhány nap során elvérzett az első nyolc kiemelt közül négy, GS-bajnokok egész sora, a férfiak versenyében. Andre Agassi, Michael Chang, Jim Courier és Yevgeny Kafelnikov is. 

Az első kiemelés két alkalommal sem hozott szerencsét Martina Hingis számára. Az 1997-es bajnoknő '99-ben és 2001-ben is pakolhatott már rögtön az első kör után. Előbb Jelena Dokic, két évre rá pedig Virginia Ruano Pascual ejtette őt ki.

Szintén emlékezetes Steffi Graf 1994-es első körös búcsúja. A német háromszoros címvédőként, és összességében ötszörös bajnokként kezdte meg a tornát. Azonban gyorsan be is fejezte, ugyanis egy kifejezetten fűre termett ellenfél, Lori McNeil elütötte őt a továbbjutástól. 

Ma már a második forduló küzdelmei zajlanak, kiderül, vajon folytatódik-e a csillaghullás.


(részben via)
Hozzászólások