Salakblog - 2021-től szinte biztosan új helyre költözik a világbajnokság
2021-től szinte biztosan új helyre költözik a világbajnokság
Fotó: Europress/AFP

2021-től szinte biztosan új helyre költözik a világbajnokság

Németh DánielNémeth Dániel
2019/04/17 19:18
Egyre biztosabbnak tűnik, hogy 2020 után új házigazdája lesz az év végi ATP-világbajnokságnak. Jelenleg az eseménynek London, azon belül is az O2 Aréna ad otthont, méghozzá meglehetősen nagy sikerrel, a várakozások szerint azonban 2021-től Torino lesz a rendező.

A férfiak év végi világbajnokságát 2009 óta rendezik Londonban. Sportszakmai szempontból kiváló helyszín az angol főváros, minden évben hatalmas az érdeklődés az esemény iránt, becslések szerint évente több mint 250 ezer néző vált jegyet a világbajnokságra. Eladások tekintetében épp 2018-as volt a leggyengébb év, ami talán Andy Murray hiányának volt köszönhető, mivel sérülései miatt a skótnak esélye sem volt kijutni a tornára.

London szerződése 2020-ban lejár, és ugyan lenne lehetőség a hosszabbításra - erre például 2017-ben is sor került -, a nagy nemzetközi érdeklődést követően az ATP úgy döntött, pályázat útján határoz majd arról, melyik városban rendezik 2021 és 2025 között az év végi világbajnokságot. Négy másik város mellett London is a végső jelöltek között volt, azonban minden jel arra utal, több mint egy évtized után új helyre viszik az eseményt.

000_1AQ9O9.jpg Fotó: Europress/AFP

Méghozzá Torinóba, ahol az erős kormányzati hátszéllel valósulhat meg a rendezés. Olaszországi sajtóhírek szerint az olasz kormány hajlandó évente 15 millió millió euróval támogatni az ATP-világbajnokságot. Vagyis öt év alatt mintegy 85 millió euróba kerülne az olaszoknak a vébérendezés. Érdekesség, hogy az ATP U21-es világbajnokságának egy másik észak-olasz nagyváros, Milánó ad otthont.

Az ATP szerint világszerte legalább 40 város jelentkezett be az ATP-világbajnokság rendezési jogáért, közülük decemberre öten maradtak versenyben: London, Manchester, Torino, Szingapúr és Tokió. Szakértők a japánok pályázatát tartották még erősnek, bár azt több helyen kiemelték, ázsiai országba csak a versenynaptár átrendezésével tudnák elvinni az eseményt. Ez a WTA-vb-t éveken át rendező Szingapúr esélyeit is ronthatta.

A döntést mindenképp jól meg kellett fontolnia az ATP-nek, ugyanis a szervezet éves bevételeinek 15%-a (144 millió dollár) származik a világbajnokságból. Ebben Londonnak vitathatatlanul nagy szerepe volt, a 17.500 férőhelyes O2-ben szinte minden évben telt ház várta a játékosokat. Magasan van tehát a léc, amit a következő rendezőnek meg kell ugrania. 

Hozzászólások