Salakblog - 2018 a káosz éve lesz a férfi teniszben
2018 a káosz éve lesz a férfi teniszben
Fotó: Europress/AFP

2018 a káosz éve lesz a férfi teniszben

Kálmán LaciKálmán Laci
2017/11/23 13:14

Történelmi év volt ez a férfi teniszben, ami ráadásul tartogatott egy váratlan fordulatot is a végére. Rafael Nadal és Roger Federer végigdominálták a szezont, azonban a világbajnoki döntőt mégis nélkülük rendezték. Helyettük két olyan játékos vívta a finálét, akik korábban még sosem kvalifikálták magukat az ATP Finals-re. Grigor Dimitrov végül három szettben múlta fölül David Goffint, és lett ezzel világbajnok.

Az ember nyilván eltűnődik, hogy mi a jó ég jöhet ezek után majd 2018-ban. Ezt tette Peter Bodo szakíró is, és az alábbi öt előrejelzéssel állt elő.

Négy különböző Grand Slam-bajnok lesz

Nadal és Federer az idén elosztották egymás közt a major-címeket, azonban kicsi az esélye annak, hogy ez jövőre megismétlődjön.

Federer 36 éves, újra és újra előjön a hátproblémája, ami miatt az idén is módosítania kellett a programján. Remekül kezeli a helyzetet és saját testét, limitálja a versenyeket, ahol indul, és a legfontosabb tornákra élesíti magát. De azt a kiegyensúlyozott magas színvonalat, amit 2017-ben hozott, lehetetlen lesz jövőre is fenntartani.

A 31 éves Nadal hasonló helyzetben van, bár a fizikai állapotára vonatkozó aggályok az ő esetében még komolyabbak. Egy térdsérülés miatt volt kénytelen a kelleténél korábban befejezni a 2017-es szezont. Federerhez hasonlóan ő is a Grand Slamekre koncentrál már karrierjének ezen szakaszában, ugyanakkor az is valószínű, hogy ő a Roland Garros köré építi majd fel a szezonját.

rafa

Fotó: Europress/AFP

Mivel több korábbi többszörös major-győztes is visszatér jövőre, ráadásul új kihívók is akadnak, Federer és Nadal aligha fognak dominálni 2018-ban.

Murray küszködni fog

Andy Murray kritikus ponthoz érkezett a pályafutásában. A sok évnyi erőfeszítés és frusztráció gyümölcse egy elképesztő 2016-os szezon formájában érett be a számára. Az év legutolsó meccsén, a vb-döntőben szerezte meg az év végi világelsőséget. Ezzel egy régi álma vált valóra, így szinte már mindent elért, amit elérhetett.

Kétszeres wimbledoni bajnok, US Open-győztes, és kétszeres olimpiai aranyérmes is egyesben. Ő minden idők egyik legnagyobb brit sportolója. Ami azt is jelentheti, hogy már túl van karrierje legnagyobb dobásain. Ráadásul nemrég fejezte be, immáron másodszor a közös munkát azzal az emberrel, Ivan Lendllel, aki a legnagyobb sikereinek motorja volt.

Murray mindig is nehezen talált vissza a legjobb teniszéhez.

"Murray azáltal kerül formába, hogy sok meccset játszik" - mondta Brad Gilbert, Murray korábbi edzője. "Időbe telhet neki, míg felpörög a maximális fordulatszámra."

Ha felpörög egyáltalán.

murray

Fotó: Europress/AFP

Bomlasztók fenyegetik majd a régi állapotokat

Lehet, hogy Goffinnek, aki decemberben lesz 27, nem lesz elég fegyvere ahhoz, hogy GS-t nyerjen 2018-ban, de ahhoz feltétlenül igen, hogy belepiszkáljon az esélyesek dolgába. Ő, és néhány hozzá hasonló 20-as évei közepén járó játékos komoly borulást okozhatnak majd a táblákon.

Dimitrov, Jack Sock, Dominic Thiem, Nishikori Kei és Milos Raonic mind olyan játékosok, akik a Nagy Négyes és Stan Wawrinka árnyékában töltötték az elmúlt éveket. Mindannyian fejlődtek, miközben arra vártak, hogy végre rájuk kerüljön a sor.

Két GS-döntős, Nishikori és Raonic elég sokat kihagytak az idén, így valószínűleg frissek és egészségesek lesznek jövőre, úgyhogy komoly veszélyt jelenthetnek. Thiem, Alexander Zverev, Lucas Pouille és Nick Kyrgios pedig még mind 25 alattiak, idejük tehát bőven. Persze akár már jövőre tényezővé válhatnak.

Djokovic újra világelső lesz

Ha a GS-eket három vagy négy különböző játékos nyeri, akkor a világelsővé válásban nagyon nagy szerepe lesz a kiegyensúlyozottságnak. Novak Djokovic tisztában van ezzel. Lehet, hogy nem fog tudni olyan iszonyatosan magas színvonalon teniszezni, mint 2015-ben, ám ez is elég lehet ahhoz, hogy visszaszerezze az első helyet.

Sok minden összejött neki 2016 nyarától kezdve. Formahanyatlással és motivációs gondokkal küzdött, ráadásul a magánélete sem volt rendben. Mindehhez hozzájött a könyöksérülés, amit már hónapok óta hurcolt magával. Andre Agassitól és a hírek szerint Radek Stepanektől is rengeteg segítséget kap majd a visszatéréshez.

Érik a Djokovic-Stepanek együttműködés | Hosszabbítás

Több, egymástól független cseh forrás is arról számolt be, hogy Radek Stepanek 2018-ban csatlakozik Novak Djokovic edzői csapatához. Nyár elején már írtunk arról, hogy egy szerb lap megszellőztette, küszöbön áll kettejük együttműködése. Arra lehetett számítani, hogy Wimbledon után Djokovic megteszi a nagy bejelentést, azonban teljesen érthető módon, akkor a könyöke volt a legfontosabb, és az edzőkérdéssel nemigen foglalkozott.

Zverevvel a Grand Slameken is számolni kell majd

Hülyeség lenne kritizálni egy 20 évest, aki máris 4. a világranglistán, és aki nyert már két 1000-es versenyt, Djokovicot és Federert verve a finálékban. Azonban az is tény, hogy Zverev eddig nem igazán brillírozott a major-tornákon. A wimbledoni negyedik fordulója volt a legjobbja, miközben az első körben kiesett a Garroson, és csak egy meccset nyert a US Openen.

Sascha és csapata nyilván csalódottak a GS-szerepléseket illetően. Biztosak lehetünk abban, hogy le is vonják a szükséges tanulságokat, és másként állnak majd a következő szezonhoz.

Amilyen ütemben fejlődik, gyakorlatilag törvényszerű, hogy 2018 az áttörés éve legyen számára a Grand Slameken.

 

(Peter Bodo, az ESPN-en megjelent írása nyomán)
Hozzászólások