Salakblog - Tizenöt évesen elindult a legnagyobbak közé: Coco Gauff, aki sprinter és maratonista is
Tizenöt évesen elindult a legnagyobbak közé: Coco Gauff, aki sprinter és maratonista is
Fotó: Europress/AFP

Tizenöt évesen elindult a legnagyobbak közé: Coco Gauff, aki sprinter és maratonista is

Szántó PetraSzántó Petra
2019/10/14 11:13
„Nem sprintelni fogsz a célvonalig. Sétálni fogunk a célvonalig.”
Ezt Corey Gauff mondta tizenöt éves lányának a linzi tenisztorna döntőjének vége felé közeledve. Coco ekkor 5:2-re vezetett a harmadik játszmában Jelena Ostapenko ellen, és közel volt ahhoz, hogy a WTA legfiatalabb tornagyőztese legyen másfél évtized után. Ám Coco ekkor javában pánikolt.

Mert néhány perccel korábban 5:0-ra is vezetett, volt két meccslabdája, ám nem tudta beütni azokat, hiszen a pályát akkor már közel fél órája eltalálni nem képes Ostapenko hirtelen abbahagyta a hibázást. Arra készült a lett, hogy újra a meccsben maradásért szerváljon, a térfélcsere alatt pedig Coco másra sem tudott gondolni, mint a két kihagyott lehetőségre. Édesapja azonban megtalálta a megfelelő szavakat, és ezzel a helyes útra terelte lányát: újra a jövőre tudott gondolni.

"Gondolj valami másra. Gondolja valamelyik edzőmeccsedre a Pompey Parkban. Tegnap, ha tudtad volna, hogy 5:2-re fogsz vezetni, aláírtad volna, nem igaz?"

Coco nem válaszolt igennel. Sokkal jobb választ adott: kisétált a következő játékra, megtámadta az első szervát, ami szembejött vele, és rögtön nyerővel fejezte be a labdamenetet. 30-15-nél megint támadta az adogatást, megint nyerővel zárta a pontot, a harmadik meccslabdájánál pedig nem csak tudta, hogyan játsszon, hanem azt is tudta, mikor kell challenge-et kérni. Szívbaj nélkül megállította a labdamenetet, hiszen meg volt róla győződve, hogy Ostapenko ütése hosszú lett. Igaza volt, így megnyerte a linzi döntőt 6:3, 1:6, 6:2-re.

000_1LD8A2.jpg Fotó: Europress/AFP

Az igaz, hogy a vélhetően rövidesen sztáredzőapukává váló Corey Gauff megtalálta megfelelő szavakat az utolsó térfélcserénél, mégis lánya volt az, aki meg is valósította azokat. Mert igazából minden teniszező próbál „valami másra gondolni”, amikor nehéz helyzetben van egy mérkőzésen, mindegyikük úgy próbál úgy tenni, mintha épp otthon játszana egy barátságos edzőmeccset. Minden teniszező sétálni próbál a célvonalig, nem sprintelni. 
De csak a legkülönlegesebbekben van meg a tálentum és a mentális jelenlét ahhoz, hogy mindezt meg is tudják valósítani a pályán, nagy nyomás alatt. 

Wimbledoni és US Openes menetelése után csak az volt a kérdés, hogy Coco Cauff limitált lehetőségeit hogyan tudja kihasználni. Azt tudtuk, hogy amíg nincs benn a 100-ban, kevés tornán indulhat csak el, és ebből a kevés opcióból kell valamit virítania ahhoz, hogy jövőre több versenye lehessen. 

Linz tökéletes helyszínnek bizonyult a Hamupipőke-történethez: kikapott ugyan a selejtező utolsó fordulójában, de Maria Sakkari visszalépése után szerencsés vesztesként került fel a főtáblára. Aztán szetthátrányból fordított Kozlova ellen, legyőzte az első kiemelt és top 10-es Kiki Bertenst, a döntőben pedig felülmúlt egy Grand Slam-bajnokot.

Néhány hónapos profi pályafutása pedig újabb mérföldkőhöz érkezett így: berobbant a top 100-ba, egyenesen a 71. helyre.

Coco Gauffal kapcsolatban nagyjából egyetlen kérdés merül fel eztán. 
Mennyivel lehet még ennél is jobb a jövőben?

Mint minden tizenöt évesé, az ő játéka is nyers még. Külnösen igaz ez a tenyeresére, amit rendkívül nyitott testpozícióból üt meg, és ennek kontrollálása okozott is problémákat a linzi fináléban. Ám még ebben a fejlődő, felnövő, beérő szakaszban is képes a WTA-mezőny legjobbjaival felvenni a versenyt, ez pedig szenzációs ritkaság. 

A linzi hét tanulsága, hogy be tudja futni bármelyikük labdáját, le tudja támadni a szerváikat még nagyobb fogadásokkal, és le tudja őket bilincselni saját, erőteljes adogatásaival. De ami a legfontosabb, megvan az a veleszületett ösztöne, hogy tudja, mikor mit kell játszani, képes két kézzel önbizalmat faragni saját, kiszorított helyzetben megütött labdáival és bármilyen negatív befagyást képes megállítani. 

Coco Gauff tudja, hogyan kell elsétálni a célvonalig. 
Ami viszont a ranglistás helyezését és az élmezőnybe való megérkezését illeti, az bizony sprint a javából.   


000_1LD94J.jpg Fotó: Europress/AFP

(részben via)  

Hozzászólások