Roland Garros - Wawrinka nem sorolja magát a három favorit közé
Wawrinka nem sorolja magát a három favorit közé
Fotó: Europress/Getty

Wawrinka nem sorolja magát a három favorit közé

Buzás GáborBuzás Gábor
2016/05/23 10:43

A Roland Garros címvédője, Stan Wawrinka csak szombat este érkezett meg Párizsba, de úgy gondolja, megérte, hogy későn érkezett, mivel egy önbizalomnövelő tornagyőzelmet aratott Genfben.

Wawrinka könnyedén libbent be a Philippe Chatrier melletti médiaközpontba vasárnap, és ezzel megtörte a tradíciót, hiszen címvédőként adott versenyindító sajtótájékoztatója alatt már jócskán tartott a torna. Az elbűvölően viselkedő bajnoknak persze nem kellett elnézést kérnie a késésért. Szombaton még nem tudott volna eleget tenni sajtókötelezettségeinek, ugyanis azzal volt elfoglalva, hogy megszerezze az első hazai tornagyőzelmét. Ahogy elmondta, a genfi torna megnyerése tökéletes hangolás volt a Roland Garroson indítandó útjához.

Egy tökéletes világban, ahogy elmondta, néhány nappal korábban érkezett volna a helyszínre, ahogy az esélyesek többsége. Ez esetben viszont feláldozta a párizsi akklimatizációt annak érdekében, hogy a lehető legjobb hangulatba emelje a svájci szurkolókat, és nem utolsósorban önmagát. Ehhez pedig le kellett győznie Marin Cilicet 6-4, 7-6-ra a genfi döntőben, amivel megszerezte idei harmadik trófeáját. (Egy kis összefoglaló a genfi fináléról:)

Wawrinka hiába próbálkozott már több mint egy évtizede a hazai tornagyőzelemmel, amire volt lehetősége Gstaadban, Bázelben és Genfben is. A legközelebb 2005-ben került hozzá, amikor Gstaadban döntőt játszott, de azt elvesztette Gastón Gaudio, a 2004-es Roland Garros bajnoka ellen.

"Nagyon örülök a sikeremnek" - mondta Wawrinka. "Fontos számomra ez a győzelem. Mindig is arról álmodoztam, hogy nyerek egy trófeát hazai földön. Sokat dobott az önbizalmamon, hogy ezzel a sikerrel a tarsolyomban jöttem Párizsba.

Most először értem ennyire későn a Garrosra. Remélem, hogy ez nem fog gondot okozni holnap (azaz hétfőn). Tegnap este érkeztem meg Genfből, egyelőre még nem vagyok itt teljesen, és ez egy kicsit furcsa.

Valóban késői ez az érkezés egy Grand Slamre, főleg, ha az ember messzire akar jutni, de az a legfontosabb, hogy remekül érzem magam. Nem mondanám, hogy máskor is így fogok érkezni, de a játékom rendben van, és készen állok az első meccsemre."

Ezt a bizonyos első meccset Lukas Rosollal fogja játszani, aki igen magas kockázatvállalással teniszezik. A cseh játékosnak ráadásul van némi tapasztalata meglepetések szerzésében, hiszen a 2012-es wimbledoni tornán ő ejtette ki Rafael Nadalt a második fordulóban.

"Pár nappal ezelőtt egy háromszettes meccset játszottunk Genfben (a pénteki elődöntőben). Találkoztunk idén már korábban is, az Ausztrál Openen. Nagyon veszélyes játékos. Komoly az adogatása, és minden kockázatot bevállal. Sosem lehet tudni, hogy mire számítson ellene az ember."

Wawrinka derűs nyugodtsággal vág neki az idei Garrosnak 12 hónappal azok után, hogy végigment az egész mezőnyön, és egy egészen hihetetlen mérkőzésen győzte le a döntőben Novak Djokovicot. Arról a csatáról a mai napig azt mondja, hogy pályafutása legcsodálatosabb pillanata volt.

Sosem nézte vissza a teljes mérkőzést, de egy összefoglalót megtekintett a legszebb és legfontosabb labdamenetekről.

"Az idei tornát illetően ez semmit sem jelent. Mindez egy éve történt. Az idei torna teljesen más lesz."

A rá jellemző szerénységgel nem is sorolja magát a három fő esélyes közé.

"Amikor magamra gondolok, akkor úgy érzem, hogy nem vagyok azon a szinten, ahol tavaly voltam, de ki tudja? Momentán azt mondanám, hogy Novak a legnagyobb favorit. Persze tavaly is ez volt a helyzet. Borzasztóan nehéz lesz őt legyőzni. És ott van még Murray és Nadal, akik egyenlő sansszal indulnak, és rögtön utánuk következem én."

Ezután egy rövid szünetet tartott, majd egy mosoly kíséretében megismételte: "Rögtön utánuk..." - Stan, úgy tűnik, idén is készen áll a kihívásra.

Forrás: rolandgarros.com, Ian Chadband

Hozzászólások