Roland Garros - Venus tíz éve nem negyeddöntőzött Párizsban
Venus tíz éve nem negyeddöntőzött Párizsban
Fotó: Europress/Getty

Venus tíz éve nem negyeddöntőzött Párizsban

Buzás GáborBuzás Gábor
2016/05/30 07:37

Közel húsz évvel az első párizsi részvétele után Venus Williams a legidősebb nő a mezőnyben, hiszen néhány hét múlva ünnepli a 36. születésnapját. Az első tíz Roland Garros indulása közül ötször jutott el legalább a negyeddöntőig, 2002-ben pedig egészen a fináléig. A legutóbb viszont pontosan tíz éve, 2006-ban játszott negyeddöntőt Párizsban. Ahhoz, hogy ismét a nyolc közé jusson a salakos Grand Slamen, hétfőn le kell győznie a svájci Bacsinszky Tímeát, a torna nyolcadik kiemeltjét.

"Imádom Párizst, ez jó ok arra, hogy még egy kicsit maradjak, nem?" - viccelődött Williams. "Szeretnék továbbra is jól teniszezni. Minden egyes fordulóban egyre jobb ellenfelekkel találkozom, és természetesen senki ellen sem lehet biztosra menni."

Először még tinédzserként, 1997-ben indult a Roland Garroson. Azóta hét egyéni Grand Slamet nyert - ötször Wimbledonban, kétszer a US Openen. Az utóbbi években azonban nem számított fontos tényezőnek a francia Slamen. 2011-ben nem indult el, az utóbbi négy alkalommal pedig búcsúzott az első vagy a második fordulóban.

Mindazonáltal a 44. negyedik fordulós mérkőzésére készül Grand Slam tornán. Az eddigi 43-ból 35-öt megnyert. Bacsinszky 26 éves, és mindössze harmadszor jutott el ilyen messzire. Williams győzött mindkét eddigi meccsükön, és mindkétszer szettvesztés nélkül. Igaz, ezek nem mostanában történtek: először a 2008-as olimpián, másodszor a 2014-es US Openen futottak össze. Bacsinszky tavaly Párizsban bejutott első és eddig egyetlen GS elődöntőjébe, ahol Williams húga, Serena állította meg.

"Egyértelműen nagy itt az önbizalma. Én nem is emlékszem, hogy mikor játszottunk a legutóbb. Jó régen lehetett. Biztos vagyok benne, hogy most jobb játékos, mint akkor volt" - mondta Williams, aki a 9. kiemelt a tornán. "Remélem, hogy én is jobb vagyok."

Nézzünk még néhány érdekességet a Roland Garros hétfői játéknapjáról:

Három amerikai nő fog pályára lépni, a Williams nővérek, valamint a 15. kiemelt Madison Keys. Ha legalább az egyikük győz, akkor csatlakozni fog a világranglista 108. helyén álló Shelby Rogershez, és az Egyesült Államoknak ezzel 2004 óta először lesz egynél több negyeddöntős hölgyjátékosa. Serena Williams, a címvédő, a 18. kiemelt Jelina Svitolinával fog találkozni. Keys az 58. helyen álló Kiki Bertensszel méri össze a tudását. Williams 3-0-ra vezeti a Svitolina elleni mérlegét, de van egy csavar a történetben: az ukrán lány egyik edzője Justine Henin, a hétszeres Grand Slam bajnok, akinek időnként kemény ellentétei voltak Williamsszel még aktív játékosként.

A férfiaknál a világelső Novak Djokovic a tizedik Roland Garros negyeddöntőjéért fog játszani, ehhez a 14. kiemelt Roberto Bautista Agutot kell legyőznie. Az Open Érában csakis Roger Federernek van ennél több negyeddöntője a salakos Slamen - tizenegy. Sem Djokovic, sem Bautista Agut nem bukott még szettet az idei tornán, de az egymás elleni mérleget a világelső vezeti 4-0-ra. A további férfi meccseken: a 7. kiemelt Tomas Berdych a 11. kiemelt David Ferrerrel csap össze, a 12. kiemelt David Goffin ellenfele Ernests Gulbis lesz, a 13. kiemelt Dominic Thiem pedig Marcel Granollersszel találkozik. A spanyolnak mindössze öt teljes szettet kellett nyernie ahhoz, hogy eljusson idáig, mert a második fordulóban Nicolas Mahut sérülés miatt feladta ellene a harmadik játszmában, a harmadik fordulós ellenfele pedig Rafael Nadal lett volna, aki csuklóproblémák miatt visszalépett. Granollers negyedik alkalommal játszik GS negyeddöntőért, és eddig mindig kikapott.

Forrás: tennis.com

Hozzászólások