Roland Garros - Kérdéses volt Djokovic játéka a negyeddöntőben, Tsitsipas azonban nem foglalkozik ellenfele sérülésével
Kérdéses volt Djokovic játéka a negyeddöntőben, Tsitsipas azonban nem foglalkozik ellenfele sérülésével
Fotó: Europress/AFP

Kérdéses volt Djokovic játéka a negyeddöntőben, Tsitsipas azonban nem foglalkozik ellenfele sérülésével

Németh DánielNémeth Dániel
2020/10/09 12:08
2018-as berobbanása óta rendre ott volt a neve a különböző Grand Slam-tornák titkos esélyesei között, igazán nagy meglepetést azonban csak egyszer, a 2019-es Ausztrál Openen okozott Roger Federer legyőzésével. Stefanos Tsitsipas azóta érettebb játékos lett, végleg megérkezett a felnőttek közé, és már úgy érzi, lerázta magáról a NextGen-jelzőt.

Feltűnő tehetsége ellenére a 22 éves görögnek is meggyűlt a baja a kiegyensúlyozottsággal. Miközben az ATP Tour legrangosabb versenyein sorban szállította a kiváló eredményeket - bár nyerni "csak" a vébén sikerült - Grand Slameken valahogy ritkábban jöttek az eredmények. Kétségtelen, hogy a 2019-es Australian Openen nagyot villantott a címvédő Federer legyőzésével, ám azt követően közel két évet kellett várni, hogy ismét túljusson a negyedik fordulón valamelyik major-tornán.

Akadtak kellemetlen, mentális természetű vereségei is, az idei US Openen például 5:1-es vezetésről és hat mérkőzéslabdáról volt képtelen befejezni a Borna Coric elleni találkozót, és az a mentális megbillenés végül a versenyébe került. Tsitsipasnak a kellemetlen New York-i emlékeket követően mélyről kellett felépítenie magát a rövid salakos szezonra, és lépésről lépésre haladva próbálta helyreállítani megtépázott önbizalmát. Elnézve a Roland Garroson mutatott teljesítményét kijelenthetjük, hogy ez sikerült neki.

Tsitsipas 2019 óta először játszhat GS-elődöntőt. Ausztráliában három szettben simán kikapott Rafael Nadaltól, azonban úgy érzi, ezúttal jobban felkészült a megpróbáltatásokra. "Most már elmondhatom, hogy nem vagyok többé NextGen-játékos. Rendes felnőtt vagyok. Régóta ott van a Nagy Hármas, de nem érzem azt, hogy a következő öt-hat évben is ez lesz a helyzet" - mondta a görög játékos, aki a Nagy Hármas mindhárom tagját győzte már le nagy versenyeken, igaz, három nyert szettre menő találkozót csak Federer ellen oldott meg.

tsitsipas-federer-min.jpgFotó: Europress/AFP 

"2019-ben váratlanul ért, hogy bejutottam az Australian Open elődöntőjébe. Ez egy álom volt, természetesen. Fiatal koromtól kezdve arra készültem, hogy Grand Slameket nyerjek. Szóval most örülök annak, hogy sikerült eljutnom idáig. Nagyon-nagyon elégedett vagyok. Azt gondolom, sokat tanulhatok az előző elődöntőből. Nagy dolgokat szeretnék elérni" - fogadkozott Tsitsipas. A 22 éves teniszező az első fordulót leszámítva, melyben 0-2-ről kellett fordítania Jaume Munar ellen, meggyőző játékkal jutott el az elődöntőig.

Ott viszont már lényegesen nehezebb ellenfél vár rá, hiszen Novak Djokoviccsal kell játszania, aki - már amennyiben egészséges - a görög formája és önbizalma ellenére favoritként lép majd pályára. Pablo Carreno Busta a negyeddöntőt követően - nem is annyira burkoltan - sportszerűtlenséggel vádolta a világelsőt, aki szerinte olykor hajlamos taktikai okokból kikérni az ápolási szünetet, megtörve ezzel az ellenfél ritmusát. Tsitsipas ezzel kapcsolatban nagyon éretten nyilatkozott, szerinte nem veheti figyelembe az ellenfél sérülését.

"A sérülés nem fog szerepet játszani. Pontosan úgy kell játszanom, ahogyan egyébként is tenném. Ezt akár el is felejthetjük, mert ugyanolyan intenzitással és koncentrációval fogok játszani, mint ahogyan azt az előző néhány mérkőzésen is tettem" - jelentette ki Tsitsipas.

Valóban nagy kérdés, mennyire lehet súlyos Djokovic nyakproblémája, mindenesetre Mats Wilander szerint komolyan kell venni. "Okot adhat az aggodalomra. Nyilvánvaló, hogy nem akarja megmutatni az ellenfeleinek, hogy sérülten lépett pályára. Carreno Busta ugyan utalt arra, hogy mindig ezt csinálja, én azonban nem hiszem, hogy hátrányban ez lenne a célja. Nem hiszem, hogy meg akarja mutatni az ellenfelének, hogy sérülés gyötri. Ez egy valós dolog, amit érezni fog, és ha nem kezdi jól a meccset, az problémás lehet" - mondta az Eurosport szakértője.

"Djokovic minden alkalommal az orvost hívja, amikor egy kicsit is nehéz mérkőzése van" - kifakadt a spanyol teniszező | Eurosport

Szponzorált tartalom A Roland Garros eseményeivel kapcsolatos hírek támogatója a Novak Djokovic négy szettben legyőzte Pablo Carreno Bustát a Roland Garros negyeddöntőjében, így ő találkozik majd Stefanos Tsitsipasszal a legjobb négy között. Nagy kérdés azonban, hogy a világelső milyen állapotban lesz az elődöntős mérkőzésén, ugyanis a szerdai találkozón sérülés hátráltatta, ami miatt ápolni is kellett.

 

Djokovic egyébként elárulta, a visszalépés is megfordult a fejében. "Történt egy kis baleset a bemelegítésnél. A fizióm, Mijan Amanovic és az ATP-doktor Poli két órán át dolgozott a nyakamon, hogy készen álljak a játékra. Be kell vallanom, bizonytalan volt a helyzet, nem voltam benne biztos, hogy pályára léphetek. Végül sikerült megoldanunk. Hogy van-e idő, hogy javuljon? Természetesen. Voltam már hasonló helyzetben a múltban, és többször fordult elő, hogy másfél nap pihenő elegendő volt. Szóval bízom benne."

Ha ez a sérülés pénteken is hátráltatni fogja a világelsőt, az nagy lehetőséget teremt Tsitsipasnak, aki a friss US Open-bajnok Dominic Thiemet tartja követendő példának. "Hihetetlen eredményeket ért el. Igazán inspiráló, hogy egymást követően két Roland Garros-döntőben is szerepehetett. Dominic segít nekem, hogy jobban megértsem a játékot, egyúttal arra sarkall, hogy nála is jobb eredményeket érjek el. A pályán kívül nagyon rendes srác, miközben a pályán igazi munkamániás. Egyértelműen olyan játékos, akire felnézek."

Hozzászólások