Roland Garros - Swiatek: "Minden évben végignéztem, ahogy Rafa magasba emeli a trófeát, hihetetlen, hogy itt állok"
Swiatek: "Minden évben végignéztem, ahogy Rafa magasba emeli a trófeát, hihetetlen, hogy itt állok"
Fotó: Europress/AFP

Swiatek: "Minden évben végignéztem, ahogy Rafa magasba emeli a trófeát, hihetetlen, hogy itt állok"

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/10/10 19:25
Szponzorált tartalom
A cikk támogatója a porsche logo
Iga Swiatek nyerte a 2020-as Roland Garrost, ezzel ő az első lengyel teniszező, aki egyéniben Grand Slam-trófeát emelhetett magasba.

A 19 éves teniszező 6:4, 6:1-re győzte le Sofia Kenint a döntőben, és szerezte meg ezzel pályafutása első tornagyőzelmét, rögtön egy Grand Slam-tornán. Swiatek fantasztikus magabiztossággal menetelt az elmúlt két hétben, 6:4-nél szorosabb szettet egyáltalán nem játszott, és hihetetlenül éretten reagált minden helyzetre.

Szenzációs sikere után alighanem megjegyzi nevét az egész teniszvilág, melynek kiejtése nem is olyan egyszerű, de a lengyel teniszező egy videóban segít nekünk, hogyan is kell helyesen kimondani vezetéknevét. A trükk ott rejlik, hogy a közvetítések során nem a lengyel, hanem az angol kiírás érvényesül, anyanyelvén Świąteknek kell leírni a nevét, a kiejtés is változik.

„Őrület, hogy itt vagyok, hiszen minden évben végignéztem, ahogy Rafa magasba emeli a trófeát”- árulta el a díjátadón a hatalmas Nadal rajongó friss Roland Garros-győztes. - „Hihetetlen, hogy ugyanitt állok, szeretném megköszönni az összes szurkolónak, és mindenkinek, aki Lengyelországból követte a mérkőzést. Tudom, hogy elég nagy őrület lehet otthon.”

Swiatek az első női teniszező Justine Henin 2007-es győzelme óta, aki szettveszteség nélkül nyerte meg a tornát, tette mindezt úgy, hogy mindössze másodszor versenyzett a Roland Garroson. Emellett ő a legfiatalabb győztes Szeles Mónika 1992-es győzelme óta. Az 54. helyről a 17. helyig jön előre a jövő héten a világranglistán.

A 19 éves teniszező rengeteg gratulációt kapott a tenisztársadalomtól, többek között, Billie Jean King, Chris Evert, Novak Djokovic és Naomi Osaka is gratulált neki a közösségi médiában, de számos lengyel sportoló is üzent a Roland Garros-bajnoknak, Agnieszka Radwanska mellett a BL-győztes focista, Robert Lewandowski, vagy az egyik legismertebb lengyel sportoló, a síugró Adam Malysz is gratulált.

"Azt hiszem, nagyon kiegyensúlyozott voltam fejben, csak agresszíven szerettem volna játszani, mint az előző fordulókban is tettem. A mai nap kicsit ideges voltam, elég nehéz volt, nem tudom, mi jelentette végül a különbséget. Beütöttem a meccslabdát, ez a lényeg"- foglalta össze a mérkőzést a lengyel lány.

Swiatek többször is kiemelte, sikerében nagy szerepet játszott sportpszichológusa, Daria Abramowicz, aki pont ma ünnepeli születésnapját, s aligha kaphatott volna ennél szebb ajándékot. 

Az Eurosport szakértője, Mats Wilander is kiemelte Swiatek komplett teniszét, agresszív játékát tekintve pedig Serena Williamshez hasonlította az idei Roland Garros győztesét. 

"Azt hiszem, akkor játszhatsz ilyen jól egy Grand Slam-döntőben, ha van A, B és C-terved. Iga kontrollálta a labdákat, és annyira agresszíven teniszezett, amennyire csak lehetett. Olyan sokoldalú teniszező, hogy mindig kitalál valamit"- fogalmazta meg Wilander.Hozzászólások