Roland Garros - Nadal elégedetlen a lassú és sérülésveszélyes labdákkal
Nadal elégedetlen a lassú és sérülésveszélyes labdákkal
Fotó: Europress/AFP

Nadal elégedetlen a lassú és sérülésveszélyes labdákkal

Németh DánielNémeth Dániel
2020/09/27 14:05
A 12-szeres Roland Garros-győztes Rafael Nadal szerint az idei labdák lassúak és sérülésveszélyesek, főleg a hideg és várhatóan csapadékos időjárási körülmények között. Az előző két évben döntőig menetelő Dominic Thiem is jobban szerette az előző években használt labdákat, a salakpályás tenisztől meglehetősen távol álló Daniil Medvedevnek viszont tetszik a csere.

Az idei Francia Nyílt Teniszbajnokságon rengeteg változtatást láthatunk, ezek jó részét a kényszer váltotta ki. Az viszont már tavaly eldőlt, hogy a Francia Teniszszövetség partnert vált, és a hivatalos labdákat 2011 óta szállító Babolat helyett 2025-ig a Wilsonét használják a Roland Garroson és még néhány felvezető versenyen. Ez legalább annyira megkavarhatja az erőviszonyokat, mint a szokatlan időpont, a kevés felvezetőverseny, vagy épp a hűvös és csapadékos októberi időjárás, a játékosok szerint ugyanis a Wilson labdája jóval lassabb. 

"Óvatosnak kell lennünk, nem edzhetünk olyan sokat ilyen körülmények között, mert a labdák rendkívül nehezek" - mondta Rafael Nadal. "A tavalyihoz képest más a márka, újak a labdák. Sokkal lassabbak lettek. Ha pedig hozzáadjuk a mostani körülményeket, a hideget és a páratartalmat, akkor szuper nehezek is lesznek." - hangsúlyozta a 19-szeres GS-bajnok, aki a száraz, meleg időt kedveli leginkább, amelyben jó magasra felpattannak a felpörgetett labdái. Idén azonban nem számíthat arra, hogy a körülmények kedvezőek lesznek a számára.

roland-garros-labda-min.jpgFotó: Europress/AFP 

"Edzettem Mallorcán ezekkel a labdákkal. Mallorcán meleg volt, de még így is lassúak voltak a labdák, szerintem ezek nem ideálisak a salakra. De ez csak az én személyes véleményem. A mostani körülmények csak még jobban megnehezítik a feladatot. Ezt azonban korábban is tudtam, szóval nem probléma. Elfogadom a kihívást. Ugyanakkor hiszem, hogy a szervezetnek figyelembe kell ezt vennie, már csak a játékosok egészsége miatt is, mert a labdák roppant mód nehezek. Veszélyesek a könyökre és vállakra is."

Azt a friss US Open-győztes Dominic Thiem is elismerte, hogy a Babolat labdáit jobban kedvelte. "Két napot edzettem otthon az új labdákkal. Illetve természetesen most, a helyszínen. Egy kicsit szomorú vagyok, mert a Roland Garroson használt Babolat volt a kedvencem, tökéletes volt. Persze én ennek a gyártónak az ütőit használom. Gyors volt, elképesztően jól pörögtek. Ugyanakkor a Wilson labdája is jó, csak egy kicsit lassabb. Egy idő után nagyobbak lesznek" - magyarázta az osztrák játékos.


Volt olyan teniszező, aki elégedett volt a labdákkal és az amúgy is lassú körülményekkel, méghozzá a negyedik kiemelt Daniil Medvedev. Az orosz játékos salakon nem tartozik a favoritok közé egy ilyen mezőnyben, a Roland Garroson például egyszer sem sikerült túljutnia az első fordulón. "Én szeretem ezeket a labdákat, de a tenisz már csak ilyen vicces és érdekes sport. Normális, hogy valakinek nem tetszik valami, de egy másik játékosnak mégis bejön. Nekem egyelőre utóbbi, passzol a stílusomhoz."

via Eurosport

Hozzászólások