Roland Garros - Djokovicot meglepte Nadal tökéletes tenisze
Djokovicot meglepte Nadal tökéletes tenisze
Fotó: Europress/AFP

Djokovicot meglepte Nadal tökéletes tenisze

Németh DánielNémeth Dániel
2020/10/12 12:52
Szponzorált tartalom
A cikk támogatója a porsche logo
Novak Djokovic a Roland Garros döntőjében elszenvedte idei első valódi vereségét, a címvédő Rafael Nadal esélyt sem adott neki a mérkőzésen. A világelső a találkozót követően riválisa teljesítményét dicsérte, aki szerinte az első két játszmában tökéletesen teniszezett. Djokovic azt is elismerte, hogy meglepte Nadal elképesztő játéka.

"Fenomenális volt" - jelentette ki Djokovic a vasárnapi döntőt követően. "Tökéletes mérkőzése volt, főleg az első két szettben. A harmadikban sikerült visszajönnöm, megtaláltam a ritmusomat a pályán. Jó pár szoros játék akadt. Voltak lehetőségeim, de ezeket nem sikerült kihasználnom, ő viszont lezárta a mérkőzést. Ennyi történt. Messze ő volt a jobb játékos a pályán, teljes mértékben megérdemelte a győzelmet" - magyarázta a világelső, aki az első két szettben csupán két játékot tudott megnyerni a spanyol ellen.

A mérkőzésnek a Grand Slam-rekordok miatt nagy jelentősége volt, hiszen egy esetleges győzelemmel Djokovic tovább csökkenthette volna a hátrányát, míg Nadal utolérhette Roger Federert. "Egyre csak meg tovább" - folytatta a világelső. "Úgy tűnik, nincs, ki megállítaná. Csodálom az eredményeit, főleg, amelyeket itt ért el. Lenyűgöző rekordjai vannak ezen a pályán. Pályafutása során két mérkőzést veszített el, 13-szor pedig övé lett a végső győzelem. Ehhez nem sokat lehet hozzátenni. Bármilyen dicsérő jelzőt is használunk, valószínűleg megérdemli."


Djokovic a 2019-es Nadal elleni római döntője óta először veszített el 6:0-ra szettet. A spanyol valóban hihetetlenül játszott az első két játszma során, 21 nyerő mellett csak 6 ki nem kényszerített hibája volt. "Nem hibázott, minden labda visszajött tőle, nagyszerű volt taktikailag. Az egész tornán jól éreztem magam, úgy gondoltam, jó formában vagyok. Játszhattam volna jobban is az elején, de meglepett a játékfelfogásával, illetve a teniszének a minőségével, a színvonallal" - ismerte el a világelső.

A döntőben elszenvedett veresége ellenére Djokovic igyekezett kiemelni a pozitívumokat. "Próbálom arra emlékeztetni magam, hogy mennyire áldott vagyok, amiért ilyen helyzetbe kerültem. Különösen az ehhez hasonló nagy versenyeken, amelyeken a történelem íródik. Próbálok a karrierem korai szakaszára reflektálni, hogy hol és hogyan nőttem fel. Hálás vagyok, hogy ilyen életem van, ez nem kérdés. Folyamatosan emlékeztetem magam arra, hogy semmit nem vehetek garantáltnak. Dolgozom tovább, élvezem a sportot, de tényleg."

A világelső tisztában van azzal, hogy egy-egy vereségből is nagy motivációt lehet meríteni. Amikor legutóbb kikapott Nadaltól egy Roland Garros-döntőben, a soron következő hét mérkőzést megnyerte ellene. "Nyilván nem túl élvezetes így kikapni, de ezekből a vereségekből kapjuk a legnagyobb leckét játékosként és emberként. Próbálom elsajátítani ezt a fajta gondolkodást" - jelentette ki Djokovic. A világelső kitért a körülményekre is, amelyekről mindenki - beleértve a játékosokat is - azt gondolta, hogy a szerbnek fog kedvezni.


"Én is úgy gondoltam, hogy ezek az időjárási viszonyok nekem kedvezőbbek. Jól éreztem magam a tornán, nagyszerűen teniszeztem, a római győzelem után nagyon magabiztos voltam. Rafa azonban mindenkire rácáfolt. Ezért is ekkora bajnok. Fantasztikus mérkőzést játszott, ennyi történt. Lejátszottak a pályáról. Legyőzött egy tökéletesen teniszező ellenfél. Főleg az első két játszmában. Ennyit tudok csak hozzátenni. Semmi mással nem tudom igazolni ezt a vereséget. Egészen egyszerűen jobb volt" - mondta Djokovic.

via ATP

Hozzászólások